Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Tepeli Arı Şahini Hakkında Bilgiler

Tepeli Arı Şahini Hakkında Bilgiler

Tepeli Arı Şahini, Tepeli Arı Şahini nedir, Tepeli Arı Şahini hakkında bilgiler, Tepeli Arı Şahini özellikleri, Tepeli Arı Şahini bakımı, Tepeli Arı Şahini beslenmesi, Tepeli Arı Şahini yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Tepeli Arı Şahini hakkında bahsetmek gerekirse Tepeli Arı Şahini, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Tepeli Arı Şahini Nedir

Tepeli arı şahini, atmacagiller familyasından bir çaylak türü. Kartallar, çaylaklar ve tavşan tazıları gibi gündüzcül bir kuştur. Adına rağmen şahinlerle değil, çaylaklarla akrabadır. “Doğu arı şahini” olarak da bilinir. Adına rağmen şahinlerle değil, çaylaklarla akrabadır.

Tepeli Arı Şahini Hakkında Bilgiler

Büyük varyasyonlar gösteren, şahine benzeyen yırtıcı bir kuştur. Dar ve gittikçe incelen bir başa,kapalı tuttuğu anlarda kenarları konveks olan uzun bir kuyruğa, firar hattına belli belirsiz bir S biçimi veren daha dar uçlara ve dip tarafı geniş olan uzun kanatlara sahiptir. Süzülerek yükselirken, kanat uçlarını aşağıya büker ya da hafifçe yukarıya kaldırır. Aktif uçuşu yumuşak ve sakin, kanat vuruşları ise esnektir. Erişkinin üst tarafı grimsidir, kanadındaki firar hattı ve kuyruk ucu koyu renktir, kuyruğunun dibinde koyu renkte iki bant vardır, gözleri sarıdır. Genci daha kahverengidir ve kuyruğunun üzerindeki asıl bantların arasında daha ince çizgiler bulunur. Alt tarafı çok değişkendir, ancak tipik olarak aşırı çizgilidir ve koyu tonlarda el bileği lekeleri vardır. Erkeğin uçuş teleklerindeki çizgiler daha azdır ve dişininkinden daha net ve açık renk primerlere sahiptir.

Tepelş Arı Şahini Kuşları Özellikleri

Bayağı arı şahinleri, koruluklarda, baharları çiftleşme dönemleri kanat çırpışları haricinde görülmeyecek yerlerde bulunurlar. Erkekler bu dönemde bölgelerini korurlar. Boyları 52–60 cm ve kanat genişliği 135–150 cm ile diğer arı şahinlerinin en irilerindendir. Küçük kafalı, uzun boyunlu ve süzülmeye elverişli şekilde düz kanatlıdır. Uzun kuyrukludur. Dişi ve erkeğin tüyleri farklı, erkekler gri-mavi, dişiler kahverengi bir başa sahiptirler. Dişiler erkeklerden az miktarda iri ve koyu renklidir. Diğer arı şahinleri gibi besinleri, eşek arıları ve larvalarıdır. Ötüşleri net peee-lu şeklindedir.

Tepeli Arı Şahini Kuşları Yaşam Alanları

Tür, yazları Avrupa’nın birçok yerinde ve Asya’da bulunur, kışları tropikal Afrika’ya göç eder. Yaz ziyaretçisidir.
Olasılıkla Suriye’de üremektedirler. En yoğun görülen göç yolları, İstanbul boğazı, Türkiye’nin kuzey doğusu ve yakın doğudur. Arabistan’ın doğusunda az sayıda da olsa kış kayıtları vardır.

Tepeli Arı Şahini Kuşları Beslenmesi

Arı şahinleri adlarından anlaşılacağı üzere arı ile beslenirler. Özellikle üreme bölgelerinde,seyrek orman kenarlarında ve açık arazi üzerindeki seyrek ağaçlardam birinin tepesine yakın bir yerde oturarak ,etrafta uçuşan ve toprağa yakın bir yerde kaybolan yaban arılarını gözlerler.

Yorum yapın