Anasayfa » SAĞLIK » Sedef ve Egzama Hastalığına Ev Yapımı Krem Tarifi

Sedef ve Egzama Hastalığına Ev Yapımı Krem Tarifi

Dr. Feridun KUNAK hocamızın özel tarifiyle, hiç bir yerde bulamayacağınız, ilk defa sitemizde okuyacağınız Sedef ve Egzama için bir krem tarifi paylaşıyoruz…

Denenmiş ve çok faydasını göreceğiniz bu kremi egzamalı yerler için, kaşıntılı yerler için, sedefli ve mantarlı yerlere sürerseniz kısa sürede olumlu sonuçlar alacaksınız.

Egzama NEdir ?

Egzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır.

egzama hastalığına doğal yöntemle ev yapımı krem tarifi
sedef hastalığına doğal yöntemle ev yapımı krem tarifi

Krem için Gerekli Malzemeler:

2 çorba kaşığı vazelin

1 çay kaşığı kekik yağı

1 çay kaşığı ısırgan yağı

1 çay kaşığı defne yağı

Doğal Sedef ve Egzama Kremi Yapılışı:

İlk olarak katı vazelini bir cam kasenin içerisine koyarak kaynayan demliğin üzerine bırakarak sıvı hale getirilmesi sağlanır. Sonra sıvı vazelinin içerisine sırasıyla yukarıda belirtmiş olduğumuz kekik yağını, çay ağacı yağını, ısırgan yağını, ozon yağını ve defne yağını ilave ediyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus kantaron ozon yağının rengi pembe olacak ve kötü bir kokuya sahip olmayacaktır. Daha sonra elde edilen karışımımızı iyice karıştırıyoruz.

Dr. Feridun KUNAK, düzenli kullanılması durumunda kaşıntılara ve egzamaları yerlere garanti vermektedir. Ancak benim cildim alerjik diyenlere de herhangi bir yerinize deneyerek bir sorun teşkil etmiyorsa kullanmalarını tavsiye etmektedir. Denemeden kesinlikle sürülmemelidir.

Egzama için Çay Tarifi

Egzama rahatsızlığının ana sebebi stres olup, strese karşı bire bir olan melisa ve sarı kantaron ile hazırlanan bir çay tarifi daha.
1. Çay Tarifi:Kaynayan bir bardak suyun içerisine bir tutam melisa yapraklarını atıyoruz. Yaklaşık bir dakika kaynatıp ve bir dakika daha bekledikten sonra süzerek içiyoruz.

2. Çay Tarifi:Kaynayan bir bardak suyun içerisine bir tutam sarı kantaron tozunu atıyoruz. Yaklaşık bir dakika kaynatıp ve bir dakika daha bekledikten sonra süzerek içiyoruz. Sağlıcakla kalınız…

Egzama Belirtileri Nelerdir ?

Egzama, deride su dolu kabarcıklar şeklinde kendini göstermektedir. Daha sonra ise bu kabarcıkların yerini kabuklanma ve kepeklenme alarak ciltte kalınlaşma ortaya çıkar.

Egzama NEden Olur ?

Egzama oluşumunda genetik faktörler, alerjiler ya da kullanılan çeşitli kimyasal malzemeler rol alabilir. Farklı egzama tiplerine göre oluşum nedenleri değişiklik gösterebilir. Su, sabun, deterjan, kullanılan diğer kimyasal maddeler, tozlu ortamlar egzama oluşumuna zemin hazırlar. Temizlik sektöründe çalışanlar, ev kadınları ve kuaförler, egzamanın en çok görüldüğü gruplardır. Alerjik kökenli egzama oluşmuşsa, alerjen maddenin çok az miktarda teması bile egzamaya neden olabilmektedir. Kimyasal nedeniyle oluşan egzama, temas devam ettiği sürece düzelmemektedir.

Egzama çeşitleri nelerdir?
Atopik egzama: Bu egzama çeşidi, yatkınlık ve çevresel faktörler nedeniyle, bebeklik ve çocukluk döneminde konak olarak görülen egzama çeşididir. Bebek egzaması olarak bilinen hastalık, yetişkinlik döneminde hafifleyebilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Ancak tekrarlayıcı özelliktedir. Bebeklerde egzama, ilk üç aylık dönemde yüzde başlar, sonra gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Çocukluk döneminde eklemlerin iç kısımlarında kollarda ve bacaklarda atopik dermatit görülebilir. Yetişkinlik döneminde ise göz kapaklarında, kulakta, meme ucunda, eklem içlerinde ve ellerde ortaya çıkabilir. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı, kuruluk ve deride kalınlaşma atopik egzama belirtileri arasındadır.

Seboreik dermatit: Sebebi tam olarak belli olmamakla birlikte kronikleşebilmektedir. Cildin yağlı olan bölgelerde görülebilir. Saçlı deri, kulaklar, kaşlar, yanaklar, burun kenarları, göğüs ortası, sakal içleri bu egzama çeşidinin görüldüğü yerlerdendir. Çocukluk çağında kulakta gelişen seboreik egzama, lenf bezlerinin şişmesine; kızarıklığa ve pullanmaya neden olmaktadır. Alkol, stres, immün sisteminin baskılanması gibi durumlar bu egzama çeşidinin oluşumunu tetiklemektedir. Kış ve bahar aylarında egzama sorunu şiddetlenebilmektedir.

