Anasayfa » FİDANCILIK » Solmuş Orkide Çiçeğini Canlandırma – Orkide Bakımı

Solmuş Orkide Çiçeğini Canlandırma – Orkide Bakımı

Sayfanın Konusu ;Solmuş Orkide çiçeği Canlandırma, kökleri kurumuş orkide nasıl canlandırılır,ölmüş orkideyi canlandırma,kökü ve yaprağı kalmamış orkide,hiç yaprağı kalmamış orkide,çiçekleri solan orkide nasıl canlandırılır,orkide bakımı,orkide kökleri çürüdü ne yapmalıyım,orkide nasıl çoğaltılır,orkide nezaman çiçek açar

orkide çiçeği evde bakımı
orkide çiçeği bakımı

Evinizde bir orkidenin olması hem görüntü bakımından hemde orkidenin yaydığı olumlu enerjiyi göz önünde bulundurduğumuzda bakmaya doyamadığımız bir çiçek diyebiliriz.

Ancak orkideye bakmak zordur ve genelde kısa süre içinde solarlar. Biz onları öldü sanarız ancak onlar için umut bitmemiştir. Solmuş orkidenizi nasıl hayata döndüreceğiniz konusunda keşfettiğimiz harika bir ipucumuz var.

Orkideler bir yağmur ormanı çiçeği olsa da suyu çok fazla sevmezler. Yağmur ormanlarının iklimi gereği çok su yemelerine rağmen hayatta kalmayı başarabiliyorlar. Suyunu eksik etmeme, toprağını değiştirme ve havalandırma hatta yerini değiştirmek gibi işlemler bile orkidenizi canlı tutmaya yetmeyebilir.

Böyle bir durumda bile orkidenizden ümidinizi kesmeyin. Birazdan öğreneceğiniz yöntemi de mutlaka deneyin, genellikle olumlu sonuçlandığından orkideniz hayata dönebilir.

Kulağa biraz ilginç gelebilir ama bulaşık deterjanı orkideleri hayata döndürme konusunda çok başarılı.

Orkide Çiçeği tekrar nasıl canlandırılır?

  • Lavabonuza veya bir kovaya su doldurun.
  • Suyun içine biraz bulaşık deterjanı ilave edin.
  • Orkidenizi suyun içine bırakın ve yapraklarını 5 dakika kadar temizleyin.

Orkidenizi sudan çıkarabilirsiniz, üstündeki su süzüldükten sonra tekrar toprağına ekebilirsiniz.

Orkidelerinizin tekrar hayata döndürecek bu yöntemi bilen çok az kişi var. Bazı peyzaj mimarının bildiği bu yöntemi artık sizde biliyorsunuz.

Yöntemi denedikten sonra sonuçlarını bizimle yorum bölümünden lütfen paylaşın.

orkide beyaz renk vazo
orkide çiçeği evde nasıl yetiştirilir

Orkide Çiçeğinin Bakımı Ayrıntılı Anlatımı

Orkide çiçeklerinin kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olabilir. Bunun dışında ise haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz. Sulama yaparken mevsimi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yaz aylarında su ihtiyacı artabilirken kışın bu ihityaç azalıyor.

Orkide bakımına geçmeden ilk önce şunu belirtmemiz gerekiyor. Bu nadide çiçeği alırken goncalı, yeşil ve yapraklarının dik olmasına dikkat edin. Çünkü çiçeğin ömrü ile ilgili tüm sırrı goncalarında saklı.

Orkide bakımı konusunda en önemli noktalardan birisi orkideyi yetiştireceğiniz yer. Evinizde ya da iş yerinizde yetiştireceğiniz orkide çiçeğinin aydınlık bir bölge olmasına dikkat edin. Ancak orkideler güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler. Bu nedenle pencere önü yerine pencere kenarlarını kullanabilirsiniz. Ya da kalın bir perde kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Orkidelerin bakımındaki bir diğer etmen ise ısı değerleri. Sıcaklık gündüzleri 23, geceleri ise 18 derece civarında olması gerekiyor. Her ne kadar orkide yetiştirildiği ortama uyum sağladıktan sonra sıcaklık değerlerinin pek bir önemi kalmıyor olsa da tomurcuklanma döneminde sıcaklığın önemi daha fazla ön plana çıkıyor. Öyle ki kötü şartlarda tomurcuklanması durabiliyor. Ek olarak orkidenizi klima altına koymanınız gerekiyor. Orkide için en zararlı durumlardan birisi.

