Anasayfa » SAĞLIK » Siyatik Sinir Hakkında Bilgiler

Siyatik Sinir Hakkında Bilgiler

Siyatik Sinir, Siyatik Sinir nedir, Siyatik Sinir hakkında bilgiler, Siyatik Sinir özellikleri, Siyatik Sinir belirtileri, Siyatik Sinir nedenleri, Siyatik Sinir tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Siyatik Sinir hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Siyatik Sinir hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Siyatik Sinir Nedir ? Siyatik Sinir nedenleri nelerdir ?, Siyatik Sinir belirtileri nelerdir ?, Siyatik Sinir tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Siyatik Sinir

Siyatik Sinir Nedir

Siyatik bir sinir adıdır bu sinirin geçtiği bölgelerde hissedilen ağrıya ise siyatik ağrısı denir

Siyatik Sinir Hakkında Bilgiler

Siyatik hastalığı ya da siyatik ağrı, sırtın alt kısmından itibaren kalça ve her iki bacaktan aşağı inen sinirlerler boyunca ortaya çıkan ağrıyı ifade eder. Tipik olarak, siyatik vücudun sadece bir tarafını etkiler. Sıklıkla omurga üzerinde fıtıklaşmış bir diskin veya kemiğin sinirleri sıkıştırması sonucu oluşan bir ağrıdır. Bu durum aynı zamanda inflamasyon ve etkilenen bacakta uyuşmaya da neden olur. Siyatik ile ilişkili ağrıların bazıları çok şiddetli de olabilmektedir. Ancak çoğu durumda birkaç haftalık konservatif tedavi ile şikayetler giderilmektedir. Şiddetli ağrılarda altı haftalık tedaviden sonra ameliyat yapılması sinir üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

Siyatik Sinir

Siyatik Sinir Nedenleri Nelerdir ?

Hareketsizlik: Uzun süre hareketsiz kalmak ve oturmak, siyatik sinir ağrısına yol açabilir. Uzun süre oturarak araç kullanmayı gerektiren meslek gruplarında siyatik daha fazla görülür.
Ağır Kaldırmak: Özellikle bazı meslek gruplarında çalışan ve sürekli ağır yük kaldırması gereken kişilerde, siyatik sinir şikayeti daha yaygındır.
Obezite: Aşırı kilolu ya da obez olmak, vücut ağırlığının omurgada stres yaratmasına yol açar. Dolayısıyla bu durum siyatik oluşumunu tetikleyebilir.
Diyabet: Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, sinir sisteminin hasar görmesine neden olabilir.
İleri Yaş: Yaşlanmaya bağlı olarak kas, kemik ve kemik çevresindeki dokuların zayıflamasına bağlı olarak siyatik sinir ağrısı oluşabilir.
Travma: Kaza ve yaralanmalar sonrasında siyatik sinir ve etrafındaki dokunun zarar görmesine bağlı olarak siyatik sinir ağrısı görülebilir.

Siyatik Sinir

Siyatik Sinir Belirtileri Nelerdir ?

Belden ayağa kadar uzanan ağrı ile karakterize olan siyatik ağrısı, kişinin kalçasından topuğuna doğru çekildiğini hissetmesine neden olur. Hareket ile daha da şiddetlenen ağrı, bacak ve ayak bölgesinde siyatik sinirin geçtiği bölge boyunca his ve güç kaybına yol açar. Ağrının şiddeti bazı zamanlarda kişinin hareketlerini sınırlayabilir. Vücudun üst kısmının eğmek zorlaşır ya da dönme hareketi sınırlanabilir.

Siyatik Sinir Tedavisi Nedir ?

Hastanın şikayetlerine, genel durumuna, siyatiğin şiddetine ve siyatik sinirin neden baskılandığına bağlı olarak farklı tedavi türleri uygulanır. Bazı vakalarda, ağrı kesici ve kas gevşetici gibi analjezik ilaçlar kullanılırken bazılarında epidural steroid enjeksiyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünce uygulanan spinal manipülasyon, traksiyon tedavisi gibi fizik tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi müdahale de siyatik tedavisi için gerekli olabilir. Siyatik ağrısı, lomber laminektomi ile sinir üzerindeki baskının azaltılması, fıtık oluşumunun giderilmesi ya da diskektomi olarak bilinen, diskin kısmen ya da tamamen çıkarılması ile tedavi edilebilir.

Yorum yapın