Anasayfa » FİDANCILIK » Saksıda Elma Ağacı Yetiştirme ve püf noktaları

Saksıda Elma Ağacı Yetiştirme ve püf noktaları

Saksida elma ağacı nasıl yetiştirilir,saksı içinde elma ağacı büyütmenin püf noktaları nelerdir,sizlere bu yazımızda hazırladık.

Bu makalede kapta saksida bir elma ağacının nasıl yetiştirileceğini öğrenin . Saksılarda elma ağaçlarının yetiştirilmesi , aşağıda verilen özen ve bakıma ihtiyaç duyar.

Elma Ağacı Nasıl Seçilir?

Tohumlardan büyüyen elma ağacı kötü bir fikirdir. Bunun yerine, fidanlıktan bir cüce veya yarı cüce aşılı ağaç satın alın. Eviniz için doğru bir elma ağacı seçmek için birkaç şeyi bilmeniz gerekir. Elma ağaçları, bir kök üzerinde aşılamadan yetiştirilir, çünkü bunun birçok faydası vardır. Elma anacıyla aşılama konusunda bilginiz yoksa, bu konuda daha fazla bilgi için Tarım ve Gıda İşleri Bakanlığı’nın (Ontario) resmi web sitesinde ve Cornell Üniversitesi’nin bilgilendirici bir makalesinde daha fazlasını okuyabilirsiniz .

Saksı içinde elma ağacı nasıl yetiştirilir

Temel olarak cüce elma ağaçları, cüce köklerinin boylarını, boyutlarını kontrol etmek ve meyve üretimini ve hastalıklara ve zararlılara karşı direncini arttırmak için aşılanan elma ağaçlarıdır. Çocuk odasına ya da çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, M27, M26, Bud9, G16 veya M9 gibi anaç seçeneklerini arayın. Bu anaçlarda yetişen elma ağaçları cücedir ve genellikle 8 ft den fazla büyümez. Ayrıca yarı cüce ağaçları da arayabilir ve onları kaplarda büyütmek de mümkündür.

Elma ağaçları çapraz tozlaşma gerektirir, tozlaşma için iki elma ağacı satın almanız gerekir. Yalnızca bir bitki ekecekseniz, kendi kendine tozlaşan bir çeşitlilik satın alın.

Üstelik Soğutma Dönemi

Çiçekleri ayarlamak için elma ağaçlarının kışın ürperme denilen yıllık soğuk hava döngüsü gerekir. Bir elma ağacının bir soğuma süresi gereksinimi, sıcaklık 45 ° C’nin (7 ° C) altında, ancak donma noktasının üstünde kaldığında, yıllık toplam saat sayısından ölçülür. Elma ağacı çeşitleri için ortalama soğutma saati gereksinimleri yaklaşık 800-1000 saat arasındadır.

Eğer ılık bir kış iklimi yaşıyorsanız, sadece düşük elma çeşitlerini seçin ve sert bir kış iklimi yaşıyorsanız yüksek chill elma çeşitlerini seçin. Bu basit elma ağacınızın kaplarda yetişen verimliliğini artıracak.

Saksi-akmasi

Pot Seçmek

Başlangıçta çok büyük bir kapta elma ağacı yetiştirmeye başlamayın. 12 inç derin ve geniş olan standart boy bir tencere (5-6 galon) ile başlamak harika. Her yıl veya bitkinin kök bağlı olduğunu tespit ettiğinizde konteynerin boyutunu kademeli olarak değiştirin. Bitkinin köklü olup olmadığını ve dikey büyümesini durduracağını öğreneceksiniz.

Potunuzu sırayla yükselterek her seferinde öncekinden daha büyük bir pot seçerek yükseltebilirsiniz. Aklınızda bulundurun, bitkisi doğrudan çok büyük bir tencereye yerleştirmeyin. Bir tencerede elma ağacınız istediğiniz yüksekliğe ulaştığında, saksıları değiştirmeyi bırakın. 20-25 galonluk bir pot, sonuncusu olarak yeterli olacaktır. Bundan sonra, bakımını yapmak için zaman zaman düzenli budama ve kök kesme işlemi yapmanız gerekecektir.

Saksıda Elma Ağacı Büyümek İçin Gerekenler

pozisyon

Diğer meyve ağaçları gibi elma ağacı da güneşte büyümeyi sever. Saksı elma ağacınız için güneşli bir yer seçin ancak daha az rüzgarlı. Sıcak yaz günlerinde (sıcak bölgelerde, USDA Zone 8-9) kabı öğleden sonra güneşten gölgeli bir yere taşıyın. Ayrıca, elma ağacınızın etrafında iyi hava sirkülasyonu sağladığınızı unutmayın. Balkonunuzda veya çatı bahçenizde yetiştiriyorsanız, duvarlara çok yakın yerleştirmeyin.