Orkidelerin yetiştirileceği saksının çok büyük olmaması gerekiyor. 10-12 cm’lik bir saksı orkide bakımı için yeterli olarak kabul edilir. Ancak orkidenin gelişmesi durumunda kökleri küçük saksıya sığmayacağı ve toprakta bozulmalar olacağı için büyük bir saksıya geçebilirsiniz.

Orkidenizin gelişimi için ise haftada bir kez gübreleme yapabilirsiniz. Orkideler için az gübreleme yapmanın daha verimli sonuçlar verdiğini ise unutmamanızda fayda var.

Orkide bakımında dikkat edilmesi konulardan bir diğeri de sulama. Sıkça yapılan bir hatanın aksine orkideleri her gün sulamak pek sağlıklı bir yaklaşım değil. Orkide çiçeklerinin kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olabilir. Bunun dışında ise haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz. Sulama yaparken mevsimi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yaz aylarında su ihtiyacı artabilirken kışın bu ihityaç azalıyor. Orkideyi ne zaman sulamanız gerektiğini anlamak için ise kurşun kalem kullanabilirsiniz. Saksının ortasına yakın bir yere batıracağız kurşun kalemin ucu kurduğu zaman çiçeğinizi sulayabilirsiniz.

orkide çiçeğini çoğaltma
orkide çiçeği evde nasıl çoğaltılır

Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Orkide çoğaltmanın çeşitleri yolları var olsa da ev ortamında en uygun yöntem vejetatif üreme yöntemleri olarak kabul edilir. Özellikle doku kültürüyle üretim, ayırma ile üretim ve keiki ile üretim en sık tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.

Orkide Çiçeği Ayırma İşlemi

Orkidenin saksı değişim zamanında uygulanabilecek bir işlem. Eğer orkidenizin 8’den fazla gövdesi varsa orkideler ikiye bölünüp ayırma işlemi ile çoğaltılabilir. Eğer gövde sayısı az ise orkide bir sonraki yıl kendini toparlayamaz. Bu nedenle herhangi bir çiçeklenme söz konusu olamaz. Ek olarak ayırma işlemini büyüme mevsiminde önce ve orkide çiçeksiz bir durumda iken yapmak daha sağlıklı sonuçlar verebilir.

orkide çiçeği neden çiçek açmıyor
orkide çiçeği yılda kaç kez çiçek açar

Orkide Nezaman Çiçek Açar ?

Orkideler yıl içinde 2-3 kez çiçek açarlar. Sağlıklı görünmelerine rağmen çiçek açmıyorlarsa bir sorun var demektir. Dinlenme süresi ile sorunlu süreleri birbirine karıştırılmamalıdır.

En geçerli yöntemlerden biri budamadır. Orkidenizin çiçekleri döküldükten sonra yeniden çiçek açması için budamanızda yarar var. Eğer sapında sararma görüyorsanız kurumuş demektir. Yeniden çiçek dalı büyütmesi de zaman alacaktır. Ev ortamında ısı dereceleri gece-gündüz durumlarında değişiklik göstermediğinden dolayı, geç çiçek açabilir. Böyle bir durumda da geceleri serin bir yerde bırakılarak çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.

Orkidenizin yaprakları çimen yeşili ile aynı tonda olmalıdır. Çok daha koyu bir renk görüyorsanız yetersiz ışık alıyor demektir. Karanlıkta bekletme uygulaması da orkidelerinizi çiçeklendirme yöntemlerinde işe yarayabilir. Ayrıca nemi seven ve nemli ortamlarda yaşayan orkideler yeterince nem alamadıklarında çiçek açmazlar.

DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZ BİZLERE VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ UMARIM MEMNUN KALMIŞSINIZDIR YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ

Yorum yapın