Anasayfa » Bilgi Formu » NEden Yalan söylenir Yalan söylemeye Neden gerek duyarız

NEden Yalan söylenir Yalan söylemeye Neden gerek duyarız

NEDEN YALAN SÖYLERİZ

YALAN NEDEN SÖYLENİR
YALAN NEDEN SÖYLENİR

İnsanlar neden yalana ihtiyaç duyar,insanlar neden yalan söylerler,
Hiç merak ettiniz mi, bir insan ne için yalan söyleme gerekliliği hisseder. Neden yalan söz söylerler anlaması aslında çok zor değildir. Kişiler genelde yaptıkları yanlışı gizlemek için, utandıkları şeyleri ört bas etmek için veya değer verdikleri insanlara zarar gelmemesi için yalan söyleme ihtiyacı duyarlar. Kimi zaman da durum değişir ve kendi çıkarlarını korumak için yalana başvururlar.
Esasında bu davranış doğru değildir ancak bazen içinde bulunduğumuz durum yalan söylememizi gerektirir. Kimi yalanlar duruma göre yararlı olabilir. Bu tip yalanlara beyaz yalan denilir. Mesela boşanacak olan bir çiftin evliliğini kurtarmak amacıyla Ayşe Mehmet’i hala seviyor ancak söylemekten çekiniyor diyerek ikilinin birbirine güven duymasını sağlayabiliriz. Bu tip beyaz yalanları yaşamın akışı içinde nerde söylememiz gerektiğini zamanla kavrıyoruz.
Yalan şeyler söyleme alışkanlığı aslında insanların yaratılışında sahip oldukları bir şey. Yalan söylemeyen bir insan bulmak imkansıza yakındır. Bazı insanlar masum yalanlar söylerken bazıları da kötü yalanlara başvururlar. Sonuç olarak yaşamımızda yalanın yeri vardır.

Özetle:
– Kişiler korktukları için yalana başvurabilirler.
– Bazen de çıkarlarını koruma amacıyla yalanlar uydururlar.
– Kişiler yaptığı hataları, utandıkları şeyleri gizlemek için yalana başvururlar.
– Sevdiklerini koruma amacıyla da yalana başvurabilirler.

Yalan insanların en çok başvurduğu savunma aracıdır,yalan söylemeden ömrünü geçiren çok az insan olduğunu söyleyebiliriz (hatta hiç yok desek yeridir).Yine de bazı insanlar çok fazla yalan söylerken bazıları da sadece ihtiyaç duyduklrı an yalana başvurur.
Bazı insanlar için ise yalan artık hayatın vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olmuştur,yalan söylemeden duramaz.Bazıları da yalan söylemez belki ama çok abartır aslında bu da yalanın başka bir halidir.Bir de pembe yalanlar vardır ki genelde ardından bir çok yalanın söylenmesi gerekir.Bu kadar yalanla içiçe yaşamamızın altında yatan gerçek aslında kişisel gelişimin en önemli konularından biri olan korkulardır.
Bu korkulardan kurtulamadığımız taktirde yalan söylememek imkansız gibidir.Buna göre korku ve yalan ayrılmaz bir ikili,cesaret ve dürüstlük de ayrılmaz iki dosttur.
Uzmanlar yalan söylerken beynimizin tam 7 bölgesinde faaliyet olduğunu belirlemişler,doğruyu söylediğimizde bu sayı 4 bölgeye iniyor,yani yalan söylemek için ciddi bir çaba göstermemiz gerektiği ve aslında yalan söylemenin beyni çalıştırdığı da aşikar.Peki yalan söyleyenler de ne gibi değişik davranış şekilleri ile karşılaşıyoruz?
Yalan söyleyen kişideki en belirgin davranış şekli,göz temasından kaçması,el ve kollarını çok fazla kullanmadan konuşması ve konuştuğu kişiyle fiziksel temastan kesinlikle kaçınmasıdır.Özellikle yalan söylediğini anlayan veya kendini itham eden kişiyle arasına çeşitli nesne ve barikatlar koyması da yalan söylediğinin bariz işaretidir.
Yalan söyleyenlerin davranışlarını,mimik ve jestlerini sözlerini,hatta mikro davranış modellerini çok ayrıntılı şekilde yakın zamanda burada paylaşacağım.Ondan önce yalan söylediğimiz zaman hangi tepkilerin bizi daha çok yalana teşvik ettiğini öğrenmekte fayda var.Yalan söyleyen kişiye tepki vermek daha çok yalan söylemesini tetikliyor.
Yalan söyleyen kişiyi başkalarının yanında rencide etmek,birbiri ardına bir çok yalanı sıralamasına yol açıyor.
Yalan söyleyen kişiyi azarlamak,hiç bir zaman doğruları duyamıyacağımız anlamına geliyor.
Yalan söyleyen kişiyle aramıza mesafe koymak ,görüşmemek,muhatap almamak yalan söyleyen kişide daha fazla yalana sebep oluyor.
Yalan söyleyen kişiyi başkalarına şikayet etmek,o kişiyle aramızda bir daha hiç bir zaman iyi ilişkiler kuramıyacağımızı gösteriyor.
Burada da görüldüğü gibi yalan söyleyen birine verilecek en doğru tepki yalnız olduğumuz bir zaman içerisinde ona (tabii ilişkilerimizi devam ettirmek istiyorsak) her zaman doğruyu söylediği taktirde ne olursa olsun ona güven duyacağımızı hata bile yapsa herkesin hata yapabileceğini yeter ki bu hataları tekrarlamaması gerektiğini ve yalan söylemey devam ettiği taktirde onunla ilişkilerimizin  devam etmeyeceğini anlatmamızdır.

Yorum yapın