Anasayfa » Genel » Neşet Ertaş Kimdir?

Neşet Ertaş Kimdir?

Neşet Ertaş kimdir,Neşet Ertaş nereli,Neşet Ertaş eşi kim ,Neşet Ertaş Biyografisi, Neşet Ertaş oynadığı filmler,Neşet Ertaş hangi dini benimser, Neşet Ertaş hakkında kısa bilgiler, Neşet Ertaş yaşı kaç,Neşet Ertaş ne zaman doğdu,Neşet Ertaş boyu kaç, Neşet Ertaş göz rengi nedir,Neşet Ertaş, Neşet Ertaş hakkında merak edilenler, Neşet Ertaş çocuğu var mı,Neşet Ertaş hakkında notlar,Neşet Ertaş hakkında kısa notlar, Neşet Ertaş hakkında bilinmesi gerekenler

Bugün sizlere, Neşet Ertaş hakkında kısa ve Detaylı biyografisini hazırladık.

 

Neşet Ertaş, (d. 1938, Çiçekdağı, Kırşehir, Türkiye – ö. 25 Eylül 2012, İzmir, Türkiye) Türk halk ozanı ve halk müziği şarkıcısı. Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş’tır. 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü’nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte İbikli Köyü’ne yerleşmişlerdir.

Neşet Ertaş Nereli?

Neşet Ertaş Kimdir?

Abdallık kültürünün en önemli temsilcilerinden Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi, Abdallar (Kırtıllar) köyünde dünyaya geldi. Müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan sanatçının ilk çalgısı ise annesi Döne Hanım’ın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlama oldu. Ertaş, müzisyen bir babanın oğlu olması sebebiyle çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrendi.

Çocuk yaşlarında babasıyla yörenin eğlencelerinde saz çalıp türküler söylemeye başlayan ‘saz üstadı’, 8 yıl boyunca Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi birçok yeri gezerek babası ile geçimlerini sağlamaya çalıştı. Bu yüzden okula gidemeyen Neşet Ertaş’a, okumayı ağabeyi Necati Ertaş öğretti .14 yaşındayken İstanbul’a gelen ünlü sanatçı, burada ilk plağını ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ isimli şarkısı ile Beraber çıkardı. 1957 yılında çıkan bu albüm ile beraber ülke çapında en önemli halk ozanları arasına girdi. Halk tarafından çok fazla dinlenilen Neşet Ertaş aynı zamanda Musiki Cemiyeti tarafından da yoğun şekilde dinlenmekteydi. İstanbul’da kaldığı süre boyunca pek çok plak, konserve kaset çalışmaları gerçekleştiren Neşet Ertaş, bir süre sonra Ankara’ya yerleşti ve sanat yaşamına burada devam etti.

‘’Anadolu Efsanesi’’ ya da ‘’Abdal müzisyen’’ olarak bilinen Neşet Ertaş çizgisini hiç bozmadan hayata gözlerini kapayana kadar müzik yaşamını sürdürdü. Özellikle Ankara radyosunda ‘mahalli sanatçı’ unvanını kazanan Neşet Ertaş, Ankara’da hayatını sürdürürken çalıştığı bir gazinoda Leyla Hanım’la tanışıp evlendi ve bir çocuk sahibi oldu.

1970 yılından sonra sağlık sorunları nedeniyle müziği ara vermek zorunda kalan ünlü sanatçı, abisinin ısrarıyla Almanya’ya yerleşti. Çocukların eğitimi sebebiyle Almanya’da uzun süre yaşamını devam ettirdi. Bugüne kadar pek çok plak yapan Neşet Ertaş hala Büyük bir keyifle dinlenen en önemli halk ozanları arasında gelmektedir.

Yorum yapın