Anasayfa » Genel » Tansiyon Makineleri Nasıl Çalışır

Tansiyon Makineleri Nasıl Çalışır

Kısaca Anlatalım. Kişinin Koluna İçine Hava Doldurulabilen Bir Manşon Sarılır. Bu Manşona Da Hava Dolduran Bir Pompa, Ve Dolan Havayı Boşaltan Bir Musluk Bağlıdır. Öte Yandan, Basıncı Duyabilmek İçin Manşon İle Ölçüm Yapılacak Bölge Arasına Da Steteskop Yerleştirilir. Ölçüm İçin En Uygun Bölge Dirsek Bölgesidir. Buradan Geçen Atardamarın Üzerinden Ölçüm Yapılabilir.

Ölçüme Gelelim. Pompayla Manşona Hava Verilir. Manşon, Kan Akışı Durdurulana Kadar Şişirilir. Genellikle, Ölçüm Göstergesinde 200-250 Arası Bir Değere Ulaşana Kadar Şişirmek Gereklidir. Yeteri Kadar Şişirdikten Sonra, Musluk Açılarak Hava Yavaş Yavaş Boşaltılır. Boşaltımı Yavaş Yapmak Gerekir, Aksi Takdirde Basıncı Ölçemeyiz.

Bir Süre Sonra, Manşonun Boşalıp Kolun Rahatlaması İle Birlikte Kan Akışı Da Kaldığı Yerden Devam Edecektir. Akış Başladığı An Gelen Ses, Büyük Tansiyondur. Yukarıda Da Anlattık, Büyük Tansiyon Kanın Akışı Sırasında Meydana Gelen Basınçtır, Yani Kasılma Basıncı. Bir Süre Sonra, Sesin Giderek Azaldığını Ve Bir Noktadan Sonra Hiç Ses Gelmediğini Fark Edeceksiniz. İşte O Nokta Da Küçük Tansiyonu, Yani Gevşeme Basıncını Oluşturur.

Ayrıca Ölçüm Göstergesinde, Büyük (Sistol) Ve Küçük Tansiyon Noktalarında (Diyastol) İbrede Ufak Bir Titreme De Oluyor. Eğer Ölçümü Bir Başkası Yapıyorsa, Tansiyon Değerlerini Buradan Da Anlayabilirsiniz. Hatırlatma İçin İkinci Netter İsimli Yazara Teşekkür Ederim.

Dijital Makineler İse Bu Ölçümleri Otomatik Olarak Yapmakta. Fakat Manuel Ölçüm Yapılan Cihazların, Dijital Olanlara Göre Daha Doğru Sonuçlar Verdiği Söylenmektedir.

Yorum yapın