Anasayfa » EĞİTİM » Sempozyum Nedir, Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

Sempozyum Nedir, Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan birgenellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denen sempozyum hakkında bilgi vereceğiz. Peki sempozyum  nedir, sempozyum  özellikleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

Sempozyum Nedir?

Sempozyum belli bir konuyu aydınlatmak amacıyla, bilim adamı ve araştırmacıların bir araya geldikleri ve konuşmacıların konunun belirli bölümlerini sundukları, tartışmalı toplantılardır. Bir başka deyişle; ortaya konan konu hakkında aynı oturumda, çeşitli kişilerin yaptıkları açıklamalı konuşma türüdür.

Bildiri sahiplerine ayrılan zaman oldukça kısadır. On dakikalık bir sürede 1500-2000 kelime kullanma şansı vardır. Buna göre, hazırlanacak bildiri, dört sayfayı geçmemelidir. Cümleler, kolay anlaşılır biçimde düzenlenmelidir. Metni yazmadan önce ana başlıklar vurgulanmalıdır. Sunulabilecek yansı sayısı da 5-6 civarında olmalıdır. Ayrıca, bildiri metni, yayımlanmaya uygun biçimde hazırlanmalıdır.

Sempozyumda her konuşma, ayrı bir hazırlıktır, fakat birbirini tamamlayıcı söyleşi ve içtenlik havası vardır. Konuşmalardan sonra konuşmacılar, birbirlerine konu ile ilgili sorular sorabilirler. Böylece sempozyumdan “panel”e geçilir. Daha sonra da tartışmalara seyirciler de katılırsa panelden “forum” a geçilmiş olur.

Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

  • Oturumun amacı bilimsel konuları tartışmak üzeredir ve konu farklı yönlerden ele alınır.
  • Oturuma katılacak olan konuşmacılar akademik kariyeri olan ve uzman kişilerdir. Konuşulacak konu için önceden hazırlanırlar.
  • Farklı konuşmacılar farklı yönlerde konuyu anlatacağı için sempozyum bölümlere ve sürelere ayrılır.
  • Sohbet havasında bir oturum gerçekleşir ve kaynaklar yazılı olarak hazırlanır. Hazırlanan bu makale ve yazılar bilimsel çalışma olarak değer görürler.
  • Konuşmacılara 20 dakikaya kadar süre tanınır ve bu süre içerisinde konuşmasını tamamlaması istenir.
  • Konuşmayı yönetmesi için bir yönetici tayin edilir ve tüm oturum onun kontrolünde gerçekleşir.
  • Bilimsel konuların tartışıldığı oturum sonrası hem konuşmalar hem de makaleler basılı şekilde kamuoyu ile paylaşılır.

Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

Sempozyum ve Panel Farkları Nelerdir?

Sempozyumun panel ve açıkoturumdan farkı nedir sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Çünkü bu oturumlar işleyiş olarak birbirlerine benzerler. Ama her birinin kendine özgü özellikleri ve diğerlerinden ayıran farkları bulunur. Bu küçül farklar sayesinde oturumun türünün hangisi olduğuna karar verebiliriz.

Bilgi şöleni denilen bu oturum, panel ve açık oturuma göre çok daha yoğun bir şekilde bilgi ile yoğrulmaktadır. Oturuma katılan konuşmacılar bir bilimsel konu hakkında sonuca varmaya bir çıkarım yapmaya çalışırlar. Yani belirli bir konuda bilimsel bir bilgi verilmeye odaklanılır. Her katılımcı konunun farklı yönünü ele alır ve katılımcılara aktarır.

Panel ve açıkoturumda genel itibariyle bir tartışma havası hakimdir. Fakat bilgi şöleni böyle bir ortam için müsait değildir. Tartışma ortamı yerine bilgi verme ön plandadır. Zaten katılımcılar da özel davetlerle oturuma gelirler ve konuya bir şekilde hakim kişilerdir. Organizasyona katılan herkesin amacı bilgilerini paylaşmak ve yeni bir şeyler öğrenmektir.

Sempozyum Bölümleri Nelerdir?

Sempozyumun formatı, konuşmacıların sayısı, konuşmanın konusu, sorulara tanılan süre ve organizasyonun bütçesine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bir sempozyum aşağıdaki aşamalardan oluşur:

Sempozyum organizatörü/ev sahibi dinleyicileri karşılar.

Sempozyum başkanı dinleyicilere sempozyumun formatından ve tartışmaya katılacak konuşmacılardan kısaca bahseder.

• Açılış konuşmacısı sempozyumun temel konularından bahseder. Her tartışmadan önce ya da molalardan sonra açılış konuşmacısı tanıtım konuşmaları yapar.

• Tartışmalardan önce sempozyum başkanı her konuşmacının kısa bir biyografisini dinleyicilere sunar. Konuşmacının konuyu sunmak ve tartışmak için belirli bir süresi olur ve bu konuyu kendi profesyonel perspektifi dahilinde ele alır.

• Tartışmalar bittikten sonra sempozyum başkanı tüm konuşmacıları bir araya getirerek konuşmacılara önceden belirlenmiş sorular sorup bir tartışma ortamı yaratır. Bu sorular konuşmacılara sempozyumdan önce bildirilir.

Sempozyum genellikle bir soru-cevap seansından sonra sona erer. Sempozyum başkanı dinleyicilere mikrofon tutarak söz hakkı tanır. Bazı durumlarda seyircilerden gelen sorular yazılı biçimde kaydedilerek sempozyum başkanı tarafından okunur.

Sempozyum boyunca konuşmacıların hazırladıkları makale ve tartışılan konular daha sonra basılarak kamuoyuna duyurulur.

Sempozyum Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın