Anasayfa » OSMANLI İMPARATORLUĞU » Türklerin Efsane 7 Savaşı

Türklerin Efsane 7 Savaşı

Türklerin Efsane 7 Savaşı
Kosova Savaşı
Tarih Ne Zaman Başlar Sorusunun Cevabıdır Bir Yerde. Yıl: 1389. Osmanlı Kurulmuş, Henüz Üzerinden Yüz Yıl Geçmiş. Osman Gazi’nin Açtığı Yolda Orhan Gazi Hızla Yürüyor. Sonra Onun Oğlu Sultan Murad Namıyla Bir Kahraman. Babasının “Edirne’yi Tut” Tavsiyesinin Üzerine Gidiyor. Balkanlara Doğru Yürüyor Sultan Murad. O Yürüdükçe Ayak Bastığı Topraklar Kısa Sürede ‘Vatan’a Dönüşüyor. Zaman Hızlı Geçiyor, Sofya, Niş Ve Manastır Gibi Kıyamete Kadar Türk Yurdu Olarak Kalacak Toprakları Osmanlı Tek Tek Vatan Kılıyor. Bütün Batı Dünyası, Osmanlı’nın Pazar Gezmesine Çıkmış Gibi Balkanlarda İlerleyişinden Elbette Rahatsız. Çare Haçlı Ordusu Kurmak. Kuruyorlar Da. 100 Binin Üzerinde Devasa Bir Haçlı Ordusu. Yakmak Ve Yıkmak İçin Hazır. Osmanlılar, Haçlı Ordusunun Ancak Yarısı Kadar. Bu Yeni Haçlı Ordusu’nun Tek Bir Amacı Var: Osmanlıların Balkanlardaki İlerleyişini Durdurmak Ve Müslümanları Balkanlar’dan Ebediyen Söküp Atmak. Ancak Kosova Meydanı, 150 Binden Fazla Kişinin Katıldığı Bu Savaşa Sadece 8 Saat Şahitlik Edebildi. Haçlı Ordusu Bütünüyle Ortadan Kaldırıldı. Sultan Murad, Savaştan Hemen Önce Yaptığı Duasında İstediği Gibi Şehit Oldu. Ama Bu 8 Saatlik Zafer Sonrası, Osmanlılar Balkanları ‘Yurt’ Kıldı. Bu Zafer Sonrası Bölge, 400 Yıldan Daha Fazla Bir Süre Osmanlı İdaresinde Kalacaktı. Kaldı Da. Devlet-İ Ali’yi İmparatorluğa Dönüştüren İlk Adımdı Kosova Savaşı. Benzerlerinin Daha Sonra Çok Defa Yazılacağı Eşsiz Bir Kahramanlık Destanının İlk Yazıldığı Yer Oldu. Kosova, Tarih Ne Zaman Başlar Sorusunun Cevabıydı.
Niğbolu Savaşı
Hikâye Yine Aynı: Bir Tarafta Haçlı Ordusu. Yani Roma- Cermen İmparatorluğu, İngiltere, Fransa, İskoçya, İsviçre, Macaristan, Eflak, Lehistan, Venedik Cumhuriyeti Ve Daha Başka ‘Kimi Hindu Kimi Yamyam Kimi Bilmem Ne Bela’ Bir Sürü Farklı Grup; Diğer Yanda Osmanlı Ordusu. 60 Bin Kişiden Oluşan Osmanlı, 130 Bin Kişilik Haçlı Ordusunun Karşısındaydı Yani. Ortaçağ’ın Son Büyük Haçlı Seferi’ne Bu Kez Tuna Nehri Kıyısındaki Niğbolu Şahitlik Edecekti. Haçlı Ordusunun Amacı Bir Öncekiyle Aynıydı. Fakat Matematiğe Olan Güvenleri Bu Kez Taleplerini Bir Adım Daha Öteye Taşımıştı. Türkleri Tarihten Silmek. Kalabalıktılar, Güçlüydüler, Kibirliydiler. Tarih: 28 Eylül 1396. Henüz Tuna’nın Ağlamadığı Yıllar. İki Ordu Karşılaştı. Tecrübe Aydınlatıyor. Bu Kez Savaş Hepi Topu Sadece 3 Saat Sürdü. Net Bir Türk Zaferiydi. Parlak Bir Zekânın Dünyaya Armağan Ettiği Bit Kahramanlık Destanıydı. Haçlı Süvarilerini Atından İndirmeyi Akleden Osmanlı’nın Net Bir Zaferi. Nasıl Mı? İlk Hattın Gerisinde Yerlere Sivri Kazıklar Çaktı Osmanlılar. Sonra Geriye Sahte Ricat. Haçlılar, Mutlulukla Sürdüler Atlarını, Kazıkların Olduğu Yere Gelince Atlarından İndiler Mecburen. Atından İnenin Kellesiyle Birlikte Türk’ü Tarihten Silmek Düşüncesi De Kafalarından Çıkmış Oldu. Artık Toplanıp Da Kendileri Gelemeyecekti. Eşsiz Bir Zafer Olarak Türklerin Kalın Zaferler Kitabındaki Yerini Aldı Niğbolu. Müthiş Bir Gündü.
