Anasayfa » EĞİTİM » Ova Nedir, Ova Nasıl Oluşur?

Ova Nedir, Ova Nasıl Oluşur?

genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanı olan ova nedir, ova nasıl oluşur, ova hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Ova Nasıl Oluşur?

Ova Nedir?

Ova engebenin çok az olduğu, deniz yüzeyine göre değişik yükseltilerde olan, çevresine göre çukurda kalmış, düz veya düze yakın, vadilerle yarılmamış yüzey şekline verilen isimdir. Ovalar akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucu oluştuğu için verimli topraklardır.

Tarım faaliyetleri için oldukça elverişli olduğundan bu bölgelerde yerleşim de çoktur. Maden suları ve sıcak su kaynakları yönünden zengindirler. Yerkabuğunun hareketli zeminlerinde bulundukları için deprem yönünden tehlikelidirler. Türkiye’nin yüzey şekillerine bağlı olarak ovaların batıdan doğuya doğru yükseltileri artmaktadır.

Ova Nasıl Oluşur?

Ova, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle ortaya çıkan az engebeli düzlüklerdir. Bu düzlüklerin eğimi azdır ve deniz seviyesinden yüksekte yer alabilir. Ovalar, yapı olarak platolara benzer. Ancak, platolara göre daha çok çukurlukta kalmışlardır. Bu açıdan ovaların platodan farklı olduğu söylenebilir. Ayrıca, ovaların birçoğu oldukça verimli olan bir arazi yapısına sahiptir. Farklı özellikleri ve yapılarına göre ayrılan ovalar çeşitli isimler ile anılmaktadır.

Ovaların çevresinde birçok yerleşim yeri bulunabilir. Bu yerleşim yerleri ovaların verimli arazilerine yakın olmak için kurulmuştur. Tabi, bu durumun olumsuz yanı ise deprem tehlikesi bulunabilmesidir. Her ovanın çevresinde bu tehlikeye rastlanmaz. Bunun için bazı kriterlerin oluşması gerekir. Ovaların oluşumunu sağlayan iki önemli unsur vardır. Bu iki unsurda ova oluşumunu doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Ova Nasıl Oluşur?

Ova Türleri Nelerdir?

1 – Delta Ovaları

Akarsular vasıtasıyla taşınan alüvyonların birikmesiyle meydana gelen düzlüklerdir. Akarsu bölgesini oluşturan toprak yapısının rahat aşınabilen bir yapıda olması ve alüvyonların birikinti oluşturduğu alanda med-cezir (gel-git) ve şiddetli akıntıların olmaması delta ovalarının meydana gelmesi için uygun koşullardır.
2 – Tektonik Ovalar

Yer kabuğunda meydana gelen hareketler neticesinde meydana gelen çukurluk alanlarda alüvyon birikmesi ile oluşan düzlüklerdir.
3 – Karstik Ovalar

Alçıtaşı, kireçtaşı, kayatuzu gibi karstik bölgelerin yer aldığı alanlarda çözünme neticesinde meydana gelen ve verim alınamayan düzlüklerdir.

Ova Nasıl Oluşur?

Performans/Proje Ödevleri;

Dünyanın Hareketlerinin Sonuçları Nelerdir, Dünya Hareketlerinin İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?
Doğal Çevrenin Yanlış Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir? Çevre Kirliliği Hakkında Bilgiler
Temiz Su Kaynakları Nelerdir, Suyun Verimli Kullanılmasının Önemi Nedir?
Heyelan Nedir, Heyelanın Zararları Nelerdir?

Yorum yapın