Anasayfa » Robotik kodlama » Scratch Eğitim kartı ve Arduino Kartı ile Led yakmak

Scratch Eğitim kartı ve Arduino Kartı ile Led yakmak

Scratch eğitim kartı ve arduino kartı ile mblock programını çalıştırarak led be Rbg led nasıl yakılır ,programını sizlere hazırladık.

Bir Led Yak
Ledler elektrik enerjisini ışık enerjisine çeviren elektronik parçalardır.Bilgisayarımızın ya da televizyonumuzun üzerinde Ledler bulunmaktadır. Bu Ledler bize daha çok o anki
durumu anlatan uyarıcılar olarak kullanılmaktadır. Scratch eğitim kartımızın üzerinde de 5 adet Led bulunmaktadır. Bu
Ledler sırasıyla Arduino’nun üzerinde bulunan 12,11,10,8 ve 7 no.lu pinlere bağlıdır.
Haydi, hep birlikte bu Ledleri yakmayı öğrenelim.

Üzerinde Scratch eğitim kartı takılı olan Arduino kartımızı usb kablosu aracılığıya bilgisayara bağlayalım ve Mblock programımızı çalıştıralım.

Mblock programında Bağlan> Seri Kapı menü yolunu izleyerek Arduino kartımızın bağlı olduğu seri kapı numarasını seçelim.

Bağlan menüsünden Aygıt Yazılımı Güncellemesi kısmını seçelim. Bu menü ile Arduino karta bir yazılım yüklenecek. Bu sayede Mblock programı ile Arduino kartımız iletişime geçecek.

Aşağıdaki kodları yazalım ve yeşil bayrağa tıklayalım.

Mblock programinda-led-yakma
Scratch led yakma

Bu kod bloklarıyla kartımızın üzerinde bulunan ve Arduino’nun 12 no.lu pinine bağlı Led’i yakıp söndüreceğiz.

Not: Arduino üzerinde bulunan dijital pinleri, karttan dışarıya elektrik akımı vermek ya da gelen elektrik akımlarını okumak için kullanırız.

Ledler elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirirler. Kartımızın üzerinde bulunan Ledleri yakabilmemiz için Ledlerin bağlı bulunduğu pinlerden elektrik
akımı vermemiz gerekmektedir.

.9 sayısal pini YÜKSEK yap kod bloğuyla arduino kartın dijital pinlerinden dışarıya elektrik akımı verebiliyoruz. 9 yazan yeri değiştirebilirsiniz.

Arduino kartımızın dijital pinlerinden elektrik akımı gönderdiğimizde her bir dijital pin 5V elektrik gönderir. Çoğu Led için bu değer yüksektir. Bu yüksek olan değeri düşürmek için gerilim bölücü yani direnç kullanırız. Direnç pinden gelen Voltaj değerinin bir kısmını üzerine çekerek elektrik akımını led için uygun hale getirir. Eğer direnç kullanmazsak Led akıma dayanamaz ve yanar.

Mblock programi ornek calismalar

Yeşil bayrağa tıkladığınızda bazı Ledlerin fazladan yandığını görebilirsiniz. Bunun nedeni Mblock programının çalışma sistemidir. Bu Ledlerin yanmasını engellemek için 1,2,3 no.lu düğmeleri aşağıya indirerek yan tarafta bulunan kod bloklarını ekleyebilirsiniz.

RGB Led Uygulaması

RGB Ledler, Kırmızı, Yeşil ve Mavi olan üç Led’in birleşiminden oluşur. Bu üç Led’i istediğimiz gibi kontrol ederek tüm renkleri elde edebiliriz.

Mblock programı ile rbg led yakma programı

RGB Led’imizin üzerinde 3 adet pin
vardır. Bu pinlere elektrik akımı
vererek Led’i istediğimiz renkte
yakabiliriz.
RGB Led’imiz Arduino kart üzerindeki
3, 5 ve 6 nolu dijital pinlere bağlıdır.
Bu pinlerin başka bir özelliği daha
vardır. Bu pinler PWM pinlerdir. PWM
pinlerin değer dijital pinlerden farkı 0-
255 arası değer gönderebilmesidir.
Dijital pinlerden sadece 0V ya da 5V
akım gönderilebilirken PWM pinlerden
0V-5V arası akım gönderilebilir.

Mblock programı ile rgb led yakma programı

Örneğin; 5 nolu PWM pinden 100 değerini gönderdiğimizde yaklaşık 2V bir elektrik akımı gönderilir.Şimdi RGB Led’imizi rastgele renklerde yakalım. Bunun için kırmızı, yeşil ve mavi adlarında üç değişken oluşturalım. Bu oluşturduğumuz değişkenlere 0-255 arasında rastgele değerler atayalım. Bu değişkenlerden gelen değerleri de RGB Led’in bağlı olduğu PWM pinlere gönderelim.


PWM pinlerden 0-255 arası değerler girip, 0V-5V arası akım göndererek RGB Led’imizi farklı renklerde yakabiliyoruz. Bu örnekte ise değerleri değişkenler aracılığı ile girdik.
Oluşturduğumuz değişkenlere rastgele değerler atadığımız için de RGB Led’imiz rastgele renklerde yanacaktır

Yorum yapın