Anasayfa » İSLAM ANSİKLOPEDİSİ » Umreye ilk Kez Gideceklere Tavsiyeler 2019

Umreye ilk Kez Gideceklere Tavsiyeler 2019

İlk kez umreye Gideceklere önemli Tavsiyeler,2019 yılında umreye gitmiş Arkadaşlarımızdan En Güncel Bilgileri ve aklınıza takılan tüm soruları bu yazımızda sizlere hazırladık.

Umreye ilk kez Gideceklerin Alması Gerekenler

  • İhram ( erkekler için)
  • Havlu
  • Kokusuz sabun, Kulak Pamuğu, güzel koku
  • Misvak veya Diş fırçası ve macun.
  • Terlik ( Ortopedik tavsiye olunur)
  • 4 veya 5 kat iç çamaşır.
  • İki pantolon.
  • Üç gömlek
  • İki çift çorap.
  • İki mendil.
  • Küçük bir makas.
  • Tırnak makası, ayna
  • Hırka veya yelek
  • Her zaman ihtiyaç duyduğumuz şahsi ihtiyaçlarınız.
    Kalem, küçük bir defter, Kur’an

Not : Paranızı türkiyede Riyala (SAR) çevirin minumum 500 riyal sizlere orada Yeticektir .

1 riyal (SAR): 1.52 tl 2019 yılı güncel

Umrede Kaç Gün Kalıcaksınız ?

Öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız. Kaç günlük bir seyahat düşünüyorsunuz? Bol alternatifiniz olacaktır. 7 gün, 10 gün, 14 gün, 21 gün vs. Ekonomik durumunuz ve izin vs. Gibi sıkıntılar bu tercihte rol alacaktır elbet. Ancak bana sorarsanız ilk defa umreye gidecek olanlar 10 günden aşağıda olacak bir seyahat seçmesin derim, çünkü 1 hafta yollarda geçecek süreler ve tecrübesizliğin vermiş olduğu acemilik hesaba katılınca ilk gidiş için yetersiz kalabilir.

14 günlük turlar ise ideal turlardır. Medine ve mekkede kalınacak süreler eğer seçilebiliyor ise mekke de daha fazla zaman geçirilmesi uygun olacaktır.

Zira Medinede ibadet yönünden namaz ağır basarken Mekkede namaza ilaveten asıl umre ibadeti ve tavaf da ayriyetten yapacağınız şeyler olacak.

Önce Medineyemi, Mekkeyemi Gideceksiniz ?

Peygamber efendimizin mescidi kutsal yer
Medine – Mescidi nebevi

Önce Medine sonra Mekke mi? Önce Mekke sonra Medine mi? Bu sıralamanın ibadet açısından bir kuralı bulunmuyor. Ama ihramlı olarak hava alanlarında beklemek istemiyorsanz önce Medineye gitmeniz gerekir.

Mekke resimleri

Çünkü yurtdışından önce mekke ye gidecekler mikat sınırına inecekleri için ihramlı olmak mecburiyetindeler. Önce medineye giderseniz sivil gidebilir,Medine ziyareti sonrası otobüs ile Medineden ayrılacağınız zaman Medine çıkışında (zulhuleyfe) ihrama girer yaklaşık 6 saatlik bir yolculuk ile Mekkeye varır hemen umrenizi yaparsınız.

KILIK KIYAFET ve İHRAM

İhram nasıl giyilir

Konu açılmış iken kıyafet konusuna değineyim. Medine de ihramlı olunmaz.

İhram Nedir ? Yasakları, Şartları Nedir ?

Medinede kılık kıyafet açısından edeb sınırları dahilinde istediğiniz tarz giyinebilirsiniz.

Mesela illa ki her hacı da görebileceğiniz beyaz terlikleri giymenize gerek yok, aksine spor ayakkabı giymeniz bazı zamanlarda ayağınızı daha konforlu bile tutabilir. Pantalon ve gömlek, tshirt konusunda da belirli bir kısıtlama yok.

