Anasayfa » SAĞLIK » Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilgiler

Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilgiler

Polikistik Over Sendromu, Polikistik Over Sendromu nedir, Polikistik Over Sendromu hakkında bilgiler, Polikistik Over Sendromu özellikler, Polikistik Over Sendromu belirtileri, Polikistik Over Sendromu tedavisi, Polikistik Over Sendromu nedenleri, Polikistik Over Sendromu ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Polikistik Over Sendromu Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Polikistik Over Sendromu Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu Nedir

Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar.

Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilgiler

Son yıllarda görülme sıklığı artan “Polikistik Over Sendromu (PKOS)”, doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok farklı hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan bir kadın hastalığı ve aynı zamanda bir endokrin hastalıktır. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over; yumurtlama bozukluğu oluşumuna neden olarak kısırlığa zemin hazırlar. Ayrıca tedavi edilmemesi durumunda ilerleyerek hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok ikincil hastalığa da yol açar.

Polikistik Over Sendromu Nedenleri Nedir ?

Polikistik over sendromunun sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynar. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır. Fazla kilo ve buna bağlı olarak oluşacak insülin direnci, hiperinsülinemiye (kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesi) neden olur ve bu da vücutta androjen hormonu sentezini artırır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nedir ?

  • Ergenlik döneminde bir ya da iki adet dönemi sonrası adet görememe
  • Adet düzensizlikleri
  • Olağan dışı kanama
  • Vücutta fazla kıllanma
  • Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme
  • Cilt dokusunda değişiklik
  • El üstünde lekelenmeler
  • Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık
  • Kilo alma
  • Aşırı saç dökülmesi
  • Ses kalınlaşması

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Yumurtlama bozuklukları nedeniyle gebelik elde edemeyen hastalarda yumurta gelişimini sağlamak için klomifen sitrat, metformin, gonadotropinler, GnRH agonistleri veya antagonistleri kullanılabilir. Ovaryan drilling denen yumurtalıkların kabuk kısmının lazer veya elektrik enerjisi kullanılarak tahrip edilmesi işleminin kullanımı çok sınırlı olarak bazı vakalarda kullanılabilmektedir. Kıllanmanın tedavisinde birçok yöntem vardır. En iyi cevap genellikle bunların birlikte kullanımı ile elde edilir. Bu amaçla doğum kontrol hapları, antiandrojenler, spironolakton, flutamid, finasterid, eflornitin gibi seçenekler vardır. Bu yöntemlerle baskılama sağlandıktan sonra epilasyon yöntemlerinin de ilave edilmesi halinde çok iyi sonuçlar elde edilir. PCOS hastalarında epilasyon yöntemlerinin hormonal denge sağlanmadan kullanılması halinde, bir süre sonra tekrar yeni kıl foliküllerinin gelişmesi nedeniyle etkiler geçici olmaktadır.

Yorum yapın