Asteatotik egzama: Bu egzama çeşidi yaşlılarda daha sık görülmektedir. Sık banyo yapılması, derinin üst tabakasındaki yağ miktarının azalması veya atopi gibi nedenler sonrasında görülebilmektedir. Kış aylarında kuruluk arttığı zaman daha fazla görülebilmektedir. Genellikle bacakların ön yüzünde, kollarda ve gövdede çıkmaktadır. Deride porselen çatlağı gibi bir görüntüye, kaşıntıya, kuruluğa ve döküntüye neden olmaktadır.

Kontakt egzama: Cildin koruyucu yağlarını engelleyen maddelerin neden olduğu egzama türüdür. Kontakt egzama; geçici dövmeler, makyaj malzemeleri, parfümler, oje, temizlik maddeleri, saç boyaları, diş macunu, ayak spreyleri gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir.

Numuler egzama: Madeni para büyüklüğünde, yuvarlak ve kaşıntılı olan bu egzama çeşidi genellikle kollarda, bacaklarda ve ellerde görülmektedir. Akut dönemde sızıntı, kabuklanma, kızarıklık ile ortaya çıkmaktadır ve bölge, çok fazla kaşındırmaktadır. Bu egzama çeşidini tetikleyen bir enfeksiyon olabilmektedir.

Gravitasyonel egzama: Ayakta çalışanlarda ve yaşlılarda çok sık görülen bir egzama çeşididir. Bacakların alt kısımlarında varislerin oluşması ve kan dolaşımın bozulmasıyla gelişmektedir. Burada kan birikmesinden dolayı damarlarda basınç artmakta ve bu da deride hasara neden olabilmektedir. Doğum yapmış kadınlarda gravitasyonel egzama görülebilir. Bacaklarda kuruluk, kaşıntı, su toplaması, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Egzama kronikleştikçe deride koyu lekeler, derinin sertleşmesi ve sonrasında ülser gibi yaralar oluşabilmektedir.

Toplumda en çok görülen egzama çeşitleri nelerdir?
Saç egzaması:Saçlı deri egzamanın görüldüğü diğer bölgedir. Saç derisinde egzama, pul pul dökülme ve kabuklanma ile kendini belli etmektedir. Seboreik egzama olarak isimlendirilen bu cilt rahatsızlığı, kronik seyir gösteren bir hastalıktır. Yaz aylarında biraz daha hafifleme göstermekle birlikte kışın artıcı özelliktedir. Sedef hastalığı ile karıştırılmaktadır. Saçlar haricinde seboreik egzamanın görüldüğü diğer bölgeler arasında kulak arkası, göğüs ön yüzü ve burun yanları da yer almaktadır. Hastalığın atak yapmasında stresin etkisi büyüktür. Genetik faktörler hastalığın gelişmesinde etkiye sahiptir. Saç egzaması tedavisinde medikal şampuanlar, kaşıntı giderici tabletler ve steroid içeren losyonlar verilmektedir.

Kulak egzaması:Küpe, piercing ya da ağır kozmetik ürünleri nedeniyle kulak tahriş olabilmekte ve egzama oluşabilmektedir. Kulak egzamasının tamamen iyileştirilmesi zor olsa da kontrol altında tutulabilmesi mümkündür. Kulak egzaması tedavisi, egzama kremleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Kulak egzaması; kulak zarında, kulak kanalında ve kulak arkasında görülebilmektedir. Aşırı kulak hassasiyeti, yanma, şişkinlik, su toplama, kanama gibi etkenler kulak egzaması belirtileri arasındadır. Kulak egzamasının birkaç çeşidi bulunmaktadır. Tedaviye başlamadan önce egzama çeşidi belirlenmeli ve uygun tedavi yöntemi tercih edilmelidir.

Elde egzama: Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlarımızdan biri ellerdir. Ellerde egzama, derinin savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Sık sık el yıkamak, deterjan, sabun ve çamaşır suyu ile iç içe olmak, tozlu ortam gibi faktörler derinin yıpranmasına ve egzama oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Elde egzama en fazla el ön kolda ve sırtta görülür. Tek elde başlayan lezyonlar diğer ele doğru yayılma gösterebilmektedir.

Yüzde egzama: Zararlı kozmetik ürünü kullanımı, güneşe maruz kalma, genetik yatkınlık, stres, bağışıklık sorunları, zararlı alışkanlıklar, endokrin sorunları, vitamin yetmezliği gibi etkenler yüzde egzama oluşumuna sebep olabilmektedir. Çevresel etkenler tetiklemese bile sadece genetik yatkınlıktan dolayı da yüzde egzama görülebilmektedir. Yüzde egzama tedavisi için krem gibi ilaçlar tercih edilmektedir. Tedaviyi hızlandırmak için zararlı çevresel etkenlerden uzak durulmalıdır.

Ayakta egzama: Kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, iltihap, kuruluk, ciltte kalınlaşma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ayak egzaması ile ayak mantarı birbirine çok benzerlik gösterir. Ancak ayak mantarı daha çok parmak aralarında ve tırnaklarda oluşmaktadır.

Ayaklarda egzama görülmesi durumunda ayakların terli kalmamasına, nefes almasına ve nemlendirici ile nemlendirilmesine özen gösterilmelidir.

Stres egzaması: Stres de bazı durumlarda egzama oluşumuna neden olabilmektedir. Stres egzamasını rahatlatmak için her fırsatta deri nemlendirilmeli ve mümkün olduğu kadar stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.

Egzama nasıl geçer?
Egzamanın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte egzama tedavisinde kilit nokta, hastalıktan korunmadır. Doktora danışarak, verilen uyarı ve önlemlere uyarak, egzamadan kaynaklanan şikayetler azalmaktadır. Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.

Yorum yapın