İstanbul’un Fethi
Zaman İlerlemiş, Osman Gazi Han’ın Söğüt’te Kurduğu Devlet, Anadolu’da Olduğu Gibi Trakya Ve Balkanlar’da Da Epey Mesafe Kat Etmişti. Osmanlı Devleti’nin Tam Ortasında Bir Ur Gibi Duran Siyah Lekeyi Saymazsak Her Şey Yolundaydı. Osmanlılar, Bütün Batı İttifakını Tek Bir Yumrukla Dağıtacak Kadar Güçlüydüler Ancak Bu Güçleri Her Şeye Rağmen Doğu Roma’nın Başkentini Düşürmeye Yine De Yetmiyordu. Yıllar Yılları Kovalamış, Daha Önceki Girişimlerin Hepsi Başarısızlıkla Sonuçlanmıştı. Bir Avuç Toprak Olarak Kalmıştı Bizans Elbette. Ancak Çok Güçlü Aşılmaz Surları Ve Surlarından Daha Güçlü Bağlantıları Vardı. Ne Vakit Niyet Ettiysek Olmadı. Ancak Günü Gelmişti. Tahtta Iı. Mehmed Oturuyordu. İlk Günden İtibaren Bütün Hesapları İstanbul’u Almak Üzerineydi. Yaptığı Her Şeyi Bunun İçin Yaptı. Ön Hazırlıklardan Sonra Nihayet 6 Nisan 1453’Te İlk Kuşatma Başladı. Bizans’a Yine Yedi Diyardan Yardım Etmeye Çalıştı Haçlılar. Fatih’in Aldığı Önlemler Pek Çoğunu Engelledi. Osmanlı Ordusu, Şehri Dört Bir Yandan Kuşatmış, Ağır Bombardıman Altına Almıştı. Ara Ara Hücumlar Da Gerçekleştiriliyordu Ancak Büyük Ve Güçlü Surlar Bir Türlü Aşılamıyordu. Yabancı Kronikler, Türklerin Surlar Önünde Şövalyeler Tarafından Ekin Biçilir Gibi Biçildiğini Kaydediyordu. Kuşatmanın Üzerinden Bir Ay Geçmesine Karşın, Bizans Hiç De Düşecek Gibi Durmuyordu. Bin Yıldır Ayakta Olan Doğu Roma İmparatorluğu’nu Devirmek Elbette Kolay Olmayacaktı, Olmadı Da. Fatih, Bu Kez Fizik Kurallarını Zorlayan Dâhiyane Bir Çıkış Üretti: Haliç’e Gerilen Bizans Zincirini Aşmak İçin Gemileri Karadan Yürütmek! Hani Diyordu Ya: “Deha, İmkânsız Zannedilende Mümkünü Görebilmektir. Gemilerin Karadan Da Yürüyebileceğini Sezmek, Mehmet’lerden Birini Fatih Yapar.” Tam Olarak Buydu. Osmanlılar, 56 Gün Sonra, 1058 Yıldır Ayakta Duran Doğu Roma İmparatorluğu’nu Tarih Defterinden Ebediyen Sildi.
Mohaç Savaşı
O Günlerde Tabi Guinnnes Rekorlar Kitabı Diye Bir Şey Yok, Olsaydı İlk Sayfaya Yazılacak Bir Kahramanlık Destanı Olacaktı Mohaç. Neden Mi? Tarihin En Kısa Süren Meydan Savaşına Hoş Geldiniz Çünkü. Derler Ki İki Saatten Bile Daha Kısa Sürede Oldu Bitti Her Şey. Macaristan Var. Bugünkü Gibi Değil Tabi, Avrupa’da Osmanlı’ya Kafa Tutabilecek Denli Güçlü Bir Devlet. Biraz Da Almanların Gazına Gelerek Rahatsızlık Veriyor Çevreye. Mesele Daha Geride Macaristan’ın Osmanlı’nın Elçisi Behram Çavuş’u Öldürmesine Gidiyor Aslında. Elçiye Zeval Ediyorlar Ya, Osmanlı Da Bütün Bir Macaristan’a Zeval Veriyor. 1526 Kışında İstanbul’dan Yola Çıkan Sultan Süleyman, Aynı Sene Mohaç Ovası’nda Alıp, Otağını Kurup Taktik Gereği Macar Ordusunun Saldırmasını Bekliyor. Macarlar Da Saldırıyor Tabi. O Hep Bildiğimiz, Her Seferinde Uyguladığımız Ve Her Seferinde Tutan Efsane Hilal Taktiği’ni Uyguluyoruz Yine. Yiyorlar Yine. Sahte Ricat Yapıyoruz Ve Macar Ordusu, Osmanlı Toplarının Karşısında Kalıyor. Kesin Bir Zafer. Bir Behram Çavuş Etmez Belki Ama Bütün Macar Ordusu İmha. Daha Olduğu Gün Tarihe Geçmiş Bir Savaş. Müthiş.
