Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Serçeler Hakkında Bilgiler

Serçeler Hakkında Bilgiler

Serçe, Serçe nedir, Serçenin özellikleri, Serçe hakkında bilgiler, Serçenin bakımı, Serçenin beslenmesi, Serçenin yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Serçe hakkında bahsetmek gerekirse; Serçe, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde’de bulunan kuş türüdür.

Serçe Nedir

Serçe, Passeridae familyasını oluşturan, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı kuş türlerine verilen ad.

Serçe Hakkında Bilgiler

Serçe, Passeridae (serçegiller) familyasından, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı kuş türlerine verilen ad. Familyası: Serçegiller (Passeridae). Yaşadığı yerler: İnsanlara yakın çevrelerde ve tarlalarda. Özellikleri: Konik gagalı, tombul vücutlu, ötücü bir kuş. Sürüler halinde de bulunurlar. Tane, meyve ve böcek yer. Göçmen değildir. Ömrü: 40 yıl kadar. Çeşitleri: Evcil serçe, bataklık serçesi, ağaç serçesi, dağ serçesi, kaya serçesi, altın serçe meşhurlarıdır. İnsanlara yakın çevrelerde ve tarlalarda bulunur. Sürüler halinde de bulunurlar. Tane, meyve ve böcek yer. Göçmen değildir.

Serçenin Özellikleri

Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika’da ekilen tarlaları harap eden iri bir türüdür. Çevrede yaşayan evcil serçeler, sırtı ve kanatları kahverengimsi, karın bölgesi ise gri renklidir. Serçelerin otuza yakın türü bulunur. Küçük ve tınaz yapısı olan, kalınca gagası bulunan küçük bacakları siyaha benzer tüylü kuş türleridir. En çok bilindiği ve sürekli görülen türü olan bayağı serçenin hem büyük, hem de küçük alanlarda, tarla ve bahçelerde ufak sürü halinde yaşarlar. Önceden Avrasya’da görülürken zaman içinde yeryüzünün dört bir yanına yaygınlaşmışlardır.

Serçenin Bakımı

Öncelikli olarak yavru serçe için mevsime göre değişmek ile beraber ideal sıcaklıklar ve zemini yumuşak bir ürün ile kaplı bir yuva hazırlayın. Yavru serçeyi bu yuvaya yerleştirin. Yuvayı ise sakin, gürültü olmayan bir alana alarak korkmasını ve ürkmesini engelleyin. Yavru serçe yuvadan başka bir ortama geldiği için kendisini huzursuz hissedecek ve strese girecektir. Stresi engellemek için özellikle ilk dakikalarda yalnız bırakın. Sonrasında ise yine çok sıkmadan onunla ilgilenin. Yavru serçe için uygun bir ortam ve onun için bir yuva hazırladıktan sonra yapmanız gereken serçe yavrusunu beslemek olacaktır. Normalde anne serçe yavrusunu gün içerisinde sık sık besler. Tabi ki bizim beslememiz anne serçe kadar mükemmel olmayacaktır. Yavru serçenin yaşına göre uygun bir beslenme programı belirleyebilirsiniz.

Serçenin Beslenmesi

Bunun için veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Fakat dekstroz çözeltisi uygun bir besindir. Özellikle ilk aşamada kullanılabilir. Bunun yanında civciv yemlerini ıslatarak verebilirsiniz. Ayrıca çeşitli tahılları, bisküvileri ezerek ve su ile karıştırarak verebilirsiniz. Aynı zamanda yavru kuşlar için veteriner hekimlerden temin edebileceğiniz özel besinlerde vardır. Bunlarıda kullanabilirsiniz.

Serçe ve Hz. Süleyman a.s. Bir Konuyu Konuşurken;

Sohbet başladığında konunun Hz. Süleyman’ın görkemli saltanatından bahsedilince Serçe Hz. Süleyman’a dedi ki; “İstersem senin saltanatını alaşağı eder yıkarım!” Hz. Süleyman a.s. gülerek; “Bunu nasıl yapacaksın bakalım” diye sorunca Serçe; “Çok kolay. Gider bir vakıf arazisine konar ve kendimi vakıf arazisinin toprağına iyice bularım. Sonra gelir senin özel mülküne konar ve kendimi silkelerim.” Bunu söyleyince Hz. Süleyman a.s. birden ciddileşir. Ve; “Haklısın böyle yaparsan saltanatımı alaşağı olmasına sebep olursun” diyerek tartışmaya teslim olmuştur.

Yorum yapın