Mekke de ise durum şöyle. Mekkeye gidişinizde ihramlı olacak ve ihram niyetinizi yapmış olacaksınız. Mescidi harama ihramlı girip ihramlı olarak umrenizi (tavaf,say,traş vs.) yaptıktan sonra traş olup ihramdan çıkarsınız.

Say Nedir ?

Sayda Okunan Dualar

İlk umreden sonra Mekke de tekrardan ikinci bir umre yapmayacaksanız ihram giymenize gerek kalmayacaktır. Umre harici tavaf yapacaksınız ve yine bu umre harici yapılan tavaflarda ihramlı olmanıza gerek yok. İkinci, üçüncü umrelerinizi yapmak isterseniz haram bölgenin dışına çıkar tekrar ihrama girersiniz ve yeniden umre yapabilirsiniz.

Sonuç olarak önce medineye gitmiş bir kişi sadece 1 kez umre yapacak ise toplamda ihramlı dolaşacağı süre 6-7 saat yol ve 2-3 saat umre ibadeti olacak şekilde toplam 10 saat civarıdır.

Önce mekkeye gidecek ve 1 kez umre yapacak bir kişi uçuş süresi, havaalanlarında bekleme süresi ve otobüsle transfer süresine ilaveten 2-3 saat umre süresi eklenmesi ile yine yaklaşık 10 saat civarında ihramlı olacaktır.

UMRE,YE DİYANETMi ÖZEL TURLAMI GİDECEKSİNİZ

Bu konu tamamen sizin insiyatifinize kalmış bir durum. Fiyatları iyice araştırmanızı tavsiye ederim. Fiyat politikalarında, kalınacak süre, otellerin yakınlığı ve yıldız sayısı ve de yemek alternatifleri değişiklik sebebi oluyor.

Dikkat etmeniz gereken bir husus hangi hava yolu ile seyahat edeceğiniz olmalı. THY bu konuda en profesyoneli ve en sorunsuz uçuşlar THY de oluyor diye biliyorum. Gitmeden önce hangi otelde kalınacağını tur firmasından kesin beyanatla öğrenin.Mesela bizi götüren firma gitmeden önce söylenen otelden farklı bir otele götürdü ki bu sinir bozucu bir şey.

OTELLER

Medine düz ve geniş bir coğrafyaya sahip olduğu için otellerin yerleşimleri de kolaylık sağlayacak şekilde. Bütün oteller mescidi nebevi nin etrafında konumlanmış ve yürüyerek yaklaşık 5-10 dakika içinde otelinize ulaşabileceğiniz uzaklıkta.

Mekke de durum farklı, topoğrafya dağlık olduğu için mekanlar biraz karmaşık görünebilir. Lüks turların yakın oteller seçeneği ile gidiyorsanız zemzem tower tarafında bulunan oteller ile mescidi harama yürüyerek gidebilirsiniz. Uzak otellere ulaşım servisler ile oluyor, eğer çok kötü bir organizasyon değilse 24 saat sürekli kalkan servisler mevcut. Bunlar ücretsiz servisler ve çabucak doluyor ve sizi yaklaşık 5 dakika içinde otele taşıyabiliyor.

Otellerin çoğunda internet mevcut. Yemek konusu ikiye ayrılıyor açık büfe ve tabldot usulü. Genelde öğlen yemeği verilmiyor sadece kahvaltı ve akşam yemeği veriliyor. Açık büfe kulağa daha hoş geliyor tabi ama sırf açık büfe olması için ekstra 100 dolar civarı gibi bir rakam ödemek gereksiz gibi geldi bana. Zaten insanın canı pek yemek aramıyor, çoğu zaman hurma ve zemzem ile öğün geçiştirilebiliyor.

ALIŞVERİŞ

En çok merak edilen konulardan biri alışveriş. Gümüş yüzük ve saat orda ucuz , Tesbih, seccade, takke gibi topluca alacağınız ürünleri bir kere Türkiye’de halledin. Bunun birinci sebebi, zaten Arabistanda alabileceğiniz ürünlerin bir çoğu Türkiye’den gidiyor.

