Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Sarı Kiraz Kuşu Hakkında Bilgiler

Sarı Kiraz Kuşu Hakkında Bilgiler

Sarı Kiraz Kuşu, Sarı Kiraz Kuşu nedir, Sarı Kiraz Kuşu hakkında bilgiler, Sarı Kiraz Kuşunun özellikleri, Sarı Kiraz Kuşu bakımı, Sarı Kiraz Kuşu beslenmesi

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Alaca Kiraz Kuşu hakkında bahsetmek gerekirse; Alaca Kiraz Kuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de bulunmayancins bir kuş türüdür.

Sarı Kiraz Kuşu Nedir

Sarı kiraz kuşu, kiraz kuşugiller familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca sarı çinte, sarı yelve olarak da adlandırılır. Vatanı Avrasya olan bu kuş türü Yeni Zelanda ve Avustralya’ya sokulmuştur.

Sarı Kiraz Kuşu Hakkında Bilgiler

Bayağı Kirazkuşu (Emberiza hortulana), Kirazkuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türüdür. Başı ve göğsü gri-yeşil, gıdısı ve bıyık çizgisi sarı, karnı kızıl, gagası ve bacakları pembedir. Yakından sarı göz halkası gözükür. Dişisi daha donuk renkli ve kahverengidir, göğsünde siyah çizgiler vardır. Görünüş ve alışkanlık olarak Sarı Kirazkuşu’na çok benzer. Fakat tür olarak parlak renklerden yoksundur; örneğin Bayağı Kirazkuşu’nun kafası parlak sarı yerine yeşilimsi gridir. Erkeğin oldukça tekdüze şarkısı Sarı Kirazkuşu’nunkine benzer. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından İspinozgiller (Fringillidae) familyasında sınıflandırılmıştır.

Sarı Kiraz Kuşu Özellikleri

İri bir kiraz kuşu olan sarı kiraz kuşu 16-16,5 cm. boyundadır ve 23 ila 29.5 cm. arasında bir kanat açıklığına sahiptir. Ağırlığı 20 ila 36.5 g. arasında değişir. E. c. citrinella alt türünün erkekleri parlak sarı başlıdır; sırtları kalın kahverengi çizgilidir, kuyruksokumları kızıl kahverengi, karnı sarı, kuyruğunun dış tüyleri beyazdır. Dişilerin renkleri erkeklere göre daha soluktur. Tepeleri, göğüsleri ile yanları daha az çizgilidir. Her iki cinsiyette de Üreme dönemi dışında yeni tüylerin koyu renkli kenarları sarı tüylerin daha az dikkat çekmesine neden olur. Genç kuşlar erişkinlere göre daha az sarı ve mat renklidir; kuyruksokumları daha soluktur.

Üreme döneminden sonra sekiz hafta boyunca erişkinler tüm tüylerini dökerek değiştirir. Erkeklerin rengi her tüy dökümünden sonra daha da sarılaşır. Genç kuşlar plazlandıktan kısa bir süre sonra baş, gövde ve örtücü tüyler olmak üzere kısmen tüy değiştirirler.

Sarı Kiraz Kuşu Yaşam Alanları

Avrupa ve Asya’da kuşların çoğu yerleşiktir, fakat bazı kuzey kuşları kışın güneye göç ederler. Açık alanlar ve çalılık ve ağaçlar bulundukları yerlerdir. Kışları küçük sürüler halinde toplanarak göç ederler. Avrupa’dan Asya’ya kadar olan bölgelerde bulunur. Bununla beraber, 1862’de Yeni Zelanda’da da tanımlanmıştır. Günümüzde Yeni Zelanda’da ciddi şekilde sayısı azamakta olan Avrupa’dan daha fazla bulunması muhtemeldir.

Sarı Kiraz Kuşu Beslenmesi

Kuşların doğal besini tohumlar, yavruları beslerken ise, tohumlarla birlikte böceklerdir.

Sarı Kiraz Kuşu Üremesi

Yuvalarını yere yaparlar. 3-6 arası yumurta, kiraz kuşunun kılımsı yuva özelliklerini taşıyan yuvalarında bulunur.

Yorum yapın