Sıcaklık

Büyüyen elma ağacı serin kış ve ılımlı yaz gerektirir. Sıcaklığın aynı veya çok sıcak olduğu yerlerde elma ağacı yetiştiremezsiniz. Elma ağacı kışın uykuda kalarak aşırı düşük sıcaklıklara tolerans gösterebilir.

sulama

Saksılarda elma ağaçlarının yetiştirilmesi düzenli sulanması gerekir. Genel olarak, çiçek tomurcuklarının oluşumu sırasında daha bol sulamalı, kışın ise sulamayı azaltmalı.

Sağlıklı köklerin büyümesini teşvik etmek için derin su. Her durumda, bitkiye aşırı su verme şansından kaçının. Genellikle kaplarda yetişen elma ağaçları, suyla toplanan toprakta meydana gelen kök çürüklüğü ve fazla sulama nedeniyle ölür. Ayrıca, yaprakları ıslatmak, küllüğün büyümesini kolaylaştırdığından, üst sulamanın önlenmesinden kaçının.

Toprak

Elmalar, derin, verimli ve iyi drenaj yapan toprağı tercih eder, su birikintili toprağı önler. Yerde, kumlu çamurdan kumlu killi çamur toprağına tercih edilir. Bir kapta bir elma ağacı yetiştirmek için, biraz asidik ila nötr pH’lı (6-6.8) organik madde bakımından zengin bir saksı karışımı kullanın.

Gübre

Büyüme mevsimi boyunca her 2 haftada bir ağaç gençken, elma ağacınızı yarı-kuvvet dengeli bir sıvı gübre ile gübreleyin. Ağaç yaşlandıkça meyve gübresi uygulayın. Gübrenin beslenmesini geç düşmeden azaltmaya başlayın ve kışın gübrelemeyi durdurun.

saksı

Genç elma ağacını bir yıl kadar tekrarlayın. Kökleri yandan ve alttan yaydıktan sonra, daha büyük bir tencerede tekrar depolayın.

Kışlamayı

Saksılarda elma ağaçları yetiştirilirken sert donlar ve çok soğuk havalarda bitkinin köklerini korumanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bunun için kabı kabarcık sarımı ile sarın.

Budama Cüce Elma Ağacı

Budama, elma ağacı bakımının önemli bir parçasıdır. Ancak bir cüce elma ağacı, yarı cüce veya standart büyüklükteki bir ağaçtan daha az budama gerektirir. Budama tesisinizin şeklini ve boyutunu kontrol etmek için yapılmalıdır. Ölü, hasar görmüş veya hastalıklı dallar zaman zaman budanmalıdır. Ayrıca, birbirlerini geçen ya da içinde ana gövdeye doğru büyüyen dalları budamak. Budama için en iyi zaman geç kış ve yaz.

Tozlaşma

Elma ağacı çeşitlerinin birçoğunun meyvesi için çapraz tozlaşma gerekir, bu da en az iki elma ağacı satın almanız gerektiği anlamına gelir. Ancak bundan kaçınmanın en iyi yolu kendi kendine yeten bir çeşidi satın almaktır.

Çiçek Toplama ve Meyve İnceltme

Cüce elma ağaçları 2-3 yılda çiçek üretmeye başlar. İlk çiçeklenme döneminde ağacın meyve vermesini önlemek için tüm çiçekleri açar. Bu şekilde bitkinin enerjisini büyümede yönlendirmesine izin vereceksiniz.

Meyve incelmesi, bitkinin daha kaliteli meyveler üretmesini sağlar. Meyve tutumundan sonra birkaç hafta bekleyin ve çok fazla büyüyen meyveleri çıkarın.

Zararlılar ve hastalıklar

Bir kapta elma ağacı, ne yazık ki, onu yere hedefleyen aynı zararlılara ve hastalıklara çarptı. Yaprak bitleri, güveler, elma çiçeği bitkisi, kabuk, küf, kahverengi çürük ve birkaç tane daha. Bununla birlikte, bir kaptaki bitkiler, genellikle eve yakın, genellikle sınırlı bir alandadır, bu nedenle bunlara bakmak kolaydır.

Hasat
Elma hasadı hakkında bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun .

Yorum yapın