Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Telli Turna Hakkında Bilgiler

Telli Turna Hakkında Bilgiler

Telli turna, Telli turna hakkında bilgiler, telli turna hangi bölgede yaşar, telli turna özellikleri

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Türkiyeyi bazalırsak Türkiye’de bulunan ve sadece Türkiye’de yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Telli Turna hakkında bahsetmek gerekirse, Telli Turna nesli tükenmekte olan canlı türüdür. Türkiye’de bu hayvan türünün avlanması yasaklanmış ve koruma altına alınmıştır.

Telli Turna

Anadolu türkülerinin en önemli temalarından birisini oluşturan Telli turnaların Türkiye’de üreyen son 11 bireyi Muş’un Bulanık Ovası’nda yaşam mücadelesi veriyor. Eskiden İç Anadolu Bölgesi’nde de ürediği bilenen telli turnaların tüm Avrupa’da üreyen son 11 bireyi Bulanık Ovası’nda kısıtlı bir alanda bulunmaktadır. Kış aylarını Afrika’da geçiren telli turnalar, uzun bir göçün ardından Mart ve Nisan aylarında Türkiye’deki üreme alanlarına gelmekte. Telli turnaların en yakın akrabaları Hazar Denizi’nin kuzey doğusunda yaşıyor. Bu nedenle telli turnaların Bulanık Ovası’ndan da çekilmesi durumunda ülkemizde bu türü sonsuza kadar kaybetmekle karşı karşıyayız. Bu nedenle; Doğa Derneği tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde Telli Turnalar hakkında farkındalık yaratılması için çalışmalar yürütülmekte. Muş Valiliği’nin desteklediği çalışma kapsamında Bulanık sulak alanının uluslararası korunmaya alınması için çalışmalar yürütülüyor.

Telli Turna Hakkında Bilgiler

Telli Turnadan daha küçük ve zariftir. Adını gözünün gerisinden çıkan beyaz süs tüylerinden alır. Gövdesi gri renktedir ve kanat telekleri siyahtır. Başı ve boynunun ön kısmında yer alan siyah renkteki tüyler, bir sakal gibi göğsünden aşağı sarkar. Nehirlerin çevresindeki sulak alanlarda, taşkın ovalarında ve nehir adacıklarında ürerler.

Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika’dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş’un Bulanık Ovası’na gelmektedirler. Burada yaz boyunca yavrularını çıkarır büyütür ve uçururlar. Sonbahar göçünde Eylül ve Ekim aylarında yine ülkemiz üzerinden Afrika’ya kışlama yerlerine geri dönerler.

Telli Turna Hangi Bölgede Yaşar

Suya ulaşımı olan çalılık alanlarda; ekilebilir topraklar.
Kışın tarlalar, göl kenarları, kum yığınları.sulak araziler ve etraflarında yayılım gösterirler.
Telli turnalar genellikle, kış boyunca kuru otlaklarda bulunurken, üreme mevsimi esnasında bataklık alanlar yaşam yeri olarak tercih edilir. Nemli bataklıklar, bozkır habitatları ve çayırlar, seçilebileceği,görülebileceği diğer alanlardır.
Ardahan
Kars
Erzurum
Bingol
Erzincan
Diyarbakır
Van
Şırnak

Yorum yapın