Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Orman Tavuğu Hakkında Bilgiler

Orman Tavuğu Hakkında Bilgiler

Orman Tavuğu, Orman Tavuğu nedir, Orman Tavuğu hakkında bilgiler, Orman Tavuğu bakımı, Orman Tavuğu beslenmesi, Orman Tavuğu yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Orman Tavuğu hakkında bahsetmek gerekirse; Orman Tavuğu, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.


Orman Tavuğu Nedir

Orman tavuğu, sülüngiller familyasından bir alt familya. Kuzey yarımkürede yayılış gösterirler. Yuvalarını toprağa yaparlar. Başları küçük ve tüylüdür. Göz üzerinde çizgi halinde tüysüz bir kısım vardır. Familya üyeleri soğuk yerlere uyum yapmışlardır. Bacakları kısa, tırnaklara kadar tüylerle kaplıdır.

Orman Tavuğu Hakkında Bilgiler

Tavuklar (Latincesi : Gallus gallus domesticus), sülüngiller familyasından evcilleştirilebilen bir kuş türüdür. Bugünkü evcil tavukların atasının güneydoğu Asya’dan yabani kırmızı orman tavuğu( Gallus-Gallus) olduğu düşünülmektedir. Başarılı tavuk yetiştiriciliği için kümes hayvanlarının sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Eski çağda tüm kümes hayvanları kuşları ormanda yaşarlardı. Hindistan ve doğu Asya’nın orta bölgesi tavukların ana vatanı olarak kabul edilir. Tarih öncesi çağın orman tavuğu, ilk olarak Güney Doğu Asya’nın Malay ve Java gibi bazı bölgelerinde evcilleştirildi ve yetiştirildi. Daha sonraları insanlar etleri için ormanda tavuk avladılar ve evlerinde eğlence kaynağı olarak tavuk dövüşü için yetiştirdiler. Modern tavuğun o dönemin kırmızı orman tavuğundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Tavuklardaki Sınıf, cins, varyete ve tavuk türü hakkında aşağıda açıklamaya çalışalım.

Orman Tavuğu Özellikleri

İyi bilinen türlerinden kara orman tavuğu (Tetrao tetrix ya da Lyrurus tetrix) Avrasya’nın kuzey kesimindeki ormanlarda yaşar. Uzunluğu 53 cm’ye varan erkekler siyah renkleriyle ve lir biçimindeki kuyruklarıyla dikkati çeker, buna karşılık dişiler 41 cm uzunluğunda, kahverengi tüylü ve gösterişsizdir. Kafkas kara orman tavuğu (T. mlokosiewiczi ya da L. mlokosiewiczi) kara orman tavuğuna çok benzeyen bir türdür. Siyah renkli erkekle kahverengi dişi aynı uzunluktadır (50 cm). Kafkasya’daki dağlarda, Türkiye’de Rize ve Artvin’in yüksek kesimlerinde yaşar. Türkiye’de bulunan tek orman tavuğu türüdür. 1.500-3.000 m aramdaki dağ ormanları ve yaylalarda görülür. Kışları 700-800 m’ye kadar iner. Erkek kara orman tavukları çiftleşme döneminde açık alanlarda bir araya gelerek tüylerini kabartıp gösteri yaparlar.

Orman Tavuğu Yaşam Alanları

Ülkemizin kuzeydoğu dağlarında yaşayan bu tür Kafkaslara endemik olmakla beraber Birdlife International (Dünya Kuşları Koruma Örgütü) ve de IUCN Dünya Koruma Örgütü hakkında yeterli bilgi olmayan kategorisinde değerlendirilmiştir. Dağılımı kuzeyde Rusya, Doğuda Azerbaycan Güneyde İran ve batıda Türkiye ile sınırlı bir alan içine sıkışmıştır ve yaklaşık 12,000 km2 ile Avrupa daki en dar yayılımlı orman tavuğu türüdür. Dünya populasyonu 50.000-100000 birey arası tahmin edilmektedir. Turkiye 600 1000 to 1500 G Eken in litt to G Kirwan (2002) Tüm populasyon rakamları yaşam alanı sınırları ve ortalama yoğunluk temel alınarak tahmin edilmiştir.

Orman Tavuğu Beslenmesi

Orman tavukları hem bitkileri hem de diğer hayvanları yiyen çok yönlü bir hayvandır. Buna rağmen böcekler ve hatta kemirgenler ile birlikte otlar, meyveler, kuru yemişler, kırmızı meyveler, filizler, tohumlar ve çiçekler orman tavuklarının diyetini oluşturmaktadır. Kuzey Kutup Dairesi içinde var olabilecek az sayıdaki hayvandan biri olması nedeniyle orman tavuklar, birtakım yerli avcılar tarafından avlanmaktadır. İnsan avcılarının yanı sıra vaşak, tilki, kurt ve büyük yırtıcı kuşlar dahil avcıları vardır.

Yorum yapın