Anasayfa » SAĞLIK » Tuz Ruhu ve Çamaşır Suyu Neden Birbirine Karıştırılmamalıdır? Önemli!

Tuz Ruhu ve Çamaşır Suyu Neden Birbirine Karıştırılmamalıdır? Önemli!

Çamaşır Suyu Ve Tuz Ruhu Karışımının Tehlikesi

Günümüzde pek çok evde temizlik maddeleri bilinçsizce birbirine karıştırılmaktadır. Özellikle ev kadınları, bazı temizlik maddelerini birbirine karıştırarak daha güçlü bir karşım elde edeceğini ve bununla lekeleri daha kolay ve etkili bir biçimde temizleyeceğini düşünür. Bu düşünce doğru olsa da, yapılan iş yanlış ve son derece tehlikelidir.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu, birbirine en çok karıştırılan temizlik maddelerinin başında yer alır. Tek kullanıldıklarında bile sağlık açısından son derece tehlikelidirler. Karıştırıldıklarında ise çok daha korkutucu olurlar ve kimyasal yapıları gereği tepkimeye girerek bir insanın soluyamayacağı, neredeyse oksijenden 2,5 kat daha ağır olan klor gazını açığa çıkarırlar. Bu gaz, temizlik maddelerinin karıştırılmasından hemen sonra ortaya çıkar ve sarı-yeşil bir renktedir. Kişi bu gazı soluduğunda solunum yollarında çok ciddi hasarlar meydana gelebilir. Hatta bu hasarlar kalıcı da olabilir. Bu yüzden uzmanlar bu iki temizlik maddesinin asla karıştırılmamasını, tek kullanıldıklarında ise gaz maskesi takılmasını ve temizlikten sonra ortamın havalandırılmasını önermektedirler.

Çamaşır suyu, tuz ruhu gibi zararlı temizlik maddeleri her ihtimale karşı güvenli yerde saklanmalı, gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Kullanılacaksa da ambalajlarının üstünde yer alan talimatlara dikkat edilmelidir. Aksi halde bilinçsizce yapılan karışımlar ölümle sonuçlanabilir.

Tuz Ruhu ve Çamaşır Suyu Neden Birbirine Karıştırılmamalıdır?

Mermer, fayans ve marley gibi yüzeyleri beyazlatmak için tuzruhu ve çamaşır suyunun karıştırılarak kullanılması sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Dr. Nacaroğlu, “Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır. Bu klor gazı solunduğu zaman ise hava yollarında bulunan suyla birleşerek en kuvvetli asitlerden biri olan hidroklorik aside dönüşerek solunum yollarında çok belirgin hasara yol açmakta. Havasız, küçük ve kapalı ortamlarda ve maruz kalınan süre arttıkça hasar daha fazla olmakta, bu kişilerde astım benzeri bir hastalık tablosu ortaya çıkmakta. Söz konusu karışım astım hastalığı ve diğer solunum hastalıkları yanında akciğer ve kalp rahatsızlığı olanları da olumsuz yönde etkilemekte.” diye konuştu.

Yorum yapın