Anasayfa » 81 il Gezilecek Yerler » Ülkemizin En Güzel Höyükleri

Ülkemizin En Güzel Höyükleri

Ülkemizin Kültürel Değerlerinden Olan Birbirinden Tarihi Birbirinden Önemli Höyüklerimizi Sizler İçin Araştırdık

 

Aşıklı Höyüğü

Aşıklı Höyük, Avcı, Toplayıcı Ve Göçerlerin Yerleşik Hayata Geçtiği, Orta Anadolu’da Bilinen İlk Köydür. Aşıklı Halkı, Esas Olarak Avcı Ve Toplayıcı Bir Topluluk Olmanın Yanı Sıra İlk Tarım Topluluklarındandır.

Aşıklı Höyük Nerededir?

Aksaray’ın Gülağaç İlçesi Kızılkaya Köyündedir.

Mimarlık Tarihi Açısından Anadolu’nun Geleneksel Bitişik Düzendeki Dörtgen Planlı Kerpiç Mimarisinin En Eski Örneği Aşıklı Höyük’te İzlenir. Tıp Tarihi Açısından Bir İlk İse Genç Bir Kadına Uygulanan Dünyadaki İlk Beyin Ameliyatıdır. Ameliyat İzlerinin Bulunduğu Kafatası Ve Aşıklı Höyük’ten Çıkarılan Diğer Buluntular, Aksaray Müzesi’nde Sergilenmektedir. Araştırmalar, Aşıklı Halkının Yerleşik Hayata Geçtikten Sonra Tarımla Uğraşmaya Başladığını Göstermektedir. Daha Önce Yabani Halde Toplanan Tahıllar Ve Bitkiler, Aşıklı Sakinleri Tarafından İlk Kez Tarıma Alınmıştır. Arpa, Buğday, Mercimekgillerin Hem Yabani Hem Tarıma Alınmış Türleri Karbonlaşmış Tabakalar Halinde Kazılar Sırasında Ortaya Çıkarılmıştır. Kazılarda Bulunan Hayvan Kalıntıları, Yoğun Ve Bilinçli Avcılık Yapan Yerleşiklerin En Sık Avladıkları Hayvanların Koyun, Keçi, Yaban Sığırı, Domuz, Kızıl Geyik, Alageyik Ve Karaca Olduğunu Göstermektedir. Bölgenin Jeolojik Oluşumundan Kaynaklanan Ve Volkanik Cam Adıyla Bilinen Obsidyen, Aşıklı Halkının Avcılık, Kasaplık, Post Ve Deri İşçiliği Gibi Her Türlü Günlük Faaliyetlerini Yürütmelerini Sağlayan Aletlerin Ve Silahların Hammaddesi Olmuştur.

On Bin Yıllık Geçmişe Sahip Aşıklı Höyük 2009 Yılında Ziyarete Açılmıştır.

Hallan Çemi Höyüğü

Hallan Çemi Höyüğü Hallan Çemi Höyüğü, Ya Da Hallan Çemi Tepesi, Batman İl Merkezinin 50 Km. Kuzeyinde Yer Alan Bir Arkeolojik Yerleşimdir. Höyük, 4,3 Metre Yükseklikte Bir Tepe Olup Dicle’nin Kolu Sason Çayı’nın Batı Kıyısında Dar Bir Vadide Yer Almaktadır.

Hallan Çemi Höyüğü Hallan Çemi Höyüğü, Ya Da Hallan Çemi Tepesi, Batman İl Merkezinin 50 Km. Kuzeyinde Yer Alan Bir Arkeolojik Yerleşimdir. Höyük, 4,3 Metre Yükseklikte Bir Tepe Olup Dicle’nin Kolu Sason Çayı’nın Batı Kıyısında Dar Bir Vadide Yer Almaktadır.
: Aksaray İli; Gülağaç İlçesi; Kızılkaya Köyü’nün Yaklaşık 1 Km Kadar Güneyinde Yer Alır. Aksaray-Nevşehir Karayolu Güzelyurt Ve Ihlara Sapağından Güneye Ayrıldıktan Yaklaşık 18 Km Sonra; Batıya Gülağaç İlçesi Ve Demirci Beldesi Sapağına Girilir. Sapaktan Yaklaşık 500 M Kadar Sonra; Sağdaki Toprak Yol İzlenerek Yerleşmeye Ulaşılabilir. Musular Mevkii; Melendiz Nehrinin Batısında; Aşıklı Höyük’den Yaklaşık 300-400 M Mesafededir. Kodu P 33/8.

Musular Höyüğü

Aksaray İli; Gülağaç İlçesi; Kızılkaya Köyü’nün Yaklaşık 1 Km Kadar Güneyinde Yer Alır. Aksaray-Nevşehir Karayolu Güzelyurt Ve Ihlara Sapağından Güneye Ayrıldıktan Yaklaşık 18 Km Sonra; Batıya Gülağaç İlçesi Ve Demirci Beldesi Sapağına Girilir. Sapaktan Yaklaşık 500 M Kadar Sonra; Sağdaki Toprak Yol İzlenerek Yerleşmeye Ulaşılabilir. Musular Mevkii; Melendiz Nehrinin Batısında; Aşıklı Höyük’den Yaklaşık 300-400 M Mesafededir. Kodu P 33/8.

 

 

 

Alaca Höyük

Alacahöyük, Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır. Alacahöyük’teki ilk kazılar, Osmanlı arkeolog Theodor Makridi tarafından 1907’de yapıldı. Buradaki kazılar 1935’ten sonra Hamit Zübeyr Koşay ve Remzi Oğuz Arık’ın başkanlığında yürütüldü. Bu kazılarda Bakır-Taş Çağından Osmanlı dönemine kadar gelen uzanan dönemlere ait buluntular ele geçti.

