Anasayfa » SAĞLIK » Sinüzit Hakkında Bilgiler

Sinüzit Hakkında Bilgiler

Sinüzit, Sinüzit nedir, Sinüzit hakkında bilgiler, Sinüzit özellikleri, Sinüzit belirtileri, Sinüzit tedavisi, Sinüzit nedenleri, Sinüzit ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Sinüzit Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Sinüzit Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Sinüzit Hastalığı

Sinüzit Nedir ?

Sinüzit, günümüzün en çok rastlanılan hastalıkları arasında yer alıyor. Etkileri arasında yoğun baş ağrısı ve akıntı gibi sonuçların yer aldığı sinüzitin birçok çeşidi bulunmaktadır. Sinüsler, kafa kemiklerinin içinde bulunan, burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklarıdır.

Sinüzit Hakkında Bilgiler

Sinüzit, günümüzün en çok rastlanılan hastalıkları arasında yer alıyor. Etkileri arasında yoğun baş ağrısı ve akıntı gibi sonuçların yer aldığı sinüzitin birçok çeşidi bulunmaktadır. Tedavisi için genellikle antibiyotik tedavisi kullanılsa da kronik olan çeşitlerinde bu durum daha uzun süreli bir tedaviye dönebilmektedir. Antibiyotiğin yanı sıra tuzlu solüsyonlarla da gerçekleştirilebilen Sinüzit tedavisi, belirli bir sürenin ardından cerrahi bir müdahaleye de dönüşebilmektedir. Sinüsler, kafa kemiklerinin içinde bulunan, burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklarıdır. Sesin oluşmasının yanında burundan geçen havanın nemlenmesine ve vücut ısısına göre ayarlanmasına , içi hava dolu olduğu için kafanın ağırlığının azaltılmasını sağlarlar.

Sinüzit Nedenleri Nedir ?

  • Alerjiye bağlı sinüs ostiumlarını tıkayan mukoza ödemi ikinci önemli sinüzit nedenidir.
  • Burun içi eğrilikler (septum deviasyonu),
  • Polipler,
  • Burun eti büyümeleri (konka hipertrofileri) gibi sinüs boşalma kanallarını daraltan ya da tıkayan anatomik patolojiler
  • Özellikle çocuklarda görülen büyümüş geniz etleri
  • Yüzme veya uçak yolculuğu esnasında oluşan basınç değişiklikleri ostiumların kapanmasına yol açar.

Sinüzit Belirtileri Nedir ?

  • Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı bir baş ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun ve genizden sarı yeşil renkli akıntı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Ağız kokusu, koku ve tat bozukluğu
  • Hafif ateş
  • Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü,

Çocuklarda bunların yanında iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma şikayetleri olabiliyor.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, her baş ağrısının sinüzit olmaması. Baş ağrılarının en fazla yüzde 10’u sinüzite bağlı oluyor. Sinüzit çok sinsi bir hastalık, yukarda yer alan şikayet ve belirtilerin bazen birkaçı olabiliyor, fakat muayenede her şey normal gözükebiliyor.

Sinüzit Hastalığı

Sinüzit Tedavisi Nedir ?

Sinüzitin öncelikli tedavisi ilaç tedavisidir. Burada 10-14 günlük antibiyotik tedavisi uygulanır. Kronik sinüzitlerde bu süre daha uzun tutulabilir. Antibiyotiğin yanı sıra özel tuzlu solüsyonlarla burun yıkama, burun açıcı spreyler, dekonjestan adı verilen ve sinüslerin ağzını açmaya yardımcı haplar, gerekirse ağrı kesiciler kullanılan diğer ilaçlardandır. İlaç tedavisiyle iyileştirlemeyen hastalara ise cerrahi uygulanır.

Yorum yapın