Anasayfa » OSMANLI İMPARATORLUĞU » SULTAN MEHMET ÇELEBİ HZ TÜRBESİ ve Hakkında Bilgiler

SULTAN MEHMET ÇELEBİ HZ TÜRBESİ ve Hakkında Bilgiler

Yeşil Türbe, Bursa’nın sembol yapılarından biridir. Şehrin hemen her yerinden görülebilen bir konumda yer alan türbe, 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Türbe’de Sultan Mehmed Çelebi, oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait sekiz sanduka bulunmaktadır.
Yeşil türbeMimarı Hacı İvaz Paşa olan Yeşil Türbe; dışarıdan bakıldığında tek katlı gibi görünse de beşik tonuzlu mezar odası ve üzerinde yer alan sandukaların bulunduğu salonla beraber iki katlıdır. Türbenin dış duvarları turkuaz çinilerle kaplı olup içindeki duvarlar, mihrab, cümle kapısı ve cephe kaplamaları da çiniden yapılmıştır. Türbenin mimarisi ve işçiliği o dönemin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Sekizgen bir prizma bedene sahip olan türbe; tüm cephelerin açılımı olarak incelendiğinde; kasnak, beden ve kubbe duvarları olmak üzere üç kütlesel mimari unsurdan oluşmaktadır. Türbenin cephesinde ayrıca su basmanı, sivri kemerleri ve cephelerin birleştiği köşeleri dolaşarak saçaklığı çevreleyen mermer çerçeve göze çarpmaktadır. Yeşil Türbe’nin kemerle pencere lentosu arasında kalan bölümde ise ayet ve hadisler yer almaktadır.
Türbedeki çiniler, İznik çiniciliğinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Özellikle kıbleye bakan mihrabı muhteşem bir sanat eseri olan Yeşil Türbe; Osmanlı mimarisinin tüm duvarları çini ile kaplı olan tek türbesidir. Türbenin duvarları, mermer çerçeve ile kemerlerin arasında kalan kısımlar turkuaz renkli çinilerle kaplıdır. Ancak geçmişten günümüze yapılan onarım çalışmaları nedeniyle tahrip olan çinilerin yerine yenisi yapılmış, dolayısıyla sayısı oldukça azalan orijinal çiniler, kapının solunda yer alan bir yüzde toplanmıştır.
Sekizgen bir planla tasarlanan Yeşil Türbe’nin iç mekanının tam ortasında, Çelebi Sultan Mehmed’in sandukası yer alır. Sandukanın üzerinde ise kabartma sülüs celisi ile yazılmış kitabe vardır. Ayrıca türbede; Sultan Çelebi Mehmed’in oğulları ve kızı Ayşe Hatun ile dadısı Daya Hatun’un sandukaları yanında diğer kızları Selçuk Hatun’un kabartma kitabeli sandukası ve Sitti Hatun’un beyaz zemin üzerine lacivert motifler ve çinilerle kaplı sandukası yer almaktadır.

Yorum yapın