Anasayfa » EĞİTİM » Sıkılmadan Ders Nasıl Çalışılır ?

Sıkılmadan Ders Nasıl Çalışılır ?

Sıkılmadan evinizde ders nasıl çalışır ? Zevk alınarak çalışma Tavsiyeleri ,Yöntemlerini sizlere bu makalemizde hazırladık.

Zevk alınarak ders nasıl çalışılır

Ders çalışırken Dikkatin Dağılıyorsa POMUDORO Tekniğini kullan

25 dk ders + 5 dk mola = 1 pomodoro

Günde 4 – 8 pomodoro idealdir

Çalışma Ortamı Çok Önemli

Bazen siz kendinizi hazır hissetseniz de çalışma ortamınız buna müsaade etmez. Bu yüzden çalışma alanınızı en iyi şekilde düzenleyin. Peki bunun nasıl yapacağım diyorsanız işe ilk olarak gereksiz ve dikkatinizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırmak ile başlayın. Poster, dergiler, telefon, tablet gibi gibi…. Ama burada ki en önemli kısım telefonlar. Maalesef telefonlar en çok dikkatimizi dağıtan etken. Bu yüzden ders çalışmadan önce telefonunuzu sessize alarak uzak bir noktaya koyun. Bunun dışında odanızın ne sıcak nede soğuk olmasına dikkat edin. Unutmadan çalışmaya başlamadan önce sadece ihtiyacınız olan kitapları masanızın üzerine diğerlerine de yakın mesafede bir yere bırakın. Birde sürekli olarak kalkmamanız için tok karına (ne çok yiyin nede aç kalın) ve yanınıza bir şişe su alarak çalışmaya başlayın. Bunun dışında sandalyenizin ne çok rahat nede çok rahatsız edici olmasın. Ayrıca mümkünü varsa çalışma masanız üzerinde sadece ders çalışın. Daha önceleri masanızda oyun oynamak, yemek yemek gibi aktiviteler yaptıysanız ders esnasında da ister istemez bilinç altınız bunları size hatırlatacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca bu gibi durumlardan kaçının.

Kesinlikle Mola Vererek Ders Çalışın

Sıkılmadan ders çalışmanın en etkili yollarından biri mola vererek çalışmaktır. Eğer çalışmalarınızı molalara bölerek yürütürseniz sıkıldığınızı hissettiğiniz an nefes alma şansınız olur. Gün içinde sınav hazırlığında olan her öğrenci en az 6-7 saat ders çalışmalıdır. Bu 7 saat içerisinde nefes almadan çalışmak imkânsızdır. Bu nedenle doğru mola teknikleriyle sıkıntılarınızı da gidebilirsiniz.

Ders çalışırken mola verme bilinci kişinin kendi kontrolünde olmalıdır. Hangi derse çalışılıyorsa ona göre mola kararı alınmalıdır. Matematik çalışırken en geç 1 saat içinde bir kez mola verilmelidir. Türkçe çalışırken 45 dakika sonunda bir kere vermek gerekecektir. Günlük çalışma programınızda 7 saat çalışma varsa 3 kez mola vermeyi ihmal etmemelisiniz.

Ders Çalışmak için En Verimli Saati Keşfedin

Öğrencilerin diğer büyük bir yanılgısı maalesef çok ders çalışma ile verimli ders çalışma arasında ki ayrımı yapamamaları.Her insanın beyninin daha fazla çalıştığı belli zaman dilimleri oluyor. Bu dilimler keşfedip sürekli aynı zaman diliminde ders çalışmaya başlamadığınız zaman bünyeniz yavaş yavaş bu duruma alışarak sizi o saatler arasında ders çalışmak için uyaracaktır. Bu durum size çok daha verimli ders çalışmanın önünü açacak ama sabredip çalışmanız burada ki en önemli kısım.

Farklı Farklı Derslere Çalışın

Öğrencilerin ders çalışırken aynı alana yoğunlaşmaları yaptıkları en büyük hatadır. Eğer gün içinde 1,5-2 saatten fazla matematik çalıştıysanız o gün başka sayısal derse çalışmanız doğru değildir. Arka arkaya aynı alandan ders çalışmak sizin kısa sürede sıkılmanıza neden olacaktır.

Günde en az 5 en fazla 9 saat ders çalışmak en ideal çalışma saatleridir. Çalışırken eşit şekilde dağılım yapmaya özen göstermelisiniz. Hem matematik hem de Türkçe çalışmalısınız. Yalnızca matematik ya da yalnızca fen bilimleri çalışmanız, kısa sürede sıkılmanızı buna bağlı olarak verimsiz çalışmanızı sağlar.

Yalnızca konu çalışırken değil test çözerken de aynı mantığı yürütmelisiniz. Arka arkaya matematik ve fen bilimleri çözmemek araya muhakkak Türkçe ya da diğer branşları almak gerekmektedir.