Preveze Deniz Savaşı
Karaları Baştan Başa Tutan Osmanlı, Karada Yenilemezdi. Bu Netti. Ama Deniz Hâkimiyeti Kendisine Terkedilemezdi. Böyle Giderse Akdeniz Bütünüyle Türk Hâkimiyetine Girecekti, Bu Kabul Edilemezdi. Türkleri En Azından Denizden Süpürelim Diyerek Deniz Tanrısı Neptün’e Benzettikleri Andrea Doria Namlı Kâfir Komutasında 300 Gemi 80 Bin Askerle Preveze Açıklarına Demir Atar Haçlı Donanması. Karşısında Kaptan-I Derya Barbaros Hayreddin Paşa Var. 122 Gemi Ve 12 Bin Levent. Haçlı Donanması Güçlüdür, Kalabalıktır Ve Kibirlidir. Barbaros’un Savunma Yapacağını Beklerler Ama Tersi Olur. Bir Avuç Gemiyle Saldırır Hayreddin Paşa. Sonuç Doria Gafili Gafil Avlanır. Gafil Dediğimize Bakmayın, Dünyanın Gördüğü En Büyük Denizcilerdendir Doria. Ama Nafile. Hayreddin Paşa, Tek Bir Gemi Bile Kaybetmeden Savaşı Kazanır. 13 Gemisini Batırır, 40’Ya Yakın Gemiyi Ele Geçirir Ve Haçlılar Kaçar.
İstiklal Harbi
Bakmayın Kırıldığımıza, Bakmayın Hüzünlü Olduğumuza, Bakmayın Zaferimizi Layıkıyla Anamadığımıza. Bütün Dünyanın Kötü Sonla Yazdığı Senaryoyu Tek Başımıza Tırnaklarımızla Çevirdiğimiz Yerdir İstiklal Harbi. Biz Çöküşün Destanını Bile Yazmamış İnsanlarız Ya O Yüzden Biraz… Öldüğümüz Yerde Bile Bir Destan Yazabileceğimizi O Yüzden… O Yüzden Anlatamadık. Harb-İ Umumi Denilen Belanın Pençesindeydik. Sene 1914. Osmanlı, I. Dünya Savaşı’na Girmeyebilir Miydi? Elbette Ve Maalesef Hayır! Çünkü Savaşı Senin İçin Çıkarmışlardı. Girdik. Yenildik. Güzel Yenildik Ama. Battık. Bir Güneş Olarak Ama. İşte O Güneş İstiklal Harbi’nin Ta Kendisiydi. “O Kadar Da Değil” Dediğimiz Şeydir İstiklal Harbi. Ölürken Yaptığımız Son Hamledir, Bizi Hayata Döndüren. Burası Yetmez Anlatmaya Hikâyeyi. Dünya Tarihinin Daha Önce Hiç Görmediği Bir Kahramanlık Destanıydı. Tek Bir Örneği Bile Yok Bütün İnsanlık Tarihinde. Mermisi Biten Bir Milletin Çıplak Ellerle Zafer Yazabileceğini Gösteren En Net Cevaptı. Yedi Düvele. Yani Bütün Bir Haçlı İttifakına. Umutsuzlara.
Kürşad Ve 40 Çerisi
Yağmur Kokan Gece
O Gece Bardaktan Boşanırcasına Bir Yağmur Yağıyordu. Bu Nedenle İmparator Tai Tsung Sarayın Dışına Çıkmamıştı. Kürşat Ve 40 Çerisi Yaptıkları Planların Duyulmasından Korktukları İçin Bir An Önce Harekete Geçmeleri Gerektiğini Düşünmüşlerdi. Hemen Harekete Koyularak Çin Sarayına Baskına Gitmişlerdi. Yüzlerce Çinli Askerle Kahramanca Savaşan Yiğitlerimiz Kayıplar Vererek 10 Kişiye Düşmüştü. Bu Nedenle Saraydan Uzaklaşarak Ötüken’e Doğru At Sürmeye Başlayan Kürşad Ve Çerileri Vey Nehri’ne Ulaşmışlardı. Yağan Yağmurdan Dolayı Vey Nehri Üzerindeki Köprüler Sular Altında Kalmıştı. Karşıya Geçemeyeceklerini Gören Kürşad, Çerilerine Geri Dönerek Savaşmaya Devam Edeceklerini Söylemişti. Binlerce Askerle Tekrar Çarpışmaya Girişen Yiğitlerimiz Birer Birer Şehit Olmuşlardı.
“Kürşad Ölmüş, Fakat Attan Düşmemişti. Ölmüş, Fakat Yenilmemişti…”

Yorum yapın