Anasayfa » Bilgi Formu » Unutkanlık Nasıl Giderilir Hangi Egzersizler Yapılmalı

Unutkanlık Nasıl Giderilir Hangi Egzersizler Yapılmalı

unutkanlık, unutkanlık nedir, unutkanlık hakkında bilgiler, unutkanlık nasıl geçer, unutkanlık egzersizleri nedir

Sevgili okurlar, sizlere unutkanlık hakkında bilgiler vereceğiz. Peki unutkanlık nedir, unutkanlık nasıl geçer? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Unutkanlık İçin Yapılması Gereken Egzersizler

Unutkanlık Nasıl Giderilir?

Unutkanlık, genel olarak yaşlılık hastalığı olarak görülüyor. Oysa gerçek hiç öyle değil. Artık 7’den 70’e herkes zor yaşam koşulları altında unutkanlık yaşıyor. Bir anda ne söyleyeceğimizi, çocuğumuzu okuldan almayı unutuyoruz… Parmağa ip bağlamak, ajanda tutmak da bir işe yaramıyor. Sonuçta bunların hiçbiri hafızayı güçlendirmeye yönelik yöntemler değil. Yapılan araştırmalar hafızayı güçlü tutmanın çok kolay olduğunu gösteriyor. Hayatın içinde var olan çok basit 7 yöntemi hayatınıza dahil ederek geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.

Unutkanlık özellikle yaşlılıktaki en önemli sorunlardan biri. Şimdiden alacağınız bazı önlemlerle bu sorunun şimdiden önüne geçebilirsiniz.

Orta yaşlıların nerdeyse yarısı kendilerinde bir bellek kaybı sorununun başladığını zanneder. Hemen belirtelim! Bunların çoğu küçük ve hoş unutkanlıklardır. Hayatı tatlandıran ve keyif katanlar biraz da bu nükteli olaylardır! Belleği güçlü tutmanın pek çok püf noktası, uyulması gereken çok sayıda kuralı var.

Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi Dr. Aoron P. Nelson zinde bir beyne sahip olmanın temel kurallarını şöyle sıralıyor:

Unutkanlıklarımızı Giderebilmek İçin

– Her gün egzersiz yapın. Günde 30-45 dakika, haftada en az 4 gün yürümeye, iş saatlerinde daha çok aktif olmaya, kısa mesafelerde taşıt kullanmamaya çalışın. Özellikle yürümenin beyin sağlığı ve yeniden yapılanma sürecini olumlu yönde etkilediğini gösteren çok sayıda kanıt var. Beynin yeni yetenekler kazanabilmesi beyin hücreleri arasında güçlü ve yoğun yeni bağlantılar oluşturabilmesinin başlıca desteklerinden biri de düzenli ve ılımlı egzersizlerdir. Bizim önerimiz fırsat buldukça yürümenizdir.

– Kullandığınız ilaçları yeniden gözden geçirin. Özellikle beyni etkileyen ilaçları doktor önerisi olmadan kullanmayın. Depresyon giderici, uyku verici, ruhsal gevşetici ilaçlara komşu, eş dost tavsiyeleri ile başlamayın.

– Reçetesiz satılan ilaçları rasgele yutmayın. Doğal ya da zararsız diye kullanabileceğiniz bitkisel ürünlerin (valerianlar), besin desteklerinin (melatonin) ve diğerlerinin (hüperzin, Sam’e) beyin hücrelerinizi üzebileceğini, zihinsel fonksiyonları bozabileceğini unutmayın. Antihistamik-antialerjik ilaçları özellikle alüminyum içeren antiasitleri ve uyku kolaylaştırıcıları doktorunuzla konuşmadan uzun süre kullanmayın.

– Vitaminlerden yararlanın. E ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerin, selenyum gibi serbest radikal avcısı minerallerin hücreleri oksitlenmekten koruyan güçlerinden faydalanabilirsiniz. Yeteri kadar B vitamini, özellikle B12 vitamini aldığınızdan emin olun. Dengeli bir beslenmenin de yaşlılıkta vitamin eksikliğine yol açabileceğini hatırlayın.