Hedef Belirleyerek Çalışmalısınız
Ders çalışırken hedef belirlerseniz çalışmalarınız sıkıntılı geçmez. Hedeften kasıt bir üniversite de olabilir bir çikolata da. Ne kadar yaratıcı ve ilgi çekici tercihleriniz olursa o kadar eğlenerek çalışırsınız.

Ders çalışırken belirlediğiniz hedefleriniz haftalık olursa uzun süreli çalışabilmenin hazzına da ulaşırsınız. Günlük hedefler, tekniğinizin etkisini küçültecektir. Bir hafta boyunca her gün 7 saat ders çalışma hedefi olan bir öğrenci, hafta sonu sinema hedefi belirleyebilir.

Aynı tekniği aylık olarak da deneyebilirsiniz. 1 ay boyunca 2 test kitabı bitirme hedefi sonunda iki günlük kamp hedefi belirlenebilir. Hedef tekniği, ders çalışmalarınızın daha süratli ve istekli geçmesini sağlayacaktır.

Sevdiğiniz Ortamda Ders Çalışırsanız Sıkılmazsınız

Ders çalışma ortamının, başarı üzerinde yadsınamayacak kadar etkisi vardır. Sevdiğiniz ortamda çalıştığınızda daha az sıkıldığınızı, şevkinizin daha az kırıldığını hissedebilirsiniz. Çalışma alanınızı belirleyecek olan kişi sizsiniz. Bu nedenle odanıza tıkılıp kalmak zorunda değilsiniz. O gün hava güzel olduğu için parkta çalışmak isteyebilirsiniz. Ertesi gün sıkıldığınız için kahve içip kafede çalışabilirsiniz. Tercihlerinize göre çalışma ortamı benimserseniz çalışmalarınız çok daha eğlenceli geçecektir.

Ders çalışırken çok sıkıldığınızı fark ettiğiniz an, çalışmaya grupla devam edebilirsiniz. Kalabalık çalışma ortamlarının verimi, biraz daha düşük olsa da akran eğitimi yalnız çalışmaya nazaran daha etkilidir. Bu nedenle ders anlatmak ya da arkadaşlarınızdan ders dinlemek sıkılarak çalışmanıza engel olabilir.

Müzik Eşliğinde Ders Çalışırsanız Sıkılmazsınız

Ders çalışma anında dinlenen müzik, motivasyon üzerinde etkilidir. Kişinin çalışma şevkini arttırdığı gibi aynı zamanda enerjisini de yenilemektedir. Dinleyeceğiniz müziklerin enerji veren, sakin ve yorucu olmayan tarza sahip olduğundan emin olmalısınız. Bu kriterde oluşturduğunuz bir liste ders çalışırken sizi eşlik edebilir.

Ders çalışmaya başladığınız andan bitenene kadar müzik dinlemeniz pek etkili olmayacaktır. Ders çalışırken bir süre sonra müzik yormaya başlayacaktır. Hem bunun önüne geçmek hem de ders veriminizi dinç tutmak için çalışmalarınızın bir kısmında müzik dinlemelisiniz. Her saat başı bir şarkı dinleyebilir ya da her konu bitiminde kendinize bir şarkı şansı tanıyabilirsiniz. Bu şekilde dinlenerek, eğlenerek ders çalışma fırsatı bulursunuz.

Konu Çalışımı ile Test Çözümünü Birlikte Yapın

Ders çalışırken sıkılmak istemiyorsanız tek yönlü çalışmamaya özen göstermelisiniz. Yalnızca konu çalışırsanız ve bunu saatlerce yaparsanız olumlu sonuç alamazsınız. Sadece test çözerseniz bir süre sonra sıkıldığınızı fark edersiniz. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla her ikisini bir arada yapmalısınız.

Konuyu bitirdikten sonra farklı bir konuya geçmeden test çözmelisiniz. Gün içinde sadece konu çalışıp, pekiştirmeyi sonraya bırakırsanız; çalıştığınız konunun size pek de faydası olmadığını anlarsınız. Aynı şekilde tüm gün test çözmek de verimsiz ve sıkıcı bir teknik olacaktır.

Neden Çalıştığınızı Unutmayın

Ders çalışırken sıkılan öğrencilerin hemen hepsi neden çalıştıklarını zaman aman unutan öğrencilerdir. İstediğiniz üniversiteyi kazanmak için, dilediğiniz şehirde yaşamak için, doktor, avukat ya da öğretmen olmak için çalıştığınızı unutmamalısınız. Eğer niçin çalıştığınızı unutursanız çalışmak size anlamsız gelmeye başlayacaktır. Dolayısıyla sıkılmamak da mümkün olmayacaktır. Ne kadar çalıştığınızdan çok amacınız önemlidir. Eğer belli bir amaç için adım atıyorsanız sıkılma fikrinden uzaklaşırsınız. Çalışırken yalnızca istediğiniz noktaya odaklanırsınız

Yorum yapın