Hindistan, Çin gibi ülkelerin seccadelerini bulmak da mümkün ama bana fiyat olarak Türkiye’dekinden pahalı gibi geldi. Ama özel olsun diyorsanız özellikle hindistan yapımı kaşmir seccadeler çok güzel tavsiye ederim. El yapımı, kesme taş veya deve kemiği gibi tesbihler de mevcut, yine özel olarak almak isterseniz neden olmasın.

Türkiye’den alınmasını gerektiren ikinci sebep bavul yükü. Bildiğiniz gibi uçaklar belirli bir kiloya kadar bavuldan ücret almıyorlar, kilo aşımında ücret alınıyor. Boş yere ekstra masraf yapmak ve taşıma da zorluk çekmek istemiyorsanız bavulunuzu seccade ile doldurmayın.

Bunların haricinde bayanlar için haddinden fazla sayıda parfüm dükkanı var. Parfüm konusunda seçeneğiniz çok. Yine giyim konusunda bayanlara hitaben çok seçenek var.

Gümüş yüzükler satan dükkanlara bakmanızı tavsiye ederim, güzel ve uygun fiyatlı ürünler mevcut.

Telefon ve elektronik eşyalar eskiden daha ucuzmuş sanki. Mevcut döviz kurunda çok cazip bir durum göremedim.

Para bozdurma konusunda sıkıntı yok. Her yerde bulabileceğiniz döviz büroları mevcut. Ancak şunu bilmenizde fayda var. Mekke ile Medine arasında kur farkı var. Cebinizdeki Türk Lirası Medine de daha değerli. O yüzden önce medine ye gidenler mekke ye gitmeden önce bozdurmayı düşündükleri paraları bozdursunlar. Veya Türkiye’den paranızı bozdurup giderseniz daha karlı bile olabilirsiniz.

Alışveriş mekanları için Medinede hemen mescidi nebevinin uhud dağı tarafında taiba alışveriş merkezi mevcut. Alt katında da market olarak bin dawood var. Sokak satıcıları fazlası ile mevcut. Şunu belirteyim mescitlerden uzaklaştıkça satılarn ürünlerin fiyatları da düşüyor. Mescidi nebevinin hemen yanında 2 riyal olan bir takke uzaklaştıkça 1 riyale bulunabiliyor. Mekkede alışveriş için zemzem tower altında bulunan alışveriş merkezi tercih edilebilir. Yine sokak satıcıları mekke de de mevcut. Benim kanaatim Medinedeki fiyatlar Mekkedeki fiyatlardan ucuz olduğu yönünde. O yüzden alışveriş işini Medine de halledin.

Kesinlikle pazarlık yapın. Örnek verecek olursak 40 riyal dedikleri bir ürünü sıkı pazarlık ile 20 riyale alabilirsiniz. Asla ilk girdiğiniz yerden hemen alışveriş yapmayın, unutmayın başka bir yerde daha ucuzu olabilir.

HURMA ve ZEM ZEM

Hurma ve zemzem gitmişken kesinlikle getirilecek olan şeylerin başında geliyor. Zem zem, Mekke de adım başı rastlayabileceğiniz zemzem çeşmelerinden sürekli ve serin olarak içilebiliyor. Çantanızdaki su şişelerini de doldurmakta sıkıntı yok. Türkiye dönüşünde tur firmaları 5 litrelik zemzem hediyesi veriyor ama çantanızda yer kalmışsa 1,5 litrelik su şişelerini de doldurup ekstra zemzem getirebilirsiniz. Bavul içinde getirilen zemzeme bagaj kilo sınırını aşmadığınız müddetçe izin var. Zemzem Mekke de çıkan bir kaynak suyu olmasına rağmen Medine ye taşıma yolu ile getirilen ve mescidi nebevinin içinde bulunan su bidonlarından her daim zemzem içebilirsiniz. Mekke den tankerler ile zemzem getirip mescidi nebevinin içinde müslümanlara ikram etmek güzel bir düşünce.

