Anasayfa » EĞİTİM » Seramik Nedir, Seramik Özellikleri Nelerdir?

Seramik Nedir, Seramik Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan  iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzeme olan seramik hakkında bilgi vereceğiz. Peki seramik nedir, seramik özellikleri, seramik  hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Seramik Nerelerde Kullanılır?

Seramik Nedir?

Seramikler genellikle kil, toprak elementleri, tozlar ve su karıştırılarak elde edilmektedir. Şekillendirilen seramik, yüksek sıcaklıktaki bir fırında pişirilerek son halini alır. Ev dekorasyonlarında mimari özelliklerinin yanı sıra aksesuar ve obje seçimlerinde de seramik ürünler bol bol karşımıza çıkmaktadır. Vazo, tabak, duvar objeleri, çanak, çömlek, testi, kase, aydınlatma ürünleri, ayna çerçeveleri gibi seramik ürünler iç dekorasyonlarda geniş kullanım yelpazesine sahiptir. Fayans, karolar ve çiniler gibi ev dekorasyonlarında yer alan mimari özellikleri kapsayan ürünlerde yine seramik ile şekillendirilmektedir.

İç mekanlarda modern ve zarif bir görünüm sunan seramik objeler aynı zamanda kombinlemesi kolay aksesuarlar olarak da bilinmektedir. Her tarza uyarlanabilir yapısı sayesinde dekorasyonlarda çok fazla ön plana çıkmaz ancak varlığını hep hissettirir.

Seramik Nerelerde Kullanılır?

Aksesuar olarak karşımıza çıkan seramikler, ev dekorasyonlarının vazgeçilmezleri olmuştur. Ayna, vazo, tabak ve çömlek gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Fayans dahil birçok alanda kullanılmakta ve tasarlanmaktadır. Tasarımlarda özellikle mimarlar tarafından vazgeçilmez bir malzemedir, bulunduğu ortamda kendini mutlaka belli eder. İstenilen şekilde tasarlanabildiği için her ortama uyumlu hale getirilebilmektedir.

Seramik Nerelerde Kullanılır?

Seramiklerin Özellikleri Nelerdir?

Seramik malzemelerin özellikleri, tüm malzemeler gibi, mevcut atom türlerine, atomlar arasındaki bağ türlerine ve atomların bir arada paketlenme şekline göre belirlenir. Seramikler genel olarak bileşiklerden yani iki veya daha fazla elementten oluşur. Çoğu zaman oksit, nitrit veya karbit formunda rastlanılır. Seramik malzemeyi oluşturan bileşikteki atomlar kimyasal bir bağ ile bir arada tutulur. Seramik malzemelerde en yaygın iki kimyasal bağ kovalent, iyonik ve kısmen metalık olabilir. Metallerde ise metalik bağa rastlanır.

Atomların birbirine bağlanması, kovalent ve iyonik bağda metalik bağdan çok daha güçlüdür. Bu nedenle, genel olarak konuşursak, nispeten metaller sünektir ve seramikler kırılgandır. Bu bağlanma çoğunlukla seramiğin bileşenleri metal ve ametal olmadığında, öncelikle iyoniktir. Örneğin; magnezyum oksit (magnezya, MgO) ve baryum titanat (BaTiO3) iyonik bağlılığından bahsedebileceğimiz seramiklerdir. Bir metaloid ve bir ametalden oluşan seramiklerde, bağ birincil olarak kovalenttir. Örneğin bor nitrür (BN) ve silisyum karbür (SiC) hakkında bu durumdan bahsedebiliriz.

Seramik Nerelerde Kullanılır?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın