Anasayfa » SAĞLIK » Tetanoz Hakkında Bilgiler

Tetanoz Hakkında Bilgiler

Tetanoz, Tetanoz nedir, Tetanoz hakkında bilgiler, Tetanoz özellikleri, Tetanoz belirtileri, Tetanoz nedenleri, Tetanoz tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Tetanoz hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Tetanoz hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Tetanoz Nedir ? Tetanoz nedenleri nelerdir ?, Tetanoz belirtileri nelerdir ?, Tetanoz tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Tetanoz

Tetanoz Nedir

Tetanoz; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.

Tetanoz Hakkında Bilgiler

Tetanoz kişiden kişiye bulaşmadığı için aşıyla önlenebilen diğer hastalıklardan farklıdır. Clostridium tetani, oksijensiz ortamda özellikle nemli ve ılık topraklarda, tozlarda ve gübrelerde yıllarca canlı kalabilen, insan ve hayvanların sindirim sistemlerinde de yaşayabilen bir bakteridir. İnsanlara kontamine objelerle (tırnak, iğne, çivi gibi) oluşmuş kesiklerden ya da toz, toprak, dışkı veya tükürükle kirlenmiş yaralardan, yanık ve kazalarda meydana gelen ölü dokulardan, yeni doğanlarda göbek kordonundan bulaşır. Dünya Sağlık Örgütünün 2002 yılında açıkladığı rapora göre tetanoz nedeniyle dünya genelinde her yıl 213.000 ölüm olmaktadır. Vakaların çoğunun hijyenik doğum yapmayan kadınlar olduğu bildirilmiştir. Maternal Neonatal Tetanoz denilen bu durum, tetanoza karşı bağışıklanmamış kadınlara doğum sırasında mikrobun bulaşmasıyla oluşmaktadır.

Tetanoz

Tetanoz Nedenleri Nelerdir ?

Normalde toprakta ve memeli hayvanların bağırsaklarında yaşayan Clostridium tetani bakterisi ya da sporları, insan vücuduna bir yaralanma ya da sıyrık sonrasında girerek, kana karışıp üremeye başlar. Clostridium tetani bakterisinin inkübasyon süresi ortalama 8 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre 3-21 gün arasında değişebilir. Bakteri vücutta metalloproteaz tetanospazmin denen bir toksin üretir. Bu toksin omurilik ve beyin köküne ulaştığında buradaki sinir hücrelerinin iletimini bozar. Bozulan iletim sonrasında kişide istemsiz kasılmalar gözlenir.

Tetanoz Belirtileri Nelerdir ?

  • Çene kaslarında spazmlar ve sertlik,
  • Ense kaslarında sertlik,
  • Yutkunma zorluğu,
  • Karın kaslarında sertlik,
  • Çok hafif uyaranlarda bile (yüksek ses, fiziksel temas, ışık) acı verici ve dakikalar süren spazmlar,
  • Ateş,
  • Terleme,
  • Yükselmiş kan basıncı (yüksek tansiyon),
  • Hızlı kalp atışı olarak sıralanabilir.
Tetanoz

Tetanoz Tedavisi Nedir ?

Doktorlar, muayene ve bazı belirti ve bulgulara bakarak hastanın tanısını koyarlar. Tetanozu doğrulayacak laboratuvar testleri yoktur. Tetanoz tanı konur konmaz acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Hasta hemen hastaneye yatırılır, insan tetanoz immünglobülini veya attan elde edilmiş antitoksin derhal başlanır. Tetanoz aşısı yapılır. Kasılmaları kontrol altına alacak ilaçlar, agresif yara bakımı ve antibiyotiklerle tedavi sürdürülür. Solunum sıkıntısı gelişmişse solunum cihazıyla hastayı desteklemek gerekir. Hastalığı geçirmiş birey bağışıklık kazanmaz. Bağışıklanmanın tek yolu aşılanmadır.

Yorum yapın