– Hayata bağlı kalın. Hayatınıza önem katan bağları iyice sıkılaştırın. Huzurunuzu koruma ve güçlendirmeye bakın. Aileniz, dostlarınız, işiniz, hemşerilik ve vatandaşlık bağlarınıza, inançlarınıza daha sıkı sarılın. İnsanlarla daha sık birlikte olmaya, aileniz ve arkadaşlarınızla olumlu ilişkiler kurmaya ve sosyal aktivitenizi çoğaltmaya çalışın. İyi sosyal ilişkileri olan yaşlılarda bellek fonksiyonları bozulmuyor. Sosyal ilişkiler bir taraftan zihinsel egzersizleri yoğunlaştırıyor, diğer taraftan çeşitli olayların ruhsal travmalarını hafifletmeye yardımcı oluyor.

– Hipertansiyonu ve kolesterol yüksekliği sorununu önleyin ya da kontrol altına alın. Kalbiniz için kötü olanın beyniniz için de kötü olduğunu unutmayın.

– Alkolü azaltın. Erkeklerin iki, kadınların bir ölçüden (bir ölçü içkiyi ‘bir bardak şarap’ olarak kabul edebilirsiniz) daha fazla alkol kullanması beyin hücrelerini tahrip edmekte ve sağlık lı yaşama engel olmaktadır.

Unutkanlık İçin Yapılması Gereken Egzersizler

Unutkanlık İçin Yapılması Gereken Egzersizler

1- Egzersizi ihmal etmeyin

Düzenli egzersiz yapmanın beyni zinde tuttuğunu biliyor muydunuz? Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalara göre aerobik yapan öğrencilerin, beyin dokularının harekete geçtiği bulunmuş. Haftada 3 kere en az 50’şer dakika yürürseniz, beyninizi zinde tutabilirsiniz. Yine yapılan araştırmalarda düzenli yürüyüş yapanların hafızalarının, spor yapmayanlara göre yüzde 20 oranında daha iyi olduğu gözlenmiş.

2- Film izleyin

Film izlemek de hafızayı güçlendiriyor. Nasıl mı? Önce filmi seyredin. Sonra sahnelerdeki detayları hatırlamaya çalışın ve bunlardan en az 10 objeyi listeleyin. Liste yaptıktan sonra 20 dakika boyunca başka şeylerle ilgilenin ve listeye bakmadan bu 10 objeyi hatırlamaya çalışın.

3- Alkolden uzak durun

Günde bir bardaktan fazla alkol almak sağlımızı olumsuz etkiliyor. Bu bilinen bir gerçek. Fakat alkolün hafızayı olumsuz etkilediğini birçoğumuz bilmiyorduk. Eğer akşam yemeklerinde beyaz şarap içmekten hoşlanıyorsanız, şarabın yanında mutlaka su da için. Çünkü su içmek, alkolün zararlı etkilerini azaltıyor.

4 Liste hazırlayın

Bütün duyularımızı kullandığımız zaman hafızamız gelişir. Örneğin; bir objenin rengi aklımızda kaldıysa, daha sonra o objenin ne olduğunu yüzde 50 oranında hatırlarız. Bu yüzden yapacağınız şeylerle alakalı liste yapmayı adet haline getirin. Ama bu liste şu şekilde olsun: Örneğin; evinizin herhangi bir odasında bulunan 10 objeyi seçin. Sonra bu objelerin renklerini, şekillerini not alın. Bu yöntem tüm duyuları harekete geçirdiği için unutkanlığın önünde en iyi yöntemlerden biri.

5 Sudoku oynayın

Şaşırtıcı ama gerçek. Sudoku oynayarak bilişsel zekamız gelişiyor. 3000 yetişkin erkek ve kadın arasında yapılan araştırmalarda, günde 60-75 dakika sudoku oynayan kişilerin beyin performanslarının 10 yaş daha iyi olduğu kanıtlanmış. Sudoku oynamak için hemen kendinize sudoku kitabı veya elektronik sudoku edinin.

6 Meditasyon yapın

Stres atmanın en güzel yollarından biri kuşkusuz meditasyon yapmak. Meditasyonun bizi stresten uzaklaştırdığı gibi hafızamızı da güçlü tuttuğunu biliyor muydunuz? Meditasyon yapınca dış beyni oluşturan korteks çalışmaya başlıyor. Korteksin çalışması önemli. Çünkü burada hafıza ve dil merkezi bulunuyor. Bu yüzden meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirin. Günde 40 dakika boyunca meditasyon yapın. İşteyken sandalyenizin arkasına yaslanın, gözlerinizi kapatın ve bir noktaya odaklanın. Uzaktaki kuşların kanat çırpışını, kendi nefesinizi duymaya çalışın.

Yorum yapın