Anasayfa » SAĞLIK » Sleepwalking Hakkında Bilgiler

Sleepwalking Hakkında Bilgiler

Sleepwalking, Sleepwalking nedir, Sleepwalking hakkında bilgiler, Sleepwalking özellikleri, Sleepwalking belirtileri, Sleepwalking nedenleri, Sleepwalking tedaavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Sleepwalking hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Sleepwalking hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Sleepwalking Nedir ? Sleepwalking nedenleri nelerdir ?, Sleepwalking belirtileri nelerdir ?, Sleepwalking tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Sleepwalking

Sleepwalking Nedir

Uyurgezerlik, uykunun en derin aşamasında, beyin aktivitelerinin iyice yavaşladığı esnada gerçekleşen bir durum. Uyurgezer kişiler, uykuda amaçsız bir şekilde yürür, başka bir odaya geçebilir ve nadir de olsa dışarı çıkıp arabayla dolaşma gibi işler yapabilir.

Sleepwalking Hakkında Bilgiler

Uyurgezerlik ya da bilinen diğer adlarıyla uyurgezer veya uykuda gezinme, parasomni kategorisinde bir tür uyku bozukluğudur. Gecenin ilk 1/3 kısmında ve sıklıkla yavaş dalga uykusu sırasında, kimi zaman Evre 2 uykusu sırasında ortaya çıkarlar. Tipik olarak çocukluk çağında orta çıkar ve ergenlik sonrası kaybolurlar. Güçlü bir ailesel geçiș söz konusudur. Sıklıkla selimdirler ve uyku yoksunluğu ya da uyku bölünmesi ortaya çıkmalarında etken olabilir. Olguların çoğunda stereotipik ya da saldırgan davranıșlar görülmez ve geriye dönük olayla ilgili amnezi (unutma) vardır. Çocukluk çağı parasomnilerin büyük bir alt grubunu oluşturur. Çocukluk çağında (8-12 yaş arası) yaklașık olarak yaygınlığı; %17, ergen ve eriș kinlerde (15-24 yaș arası) ise yaygınlığı; %2’dir. Yirmi beş yaşından sonra bu uyku bozuUyurgezerlik en sık 8-12 yaşlarında ortaya çıkmakta olup çocukluk döneminde %17, erişkin dönemde ise %1-4 oranında görüldüğü bildirilmektedir. Genellikle gecenin ilk 1/3 döneminde derin NREM uykusu sırasında aniden kalkıp oturma, yataktan çıkıp gezinme gibi motor aktiviteler ile şekilenir.

Sleepwalking

Sleepwalking Nedenleri Nelerdir ?

Uyurgezerlik nedenleri kesin olarak saptanabilmiş değildir. Daha önceki dönemlerde kişilerin rüyalarını dışarıya yansıttıkları, bu nedenle uyurgezerlik sorunu yaşadıkları düşünülüyordu. Günümüzde ise sorunun uykunun ilk evrelerinde yani uykunun rüya görülmeyen bölümünde meydana geldiği biliniyor. Ayrıca herhangi bir fizyolojik rahatsızlığa, ilaç kullanımına ya da bağımlılık yaratan maddelerin kullanılmasına bağlı olmadığı da biliniyor. Ama hastaların stresli olduğu dönemlerde artış gösterdiği tespit edilmiş. Dolayısıyla stres, aşırı yorgunluk gibi sorunların uyurgezerliği tetiklediği, gece gezintilerini artırdığı söylenebilir. Ayrıca yetişkinlik döneminde görülen uyurgezerliğin nedenleri arasında bazı nörolojik rahatsızlıklar olabileceği belirtiliyor.

Sleepwalking Belirtileri Nelerdir ?

  • Kişinin gözleri tam açık ve bakışlar sabittir.
  • Yüzde herhangi bir ifade olmaz.
  • Kendisine soru sorulduğunda cevap vermezler ya da mantıksız cevaplar verirler.
  • Çevresindeki eşya ve insanlara karşı dikkatsizce bir tutum sergilerler.
  • Uykuda olduklarında bile uyanık görünmek.
  • Çevrede dolaşırlar ve aktivitelerle uğraşırlar.
  • Uyandırılırlarsa kafaları bulanık olur.
  • Uykuda yaptıklarını uyandıktan sonra hatırlamazlar.
Sleepwalking

Sleepwalking Tedavisi Nedir ?

Uyurgezerlik için genellikle belirli bir tedaviye gerek yoktur. Yaralanmaları önlemek için güvenlik önlemleri gerekli olabilir. Bu, açma ve düşmeyi azaltmak için elektrik kabloları veya mobilya gibi nesneleri hareket ettirerek çevreyi modifiye etmeyi içerebilir. Bazı durumlarda, kısa etkili sakinleştiriciler uyurgezerlik insidansını azaltmada yardımcı olmuştur. Uyurgezerlik yaşla daha seyrek olabilir veya olmayabilir. Diğer bozuklukların bir belirtisi olabilmesine rağmen, genellikle ciddi bir bozukluğa işaret etmez. Uyku döngüsünü iyileştirmek uyurgezerliğin oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Yorum yapın