Anasayfa » EĞİTİM » Radyoaktif Kirlilik Nedir, Radyoaktif Kirlilik Nasıl Oluşur?

Radyoaktif Kirlilik Nedir, Radyoaktif Kirlilik Nasıl Oluşur?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan maddelerin yüzeylerde veya katılar, sıvılar ve gazlar içinde kasıtsız ve istemeden bulunması durumu olan radyoaktif kirlilik hakkında bilgi vereceğiz. Peki radyoaktif kirlilik nedir, radyoaktif kirlilik özellikleri nelerdir, radyoaktif kirlilik nasıl oluşur hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Radyoaktif Kirliliğin Nedenleri Nelerdir?

Radyoaktif Kirlilik Nedir?

Radyoaktif kirlilik, bir çevrede herhangi bir radyoaktif maddenin kontrolsüz dağılımı ve yayılımıdır. Uzun dönemde etkileri ortaya çıkabilir. Genellikle üretimde veya kimyasal elementlerin kullanılması nedeniyle radyoaktif maddenin kontrolündeki eksiklikler yüzünden oluşur. Kullanıcılar dikkatli olmazsa bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. Peki, bu dikkat ne ölçüde, ne sıklıkla ve kim tarafından yapılmalı? Enerji, gelişen ve gelişmekte olan bütün ülkelerde ekonomik faaliyetlerin önde gelen koşuludur. Nükleer enerji bugünlerde gündemi bir hayli meşgul eden bir enerjidir. ,

Bu enerjinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Ülkemizde son dönemde gündemde olan Sinop ve Mersin Nükleer Santrali yapımı bu konunun örneklerindendir. Yapılacak yanlış bir girişim, uygulanacak farklı bir yöntem insan sağlığına büyük zararlar oluşturabilir. Hukukun bu olaydaki rolü ne? İlerde olası bir sıkıntıda devletin hem şirketleri hem de insanları koruma altına alacak bir düzenlemesi olmalı. İnsan sağlığına oluşan tehdit ve aynı zamanda şirket sahiplerini koruma altına alarak ileri sürülebilecek olası bir sorun ortadan kaldırılmalı.

Radyoaktif Kirliliğin Nedenleri Nelerdir?

  • Nükleer denemelerde ortaya çıkan radyoaktif maddeler çevreyi kirletmektedir. Radyoaktif maddeler hava, su ve toprak kirliliğine yol açar. Bununla birlikte bu maddeler hava ve su ile çevre bölgelere de yayılır.
  • Teknolojinin gelişmesi insan hayatına birçok kolaylık getirmiştir. Lâkin günlük hayatımızda kullandığımız televizyon, bilgisayar, radyo ve buna benzer örnekler verebiliriz-cihazlar ile röntgen, tomografi -ve buna benzer örnekler verebiliriz-tıbbi cihazlardan çıkan radyoaktif maddeler kirliliğe neden olur.

Radyoaktif Kirliliğin Nedenleri Nelerdir?

  • Nükleer santrallerin yaygınlaşması, nükleer silahların denenmesi, atom bombalarının atılması -ve buna benzer örnekler verebiliriz-olaylar sonucu radyoaktif maddeleri içeren toz bulutları meydana gelir; bu toz bulutları atmosfere yerleşerek yağmur şeklinde yeryüzüne gelir.

Radyoaktif Kirliliğin Sonuçları Nelerdir?

  • Nükleer reaktörlerin çalışması sırasında atık olarak ortaya çıkan Plütonyum üst düzeyde zehirli ve kanser yapıcıdır. Doğada bulunma ömrü 250 yıldır.
  • Açığa çıkan bir diğer radyoaktif madde olan Stronsiyum yağış yoluyla bitkilere oradan da hayvanların sütüne geçerek insanlara bulaşır. Kan kanserine ( lösemi) yol açar. 280 yıl ömrü vardır.
  • Sezyum ve İYOD’ da besin yoluyla insan vücuduna girer ve Tiroit bezi kanserine, çocuklarda büyüme aksaklıklarına ve genetik bozukluklara neden olur.
  • 1986 yılında Çernobil’ de meydana gelen nükleer patlama sonucu etki alanına giren bölgelerde radyasyonun zararları etkilerine uzun yıllar rastlanmıştır.

Radyoaktif Kirliliğin Nedenleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın