Anasayfa » OSMANLI İMPARATORLUĞU » OSMANLI TOKADI NEDİR?

OSMANLI TOKADI NEDİR?

osmanlı, osmanlı tokadı, osmanlı tokadı nedir, osmanlı tokadı hakkında bilgiler, osmanlı tokadının özellikleri

Sevgili okurlar, bugün sizlere osmanlı’da çok yaygın olarak söylenen ve tartışmalarda, kavgalarda hatta ve hatta savaş meydanlarında bile osmanlı askerleri’nin bir savunma aracı olarak kullandığı osmanlı tokadı’ndan bahsedeceğiz. Peki nedir bu osmanlı tokadı, kimlere osmanlı tokadı atılır? İşte tüm bu soruların cevapları yazımızda.

OSMANLI TOKADI HAKKINDA BİLGİLER

OSMANLI TOKADI NEDİR?
Osmanlı tokadı, Osmanlı Ordusunda görevli askerlerinin silahsız savunma ya da saldırı durumunda kullandıkları bir vuruş türü… Elin her iki yanıyla da yapılabilen ve muhatabını sersemleten, duruma göre bayıltan ya da öldürebilen cinstendi… Bu tokatların muhatabı genel itibarıyla düşman askerleri değil, askerlerin atları olurdu…

SAVAŞA KEFENLE GİDERLERDİ
Delibaş’lar sefere asker kıyafetleri ile çıkar, çarpışma öncesi kefenlerini giyerek ‘hendek’lere yerleşirlerdi. Daha sonra gelen düşman askerlerinin atlarını tokatlayarak düşürürlerdi. Yıllarca mermer üzerinde tecrübe kazanmış ellerin hedefindeki atlar için 2 seçenek kalırdı: Ölmek ya da sakat kalmak.

KAFATASINDA EL İZİ ÇIKAN ATLAR!
Osmanlı tokadı gerçeği arkeolojik kazılar sonrasında daha da günyüzüne çıktı. Osmanlı’nın savaştığı topraklarda yapılan araştırmalarda bulunan bir çok at ve insan kafatasında tokat izlerinin olduğu gözlendi. Kazılar esnasında kafatası içine yani beyne doğru göçmüş insan iskeletleri hatta metal miğferlerde bile el izine rastlandı. Bu izler de tokatçıların beyin kanamasıgeçirtecek kadar şiddetli bir vuruşa sahip olduğunu gösterdi.

NASIL YAPILIR?
El ve kolun açısız, ve omuzdan hızla hareketiyle hedeflenen noktaya el ile yapılan temasla yapılır. En çok yüzün her iki yanına ve enseye; Bilek veya dirsek kırılmadan, omuzdan güç alınarak, büyük bir hızla atılırdı. Yüzün her iki yanına veya enseye atılabildiği gibi, asıl Osmanlı tokadı, burnu hedef alacak şekilde, yüzün tam ortasına, avuç içini germeden, aya, burun ucuna denk gelecek şekilde atılırdı. Bu şekilde, kafatasının göz çukurları arasında kalan kısmını kırarak beynine saplanır, böylece ölüme yol açardı. Böyle bir tekniğin uygulanmadığı durumlarda bile, hızlı ve çok sert biçimde atıldığı ve çok kuvvetli bir tokat olduğu için, boyun kırılmasına yol açarak da öldürebiliyordu.

OSMANLI TOKADI HAKKINDA BİLGİLER


KULAĞA GELİRSE…
Kulak hizasına vurulan Osmanlı tokadı var ki… Kulağın içinde bulunan denge sıvısı ve mekanizması sarsıldığından ve kulakta kemik-kıkırdak namına sağlam bir şey kalmadığından, tokadı yiyen yine aynı şekilde can verirdi.

Yorum yapın