Anasayfa » SAĞLIK » Nörofibromatoz Hakkında Bilgiler

Nörofibromatoz Hakkında Bilgiler

Nörofibromatoz, Nörofibromatoz nedir, Nörofibromatoz hakkında bilgiler, Nörofibromatoz özellikler, Nörofibromatoz belirtileri, Nörofibromatoz nedenleri, Nörofibromatoz tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Nörofibromatoz hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Nörofibromatoz hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Nörofibromatoz Nedir ? Nörofibromatoz nedenleri nelerdir ?, Nörofibromatoz belirtileri nelerdir ?, Nörofibromatoz tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Nörofıbramatoz

Nörofibromatoz Nedir

Nörofibromatozis, tümörlerin sinir dokusunda oluşmasına neden olan genetik bir hastalıktır. Bu tümörler, beyin, omurilik ve sinirler de dahil olmak üzere sinir sisteminizde herhangi bir yerde gelişebilir.

Nörofibromatoz Hakkında Bilgiler

Nörofibromatozis, tümörlerin sinir dokusunda oluşmasına neden olan genetik bir hastalıktır. Bu tümörler, beyin, omurilik ve sinirler de dahil olmak üzere sinir sisteminizde herhangi bir yerde gelişebilir. Nörofibromatozis genellikle çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde teşhis edilir. Tümörler genellikle kansersizdir (iyi huylu), ancak bazen kanserli olabilir (malign). Semptomlar genellikle hafiftir. Bununla birlikte, nörofibromatozis komplikasyonları arasında işitme kaybı, öğrenme bozukluğu, kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) problemleri, görme kaybı ve şiddetli ağrı sayılabilir.

Nörofıbramatoz

Nörofibromatoz Nedenleri Nelerdir ?

Nörofibromatozis genetik geçişli bir hastalıktır. Oluşumunda bakteriyel ya da viral ajanların, toksik maddelerin yeri yoktur. Nörofibromatozis gelişiminde beslenme alışkanlıklarının yer aldığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Nörofibromatozis hastalığına sahip olan bireylerin evlenme ve çocuk sahibi olma aşamalarında göz önünde bulundurmaları gereken bazı gerçekler bulunmaktadır. Bu hastaları takip eden doktorların da hastalarına çocuklarında ortaya çıkabilecek durumları anlatma yükümlülükleri mevcuttur.

Nörofibromatoz Belirtileri Nelerdir ?

NF hastaları çok ciddi hayati tehlike oluşturacak belirtiler ortaya çıkmadan önce cilt lezyonları ile presente olabilirler. Ciltte yaygın oalarak görülen sütlü kahve lekeleri cilt altında yerleşen nörofibromların da fark edilmesiyle tanıya götürebilir. Bazı olgularda sütlü kahve lekeleri oldukça silik renkte olup çok dikkatli bakılmayınca fark edilmeyebilir. Nörofibromlar özellikle NF 1’de en yaygın görülen tümörlerdir. İyi huylu olan bu tümörler deri yüzeyinde ya da cildin altında yerleşik olabilirler. Nörofibromlar sinir ve bağ dokusundan oluşmaktadır. Bu tümörler genellikle buluğ çağında olmakla birlike her yaşta ortaya çıkabilirler. Nörofibromların sayısı hastalar arasında çeşitlilik göstermektedir. Tek bir nörofibrom varlığı NF tanısını düşündürmemekle birlkte çok sayıda nörofibrom varlığı akla Nörofibromatozis varlığını getirmelidir.

Nörofıbramatoz

Nörofibromatoz Tedavisi Nedir ?

NF1 tanısı almış hastalar boy, kilo, baş çevresi, normal cinsel gelişim değerlendirmesi, öğrenme güçlüğü belirtileri ve davranışsal problemler açısından değerlendirilmelidir. Bu çocuklarda tüm derinin hem cafe au lait lekeleri hem de nörofibromlar açısından çok dikkatlice değerlendirilmesi gerekir. Bu tümörlerin takibinde büyüyüp büyümedikleri önemlidir. Büyüme ve şekil değiştirme malign dejenerasyon göstergesi olabileceği akılda tutulmalıdır. Erken tanı almış çocuklar hipertansiyon ve skolyoz gelişimi açısından yakın takip edilmelidir. Nörofibromatozis olgularında görme yollarında ve işitme sinirinde tümör olabileceği için bu çocuklar görme ve işitme fonsiyonları açısından da yakın takibe alınmalıdır. Başka problemlerden şüphelenilen olgularda kan testleri ve ileri görüntüleme yöntemleri uygulanmalıdır. Hiç bir semptom vermeyen NF hastalığına bağlı çocuklar her 6 ayda ya da 12 ayda bir doktor kontrolünden geçmelidir.

Yorum yapın