Anasayfa » SAĞLIK » Sıtma Hakkında Bilgiler

Sıtma Hakkında Bilgiler

Sıtma, Sıtma nedir, Sıtma hakkında bilgiler, Sıtma özellikler, Sıtma belirtileri, Sıtma nedenleri, Sıtma tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Sıtma hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Sıtma hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Sıtma Nedir ? Sıtma nedenleri nelerdir ?, Sıtma belirtileri nelerdir ?, Sıtma tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Sıtma

Sıtma Nedir

Anofel türü sivrisineğin sokmasıyla insandan insana bulaşan, nöbet nöbet gelen ateş, titreme ve terle kendini gösteren bir hastalık.

Sıtma Hakkında Bilgiler

Sıtma, geçmişte ülkemizde de yaygın görülen bir hastalık iken Bakanlığımız tarafından yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde yerli sıtma bulaşı sona erdirmiştir, halen sadece yurtdışı sıtma vakaları bildirilmektedir. Ancak ülkemizde sıtma etkenini nakleden sivrisinek türlerinin bulunması, iklim ve çevresel faktörler, büyük nüfus hareketleri, sıtmanın endemik olduğu ülkelere seyahat edenlerin ve buralardan gelenlerin sayısının artması nedeniyle yurtdışı kaynaklı sıtma vakaları görülmektedir. Ayrıca; düzensiz göçmenler, ülkemizin sıtmanın yayılabileceği subtropikal bölgede yer alması ve iklim değişikliği nedeniyle ortalama hava sıcaklıklarında gözlenen artışlar nedeniyle sıtma riski halen devam ettiğinden Sıtma Eliminasyon Programı çerçevesinde faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Sıtma

Sıtma Belirtileri Nelerdir ?

  • Çok veya orta şiddetli arasında değişen titreme
  • Yüksek ateş
  • Aşırı terleme
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Anemi
  • Kas ağrısı
Sıtma

Sıtma Tedavisi Nedir ?

Sıtma, özellikle parazit P. falciparum ile enfekte olmuşsanız, hayatı tehdit edici bir durum olabilir. Hastalığın tedavisi tipik olarak bir hastanede yapılır. Doktorunuz sahip olduğunuz parazit türüne göre ilaçlar yazacaktır.
Bazı durumlarda, öngörülen ilaçlar, ilaçlara parazit direnci nedeniyle enfeksiyonu temizleyemeyebilir. Böyle bir durumda, doktorunuzun durumunuzu tedavi etmek için birden fazla ilaç kullanması veya ilaçları tamamen değiştirmesi gerekebilir.

Yorum yapın