Anasayfa » SAĞLIK » Protein Kaçağı Nedir ? Belirtileri Neler

Protein Kaçağı Nedir ? Belirtileri Neler

Protein Kaçağı Nedir ? Böbreklerde protein Kaçağı Neden olur ,Tedavisi Nedir ? Bu soruların cevabını yazımızda.

Protein, vücut organ ve dokularına kan ile taşınır. Böbreklerimiz ise kandaki proteinin geçişini engelleyerek kanda kalmasını sağlar. Bu işlevlerini yitirirlerse protein kılcal damarlardan idrara geçer. Yüksek kan basıncı (tansiyon) böbreklerde hasara sebep olduğu için idrarda protein kaçağının başlıca sebebidir.

Protein Kaçağı Hastalığı Tedavisi

Böbrekte Protein Kaçağının Sebebleri 

Böbreklerde var olan protein kaçağına uzun dönem boyunca kullanılan ilaçlar, soğuğa maruz kalma, duygusal anlamda yaşanan stres, yoran egzersizler, sıcağa maruz kalma gebelik ve yüksek ateş sebep olabilir.

Böbrekte protein kaçağının tespit edilebilmesi için kesinlikle idrara tahlili yapılması gerekir. Protein kaçağı olan kişilerde karın içinde sıvı birikimi ve bacaklarda ödem oluşur. Böbrekte protein miktarının devalı olarak yüksek olmasının kalıcı olan sebepleri de bulunur.

Protein Kaçağı belirtileri

Böbreklerde Protein Kaçağı Neden Olur ?

Normal bir idrarda bulunan protein miktarı negatif özellik göstermelidir. 24 saati geçen bir süredir bekletilen bir idrarda ise protein miktarı en fazla 1-14 mg/dl olmalıdır. Bundan yüksek olan değerler patolojik olarak değerlendirilir. Protein araştırması için sabah ilk idrar incelenmelidir. Dilüe idrardan yanlış veriler elde edilebilir.

Normal bir kişinin idrar yoluyla ortaya koyduğu proteinin 10-15 mg ı albümin şeklinde çıkarılır, diğer kısmı ise değişik plazma proteini ve renal hücrelerden köken alan glikoproteinlerdir.

Çoğunluk doğuştan gelen bir sorun olarak ortaya çıkan böbrekte protein kaçağı genelde tek böbrekte oluşur. İdrar ile dışarıya atılan protein miktarındaki yükseklik böbreklerde oluşan nefrittinde göstergesi olabilir.

Egzersiz, ateşli hastalıklar ya da ağır dehidratasyon böbrek hastalığı olmadan proteinüriye sebebiyet verebilir.

Albümin için dibstick testi genel olarak hafif zincirli globulinleri belirleyemez ve fazla alkali idrarda yanıltıcı pozitif test sonucu doğurabilir.

Protein Kaçağı neden olur

İdrarda protein düzeyinin artmasına sebep olan bazı nedenler şunlardır:

-Nefritler
-Nefrotik sendrom
-Nefrosklerozis
-Böbrek infeksiyonları
-Sistemik nedenlerle böbrek tutulumu:
-Amiloidozis
-DM (Şeker hastalığı)
-SLE
-Polikistik böbrek hastalığı
-Yanlış kan transfüzyonu
-Gebelik toksemisi
-Prerenal organik nedenler:
-Ağır anemi
-Ağır şok
-Konjestif kalp yetmezliği
-Renal ven trombozu
-Konvülsiyonlar
-Bazı karaciğer hastalıkları
-Üreterler, prostat ya da üretra taşları

Özellikle geceler çok sık idrara çıkma, idrarın kokusunda tuhaflık, rengi, miktarı (koyu renk ya da kara sarı, kokulu, kanamalı) dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon- ense ve baş ağrısı, denge bozukluğu tansiyon şüphesi uyandırır-), nefes darlığı hızlı ve sık nefes alma), kemik ağrıları, idrarda protein çıkması (özellikle köpüklü idrar protein kaçağının belirtisidir) iştahsızlık, bulantı hissi, ağız kuruluğu, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, kanda üre ve kıraatinin isimli maddelerin olması gereken değerlerin üstünde bulunması gibi işaret ve bulgulara dikkatle yaklaşmak gerekir. Çünkü hastalığın erken evrelerinde belirtiler fark edilemeyebilir.

Bu durumda zaman zaman yaptırdığımız tahlillerde idrar ve kanda böbrekle ilgili değerler de talep edilmelidir. Şeker, trigliserit vs. baktırılır ama kıraatinin, üre ve idrarda protein kaçağı ile ilgili istekler bazen gözden kaçırılabilir. Oysaki bu noktada ufak bir dikkat daha sonraları bizi çok büyük problemlerden koruyabilir.

Protein Kaçağı Hastalığı Tedavisi

Yapılan idrar tahlillerinde protein kaçağı tespit edilmişse kesinlikle başka testlerde istenir. Ayrıca böbrekte protein kaçağı geçici olabileceği için birkaç günün sonunda tekrardan idrar testi yapılması istenir. Doktorlar böbrekte protein kaçağı ile alakalı olarak endişeli ve riskli bir durum olup olmadığı ile alakalı olarak 24 saat içinde belli zaman dilimleri dâhilinde idrar örnekleri alınması isteyerek farklı testlerinde yapılmasını isteyebilir.

Böbrekte protein kaçağı oluşması tek başına bir hastalık kesinlikle değildir. Bundan dolayı tanı koyulması ve yapılacak olan tedavi tamamen altta bulunan diğer hastalıklar baz alınarak yapılmalıdır. Böbrek ile alakalı olan hastalıklardan kaynaklı ise kesinlikle en doğru tedavi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra böbrek protein kaçağı az seviyelerde ise tedavi gerekmeyebilir ama bu süreçte gerekli olan takiplerin aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Şeker hastaları ile yüksek tansiyon hastalarında bulunan böbrek protein kaçakları için kullanılacak olan ve reçete ile verilen ilaçlar 2 ayrı grupta incelenir.

Anjiyotensin alıcısını engelleyen ilaçlarAnjiyotensin dönüştürücü olan ve enzim içermekte olan ilaçlar

Şeker hastaları ile yüksek tansiyon hastalarında böbreklerinde ilerleme ve başlama riski bulunan protein kaçakları konusunda oluşacak olan hastalıklardan kaynaklı olarak devamlı kontrole gidilmeli ve en doğru tedavi olmalıdırlar.

Yorum yapın