Alacahöyük’ün birinci kültür evresi olarak adlandırılan üst katlarında, Friglerden başlayarak Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan kalıntılar ortaya çıkarıldı. İÖ 1200’lerde bir Frig yerleşmesi olan Alacahöyük’te o döneme ati yolların, kaldırım döşemelerinin ve yol boyunca sıralanmış taş temelli evlerin kalıntıları bulundu. İkinci kültür evresine ait daha alttaki yapı katlarında, İÖ 2000-1300 arasındaki Hitit dönemine tarihlenen büyük bir kentin kalıntıları dikkat çekicidir. Bu kent, Hititler’in başkenti Hattuşa’ya çok yakındı. Kentin giriş kapısını, kadın başlı ve aslan gövdeli heykellerin (sfenksler) beklediği görülür.

Kalıntıları günümüze kadar ulaşan surlar, surların güneyindeki Sfenksli Kapı, sokaklar, su kanalları, fırınlar, kaldırımlar, yapılar ve tapınak-sarayın kalıntıları bize burada gelişmiş bir kentin varlığını gösterir. Alacahöyük’te üçüncü kültür evresi olarak adlandırılan dönem, İÖ 3000-2000 arasındaki Erken Tunç Çağı’ndan kalma dört yapı katının kalıntılarını içerir. Bu yapı katlarında ortaya çıkarılan 13 kral mezarında, çeşitli madenlerden silahlar, süs ve kullanım eşyası, güneş kursları, geyik ve boğa heykelcikleri bulunmuştur. Bu buluntular bize, o dönemde yörede güçlü bir prensliğin ve çok gelişmiş bir maden işleme sanatının var olduğunu gösterir.

                                                                              Arslantepe Höyüğü

Arslantepe Höyüğü Malatya’nın 7Km. Kuzeydoğusunda, Fırat Irmağının (Karakaya Baraj Gölü) Batı Kıyısı Yakınındaki Orduzu Beldesinde Yer Alan Arslantepe Höyüğü’nün Kültür Dolgusu 30M. Yüksekliğindedir. M.ö.5000 Yıllarından M.s.11.Yy’a Kadar Yerleşim Görmüştür. M.s.5-6Yy’lar Arasında Roma Köyü Olarak Kullanılmış Ve Daha Sonra Bizans Nekropolü (Mezarlık) Olarak Yerleşimini Tamamlamıştır.

Arslantepe’de İlk Kazılar 1930’Larda Louis Delaporte Başkanlığında Bir Fransız Ekip Tarafından Yapılmıştır. Özellikle Kazı Geç Hitit Tabakalarında Yapılmıştır. Kazılarda Taş Üzerine Alçak Kabartma İle Dekore Edilmiş Avlu Ve Giriş Kapısının İki Yanında İki Aslan Heykeli Ve Karşısında Devrilmiş Bir Kral Heykeli İle Bir Geç Hitit Sarayı Bulunmuştur. Bu Eserler O Tarihlerde Malatya’da Müze Bulunmadığı İçin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne Götürülmüş Ve Halen Orda Sergilenmektedir.

 

 

 

 

Çatal Höyük

Neolitik Dönem’e Ait En Eski Yerleşimlerden Bir Tanesi Olarak Tanımlanan Çatalhöyük, İlk Ev Mimarisi, İlk Manzara Resmi, Ana Tanrıça Kültü Gibi Özgün Buluntuları Ve İnanç Eserleri İle İnsanlık Tarihine Işık Tutmaktadır. Konya İlinin Çumra İlçesinde Yer Alan Çatalhöyük, 1958 Tarihinde Keşfedilmiştir. Çeşitli Aralıklarla Yapılan Bilimsel Kazılar Günümüzde De Kapsamlı Olarak Devam Etmektedir. Olağan Dışı Sanatıyla Hayranlık Uyandıran Neolitik Kent Çatalhöyük’te İlk Buluntular Mö 7400 Yıllarına Tarihlenmektedir. Kent, Medeniyetin Ve Ziraatin Temellerini Anlamamızda Uluslararası Anahtar Olarak Tanımlanmaktadır. Çatalhöyük’ün Neolitik Yerleşim Tarzı Ve Kent Planının Eşitlik İdeallerini Yansıttığına İnanılmaktadır. Çatalhöyük 2012 Yılı İtibarı İle Unesco Dünya Miras Listesi’ne Dahil Edilmiştir.

 

Kültepe Höyüğü

Kayseri Tarihini 6000 Yıl Önceye Dayandıran Belgelerin Gün Işığına Çıkarıldığı Kültepe, Kayseri Merkeze 24 Km Uzaklıktadır. Hititlerin Anadolu’da Kurduğu İlk Kentin Kalıntısı Olan Höyük Ve Onu Saran Karum’dan Oluşan Kültepe Ören Yeri’nde Yönetim Binalarının, Dini Yapıların, Ev, Dükkân Ve Atölyelerin Kalıntıları Görülmektedir.

Kültepe Tabletleri

Asurların Kurduğu Büyük Ticaret Kolonileri Karumların Merkezi Kültepe’deki Karum’du Ve Diğer Karumları Yönetiyordu. Kültepe, Anadolu’daki İlk Yazılı Tabletleri Barındırması Ve Dünyanın İlk Organize Ticaret Merkezi Olmasıyla Ön Plana Çıkmaktadır. Asur Çivi Yazısı İle Yazılan Bu Tabletlerde, Dönemin Siyasi Ve Hukuki İlişkilerini Gösteren Mektuplar, Senetler, Mühürler Ve Anlaşma Metinleri Vardır. Söz Konusu Tabletler 2015 Yılında Unesco Dünya Belleği Listesine Alınmıştır.

 

Yorum yapın