Anasayfa » Bilgi Formu » Vücutta Sıcaklık Kontrolü Nasıl Olur?

Vücutta Sıcaklık Kontrolü Nasıl Olur?

vücut, vücut kontrolü, vücutta sıcaklık, vücutta sıcaklık nedir, vücutta sıcaklık kontrolü nedir, vücutta sıcaklık kontrolü nasıl olur

Sevgili okurlar, sizle vücudumuzda hissettiğimiz bir durum olan vücut sıcaklığından bahsedeceğiz. Zaman zaman gerek çok sıcakladığımız gerekse çok üşüdüğümüz zamanlar olmuştur. Peki bunun neden nedir? İşte bu sorularınızın cevabı yazımızda.

Vücutta Sıcaklık Kontrolü Nasıl Olur?

  1. Anüsten (rektal [içsel] ölçüm)
  2. Ağızdan (oral ölçüm)
  3. Koltuk altından.
  4. Kulaktan.
  5. Vajinadan (rektal [içsel] ölçüm)
  6. Üre örneğinden.
  7. Alından.

Vücut Sıcaklığı Nedir?

İnsanın normal vücut sıcaklığı genellikle iki yöntem ile ölçülür. Birinci yöntem olan oral yol ile ölçüldüğünde 36.8±0.4 derecedir. İkinci yöntem olan içsel bölgeler anal, vajinal yolla ölçüldüğünde ise 37.0 derece olarak çıkmaktadır.

Ateş Nedir?

İnsanlarda vücut ısısını beyinde hipotalamus adı verilen bir bölge ayarlar. Hipotalamus normal vücut ısısının ayar noktasını bir termostat gibi yükselttiğinde yüksek ateş ortaya çıkar. Bu süreç başladığında birey üşüme duygusu hissetmeye başlar, kat kat giyinebilir ya da bir battaniyeye sarılabilir veya daha fazla vücut ısısı üretmek için titreyebilir. Bu sürecin sonucunda bireyin vücut ısısı yükselir.

Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.

İnsanlarda yüksek ateş görülmesinin birkaç nedeni vardır. Bu nedenler arasında bakteriyel bir enfeksiyon, bir virüsün varlığı, difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, (DTaP), dünya çapında meydana gelen koronavirüse (COVID-19) veya pnömokok aşısı sonrası, sıcak vurması, kötü huylu bir tümör, romatoid artrit ve gibi bazı iltihaplı durumlar nedeniyle bireyin eklemlerinin iç yüzeyinin iltihaplanması, yüksek tansiyon veya nöbetleri tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler ve çeşitli ilaçların kullanılması sayılabilir.

Bazı vakalarda ise ateşin nedeni tespit edilemez. Üç haftadan daha uzun süre devam eden ateşi olan bireyler için, doktor tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir değerlendirmeden sonra bir neden belirlenemezse, tanı nedeni bilinmeyen ateş olabilir.

Yorum yapın