Hurma olayı biraz karmaşık. Bir çok çeşit hurma mevcut. Kalite kalite değişiyor. Hurma olayını Medine de halledeceksiniz. Medine nin hurma bahçeleri meşhur. Tur firması sizi hurma bahçesine götürebilir. Ben uğraşmak istemiyorum, çarşı pazar gezecek fiyat soracak vaktim yok diyorsanız pazar fiyat araştırması yapmadan bu hurma bahçesinden alabilirsiniz. Siz ücreti ödedikten sonra bahçe sahipleri hurmaları adresinize postalama olayını bile çözüyorlar.Ancak Medinenin kıble tarafında ( güneyinde ) bulunan hurma pazarında daha çeşitli ve uygun fiyata hurma bulabilirsiniz. Dikkat edin kazıklanmayın, bazı kimseler aldıkları hurmalardan kurt çıktığını söylüyorlar. O yüzden aldığınız hurmaları detaylı incelemeden almayın . Koli ile aldığınız hurmaların üstlerindeki hurmalar ile altta kalanların aynı özellikte olduğunu, kolinin içini boşaltarak bi incelemekte fayda var.

Aldığınız hurmaları Türkiye’ye göndermek için ödeyeceğiniz ücret kilo başına 7 riyal. Hurma pazarının hemen yanında ptt kargo mevcut ve buradan da gönderim yapabilirsiniz. Uçak için bagaj kilo hakkınız var ise yanınızda da götürebilirsiniz.

FARKLI BİLGİLER

-Hava durumu ne olursa olsun üstünüze giymek için bavulunuza uzun kollu bir şeyler koyun. Zira benim gittiğim ocak ayında Medine geceleri mont giyilecek derecede soğuktu. Mekke, Medine ye nispeten daha sıcak oluyor ama yine geceleri ince bir şeyler giymeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Arabistanda namazlarda sadece vaktin farzı kılınıyor. Ama merak etmeyin farz namazları ezan okunduktan yaklaşık 15-20 dakika sonra kılınıyor. İlk sünnetler için zaman mevcut. Farz namazlarından hemen sonra her vakitte kesinlikle cenaze namazı kılınıyor. O yüzden öğle, akşam ve yatsı namazlarının son sünnetleri için acele etmemenizde fayda var, çünkü cenaze namazı hemen kılındığı için çakışabiliyor.

Arabistanda telefon görüşmelerini eğer hattınızı yurtdışı kullamınına açmışsanız kendi hattınızdan yapabilirsiniz. Ama benim önerim orada bulunan Mobily gibi yerli bir ön yüklemeli hat almanız ve orada onu kullanmanız. İlk önce 20 riyallik bir kontör yüklersiniz, yetmezse duruma göre sonrasında tekrar yükleme yapabilirsiniz.

Kullanmakta olduğunuz ilaç var ise gitmeden önce bavulunuza koymayı unutmayın. Bunun yanında dudak çatlaması için krem, ayak ve topuklarda oluşabilecek yaralar için kremler ve klima çarpmalarına karşı önlem amaçlı ilaçlar alabilirsiniz. Özellikle Mekke de her yerde bulunan klimalardan tavaf veya say sonrası eğer biraz da terli iseniz kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Farkında olmadan klimalar çok büyük zarar veriyor.

