Anasayfa » EĞİTİM » Sucul Biyom Nedir, Sucul Biyom Özellikleri Nelerdir?

Sucul Biyom Nedir, Sucul Biyom Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan sucul biyom hakkında bilgi vereceğiz. Peki sucul biyom nedir, sucul biyom özellikleri nelerdir, sucul biyom çeşitleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Sucul Biyom Çeşitleri Nelerdir?

Sucul Biyom Nedir?

Sudaki bir biyom neredeyse tamamen sudan oluşan bir biyom olup, daha doğru bir şekilde flora ve faunasının yaşayabileceği şekilde suya bağlı olan biyomu ifade eder. Bununla birlikte, sudaki bir biyom da toprağa sahip olacak, ancak su, içinde yaşayan türler arasındaki etkileşimin ana veya tek yolu olacaktır. Biyom terimi, florası, faunası ve iklimi bakımından belli başlı özelliklere sahip gezegenin belirli bir alanını ifade eder.

Bölgenin ekolojik koşullarının bölgesel veya karasal düzeyde ifadesi olarak da tanımlanabilir; iklim ve toprak belirleyici faktörler olmak. Biyom ve habitat terimleri sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılsa da ve bunun gerçekleşmesi için yeterli özellikleri paylaşsa da, biyom terimi daha geniş bir terimdir.

Biome”, ortak özelliklere sahip daha geniş alanları kapsar ve belirli bir biyomun sınıflandırması dahilinde kendi özelliklerine sahip farklı habitatları barındırabilir. Su, dünya yüzeyinin yaklaşık% 75’ini oluşturur ve gezegenin beş biyomu arasındaki ortak bağlantıdır. Sudaki sıcaklıklar geniş ölçüde değişebilir, sudaki alanlar genellikle daha nemlidir ve sıcaklıkları daha düşüktür (daha soğuk). Sucul biyom genellikle iki temel bölgeye ayrılır: tatlı su ve tuzlu su .

Sucul Biyom Çeşitleri Nelerdir?

1- Kutup Biyomu:

Bitki örtüsünün olmadığı tek biyomdur. Aynı zamanda canlı çeşitliliğinin en az olduğu bölgelerden biridir. Yıllık ortalama sıcaklığın -20 dereceye kadar düştüğü kutup biyomlarında fok balıkları ve kutup ayıları yaşar.

2- Çöl Biyomu:

Gece – gündüz ve kış – yaz sıcaklık farkının en çok olduğu biyom türüdür. Karasal iklimin egemen olduğu çöllerde sadece kaktüs ve bodur çalılıklar yetişir.

3- Tropikal – Yağmur Ormanları Biyomu:

Canlı çeşitliliğinin en fazla görüldüğü biyom türüdür. Goril, maymun, karınca yiyen ve İsa kertenkelesi gibi farklı türlerin yaşadığı yağmur ormanları biyomu Güney Amerika’nın iç kesimlerinde yer alır.

Diğer biyom çeşitleri: Tundra, Savan, Çalılık ve İğne yapraklı orman biyomu.

Sucul Biyom Özellikleri Nelerdir?

  • Biyomlar, coğrafi olarak sürekli olmasa da gezegenin geniş alanlarını işgal ederek karakterize edilir. Süreksizlikleri, coğrafi konumlarına, kıta kütlelerinin dağılımına ve bulundukları enlemlere göre belirlenen iklim koşullarına tepki vermelerinden kaynaklanmaktadır.
  • Her coğrafi bölgede, esas olarak sıcaklık ve yağış açısından belirli iklim koşulları tanımlanır. Kutupsal ve kutup altı enlemlerde bulunan kara kütleleri daha düşük bir güneş radyasyonu insidansı alır, bu nedenle düşük sıcaklıklar sunarlar.

Sucul Biyom Çeşitleri Nelerdir?

  • Benzer şekilde, düşük sıcaklıklar daha az buharlaşma ve daha az yağış belirler. Bu nedenle, bu bölgelerde yılın çoğu kış ve kısa bir yaz dönemi.
  • Tropikal bölgede yer alan topraklar, yüksek sıcaklıkları ve yağışları belirleyen yüksek bir güneş radyasyonu sunar. Tropik kuşakta, iki mevsim yağışlı ve kurak olmak üzere iklim yıl boyunca daha homojendir.
  • Orta, subtropikal veya ılıman enlemler söz konusu olduğunda, iklim koşulları ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere dört mevsimlik bir rejimi belirler.
  • Öte yandan, iklim koşulları yalnızca enleme göre değil, yüksekliğe göre de değişir. Yüksek bir dağa tırmanırken, sıcaklık düşer ve özellikle tropikal bölgede enlemsel olana benzer bir bitki örtüsü varyasyonu sunar.
  • Bir örnek, eteklerinde ve alt kısımlarda yaprak döken veya yarı yaprak döken ormanların meydana geldiği tropikal And dağlarıdır. Sonra yükseldikçe sıcaklıklar daha uygun hale gelir ve nem artar, bu nedenle yaprak dökmeyen nemli ormanlar gelişir.

Sucul Biyom Çeşitleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın