Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Turnalar Hakkında Bilgiler

Turnalar Hakkında Bilgiler

Turna, Turna nedir, Turna kuşlarının özellikleri, Turna kuşları hakkında bilgiler, Turna kuşlarının bakımı, Turna kuşlarının beslenmesi, Turna kuşlarının yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Turna hakkında bahsetmek gerekirse; Turna, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Turna Nedir

Turnagiller, turnamsılar takımına ait bir kuş familyası. Güney Amerika ve Antarktika hariç tüm dünyada yayılış gösterirler. Genellikle sazlık bölgelerde bulunurlar. Uzun bacaklı, uzun boyunlu kuşlardır. Tohumlar, meyveler ve küçük hayvanlarla beslenirler. Göç ederler. Gaga, boyun ve kanatlar uzun, kuyrukları kısadır. Vikipedi
Bilimsel adı: Gruidae

Turna Kuşları Hakkında Bilgiler

Turnagiller ailesinden su kenarlarında yaşayan, leyleğe benzer bir kuş. Boyu 140 cm kadardır. Boyun ve bacakları uzundur. Sivri ve uzun gagası, leyleğin gagasından daha kısadır. Ayak parmakları perdelidir. Tohum, böcek, balık, sürüngen, solucan ve küçük memelilerle beslenir. Ağaçlarda yuva yapanı azdır. Renkleri yaşadığı bölgelere göre farklılık arz eder. Beyazdan koyu kahverengiye kadar değişir. Yurdumuzda Karadeniz bölgesi, Orta ve Doğu Anadolu’nun sulak çayır ve bataklıklarında rastlanan turna (G.grus) gri renklidir. Kuyruğunda aşağı sarkan süs tüyleri vardır. Toplu halde yaşar ve sonbaharda Kuzey Afrika’ya göç ederler. Değişik ve güçlü sesleri vardır. Soluk boruları uzundur. Bazı türlerde soluk borusu, göğüs kemiğinin oyuğu içine girmiştir. Seslerinin gücü bu özellikten gelir.

Turna Kuşlarının Özellikleri

Turna uzun bacaklı, uzun boyunlu, büyük ve zarif bir kuştur. Gövdesi gri, başı ve boynu siyahtır, yanaklarından aşağıya inen beyaz şerit gözükür. Gaga, boyun ve kanatlar uzun, kuyrukları kısadır. Kuyruk tüyleri kabarık ve süslüdür. Genellikle sürüler halinde görülür. Sesi bir borazanı andırır; çatlak ve yanklıdır, uzaktan hoş gelir. Uçarken düz ya da V şekilli sıralar oluşturur. Genellikle sazlık içeren sulak alanlarda yaşarlar. Tohumlar, meyveler ve küçük hayvanlarla beslenirler. Tarımsal alanlarda yiyecek bulmak için geceleme alanlarından yaklaşık 20 kilometreye uzağa uçabilirler.

Turna Kuşlarının Yaşam Alanları

Anadolu türkülerinin en önemli temalarından birisini oluşturan Telli turnaların Türkiye’de üreyen son 11 bireyi Muş’un Bulanık Ovası’nda yaşam mücadelesi veriyor. Eskiden İç Anadolu Bölgesi’nde de ürediği bilenen telli turnaların tüm Avrupa’da üreyen son 11 bireyi Bulanık Ovası’nda kısıtlı bir alanda bulunmaktadır. Kış aylarını Afrika’da geçiren telli turnalar, uzun bir göçün ardından Mart ve Nisan aylarında Türkiye’deki üreme alanlarına gelmekte. Telli turnaların en yakın akrabaları Hazar Denizi’nin kuzey doğusunda yaşıyor. Bu nedenle telli turnaların Bulanık Ovası’ndan da çekilmesi durumunda ülkemizde bu türü sonsuza kadar kaybetmekle karşı karşıyayız. Bu nedenle; Doğa Derneği tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde Telli Turnalar hakkında farkındalık yaratılması için çalışmalar yürütülmekte. Muş Valiliği’nin desteklediği çalışma kapsamında Bulanık sulak alanının uluslararası korunmaya alınması için çalışmalar yürütülüyor.

Turna Kuşlarının Beslenmesi

Turnalar da birçok kuş türünün beslenme şekli gibi bir beslenme şekli olan kuş türüdür. Fare, böcek, solucan, tohum ve kurtçul gibi canlıları yiyerek beslenen turnalar, bu şekilde beslenip hayatlarını sürdürmektedirler. Yiyebilecekleri büyüklükte ki böcekleri, bitki tohumlarını yiyen turna kuş türü, hayatını bu şekilde beslenerek sürdürmektedir ve beslenebileceği canlıları bulmak için göç edip, hava sıcaklıklarına, iklime ayak uydurmak için de aynı zamanda göç etmektedir.

Yorum yapın