Kabe ve Hacerül esved taşına dokunma konusu biraz zahmetli. Özellikle hacerül esved taşına dokunmak istiyorsanız çok sabırlı ve güçlü olmanız gerekiyor. Fazlası ile sıkışık bir mekan ve insanlar birbirini iterek oraya ulaşmaya çalışıyor. Sinirli bir insansanız fazla zorlamayın. Zaten bildiğim kadarı ile taşın temas edeceğiniz yüzeyi silikon bir tabaka ile kaplı olduğundan eskisi gibi bir temas söz konusu olmayacaktır. İstanbul’da yaşayıp hacerül esved taşına önem veren kişiler belki haberdar olmayabilirler ama hacerül esved taşından kırılıp kopan 5-6 adet parça istanbul’da çeşitli camii ve türbelerde görülebilecek yerlerde duruyor. Gidip görmenizi tavsiye ederim. Kabeye dokunma olayı hacerül esved kadar zor değil. Özellikle hatim denilen kısımdan sonraki duvar genelde sakin oluyor rahatlıkla kabeye ulaşıp dokunabilirsiniz. Eğer fırsat bulursanız hacerül esved ile kabe nin kapısı arasında bulunan mültezem denilen kısıma ulaşmanız ki burada edilen duaların kabul edildiği söylenir. Bir de rukni yemani köşesi mevcut. Örtü burada da açıktır ve bu taşa da dokunabilme fırsatını elde etmek zor değildir.

Mekkede Hira veya Sevr mağaralarına çıkacaksanız tavsiyem gece çıkmanızdır. Çünkü gece sıcaktan fazla etkilenmezsiniz ve fazla kalabalık değildir, o mübarek mekanlarda namaz kılabilmeniz için kalabalık olmayan vakitlerde gitmek önemli.

Peygamber efendimizin (sav) evi ve kabri şerifleri, Medine’de o devasa büyük mescidi nebevi içerisinde yaklaşık 300 metrekarelik bir kısımdır. Kabri şerifleri yeşil kubbenin altına denk gelmektedir. Mescidi ise kabri şeriflerinin batısında bulunan ve zemini yeşil halı kaplıdır, kolonları diğerlerine göre farklı olmasından da tanıyabilirsiniz. Yeşil halı olarak bilinen bu kısım ( mescid ) günün 24 saati kalabalıktır. İnsanlar cennetten bir bahçe olarak bilinen bu mescidde namaz kılmak için birbirleri ile yarış içindedir.Gece gündüze göre biraz daha sakindir, ama gece gidip kolaylıkla namaz kılarım diye düşünenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Uzun süren bekleyişler sonunda namaz kılacak yer bulmanız mümkün olabilir. Ancak hızlı koşabilirim diyorsanız size bir taktik. Bazı vakitler yeşil halı-ravza erkeklere kapatılıyor ve bayanların ibadetine açılıyor. Bu esnada bir paravan çekiliyor. Bu paravanın açılmasına yakın ( namaz vakitine yakın ) paravanın ilk açılmaya başlanacağı yerde durursanız ( ki burası da kalabalıktır ) paravan açılır açılmaz hızlıca yürüyerek veya koşarak yeşil halıda namaz kılma şansına erişebilirsiniz.

Son bir taktik (sadece erkeklere özel), bilindiği gibi mescidi haram da kabeye yakın vaziyette Cuma namazı kılmak kalabalıktan ötürü zor. Kimi zaman mescidi haram içine bile girilemediği söyleniyor. Cuma namazından 2-3 saat öncesinde mescidi harama gidin ve tavaf yapmaya başlayın. 3-4 tavaf yapmaya vaktiniz olacaktır. Sonra ezan vaktine yakın göreceksiniz ki insanlar yavaş yavaş oturmaya ve saf tutmaya başlıyorlar. Siz de tam bu zamanlarda gönlünüzden geçen bir yerde saf tutmuş insanların yanına oturun ve ezanı beklemeye başlayın. Cuma namazını Kabe önünde kılan şanslı insanlardan biri olacaksınız.

Yazı boyunca illaki hatalarımız olmuştur, şimdiden affola.

(Gidecek olanlar bizlere de dua ederlerse sevinirim)

Diğer Önerilen Konular

İhram Nedir ? İhramın Yasakları Neler
Say Nedir ? Nasıl Yapılır
Say’da Okunacak Dualar
Tavaf Nedir ? Tavaf’ta Okunan Dualar

Yorum yapın