Anasayfa » Kompozisyon Ödevleri » Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon Örnekleri

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon Örnekleri

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon ,Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Atasözünün Anlamı, Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon örneği

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Atasözünün Anlamı

Yalan söylemeyi adet edinen kişinin sözlerine kimse inanmaz. Öyle ki bir gün evinde yangın çıksa da evim yanıyor, imdat ! diye bağırsa, inanıp yardıma koşan olmaz.

1- Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon

Yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren insan doğruyu söylese de kendisine inanılmaz.

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış
Yalancılık çok kötü bir huydur; ergeç ortaya çıkar ve yapanı güç durumda bırakır. Boşuna söylememişler; «Yalancının mumu yatsıya kadar yanar» diye.

Bazı insanlar kötü bir huy olduğunu bildikleri halde yalan söylemekten zevk duyarlar. Öyle ki, yalan söylemek onlar için yemek – içmek gibi alışılagelmiş tabii bir şeydir. Bu insanların çevrede bir tek adları vardır: «Yalancı»! Onlar bol keseden yalan söyleye dursunlar, çevredekilerin kıs kıs güldüklerinin farkında değillerdir. Garip bir aldanış ve vurdumduymazlık içinde huylarına devam ederler. Pek tabir, inanmış gibi görünen çevre aslında hiç bir söze inanmaz. Eh, nihayet yalancı da bir insandır. Onun da telâş içinde doğruyu söyleyebilecek kritik anları vardır. Ancak bu durumda onun yalancı olduğunu bilen kimse inanmayacaktır. Evinin yandığını dahi söylese kimseyi inandıramaz.

İnsanın adı bir kere yalancıya çıkmaya görsün, hiç bir sözüne inanılmaz. Ne kendisine ne de sözüne değer verilir. Bu hal, yalancıya giderilmesi imkânsız zararlar verebilir. Kendimizi böyle durumlara düşürmek istemiyorsak, hiç bir şekilde yalan söylemeye alışmamalıyız.

2-Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon Örnekleri

Sürekli yalan söylediği için adını yalancıya çıkarmış bir insanın sözlerine artık kimse inanmaz. O derece ki evi yanacak olup da insanlardan yardım istese, yine yalan söylediği düşünülerek ona kimse yardım etmez. Zaten bunu fazlası ile hak etmiştir; çünkü daha önce insanlara yalan söylemiş ve onları boşuna yormuştur.

Bu durumu bir örnekle açıklamak daha uygun olacaktır. Birkaç arkadaş yüzmek üzere baraj gölüne giderler. İçlerinden biri ”Boğuluyorum” diyerek yardım ister ve arkadaşları onu kurtarmak için suya atlarlar. Ancak arkadaşları suya atladıklarında ”şaka yaptım” der. Yalancı çocuk bir süre sonra tekrar ”İmdat, boğuluyorum!” der, ancak arkadaşları yine yalan söylediğini düşünerek onu kurtarma girişiminde bulunmazlar. Çocuk gerçekten de suya batıp boğulur. ve daha önce söylediği yalanların cezasını çekmiş olur.

Her zaman için güvenilir kişiler olmak istiyorsak yalanı hayatımızdan çıkarmalı, doğruyu yol edinmeliyiz. Bir kere adımız yalancıya çıkarsa, artık doğru bir insan olmaya karar versek ve bunu gerçekleştirsek bile bize kimse inanmaz ve içine almaz. Bu da yeri geldiğinde büyük zararlara uğramamıza sebep olur. Yalan kişinin en büyük düşmanıdır. Bu düşman er ya da geç kişiye bir ok gibi saklanır ve kişinin kurtuluşu olmaz.

3-Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon

Bazı evrensel değerler vardır. Hangi millet olursa olsun bu evrensel değerler onlar için kıymetlidir. Bu değerleri yok saydığımız da ya da çiğneyip geçtiğinizde hem toplumun hem de insanların size olan bakışları değişir. İşte yalan söylemek de hiç bir toplumun sevmediği, hoş görmediği kötü bir davranıştır.

Yalan söyleyen insanlar toplum tarafından güvenilmeyen kişilerdir. Söyledikleri sözlerin pek de bir önemi yoktur. Çünkü ne söylerse söylesinler insanlar şüpheyle yaklaşır. Hatta öyle olur ki doğru bir söz söyledikleri zaman da yine insanların güvencesi gelmez, çünkü samimiyetlerini yitirmiş, insanların güvenini yıkmışlardır. Yalancı çobanın hikayesini eminim hepiniz bilirsiniz. Yalancı çobanın başına ne geldi ise söylediği yalanlardan dolayı geldi. Çünkü insanların güvenini yıktı. İşte yalancının evi yanmış kimse inanmamış atasözü de aynı yalancı çobanın hikayesine benzemektedir. Mesela bir hayal edin. Birisi size bir konu da bir şeyler söylüyor ve siz daha sonra bu söylenenlerin yalan olduğunu öğreniyorsunuz. Daha sonra aynı kişi size başka bir şey söylüyor ve yine bakıyorsunuz ki yalan çıkmış. Şimdi sizlere soruyorum; siz olsanız bir daha önce yalanı söyleyen bir insanın sözüne inanır, onun sözüne göre bir iş yapar mısınız.

Hayatta en önemi değerlerden birisi kuşkusuz güvendir. Güven duygusu ise insanlara yalan söz söylemekten kaçınarak elde edilir. İnsanların size güveneceği ortamı oluşturun. Asla kimseye yalan söylemeyin. Her ne olursa olsun dürüst olun. Eminim böyle yaparsanız insanlar sizlere samimi gönülden güvenecektirler.

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış İle İlgili Cümle olarak

  1. Her söz yalan kim inanır ki o na yalancının evi yanmış kimse inanmamış.
  2. Ne demiş atalar yalancının evi yanmış kimse inanmamış, Hasan da tam öyle bir çocuk.

Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Hikayesi

“Yalancının Evi Yanmış Kimse İnanmamış Kompozisyon Örnekleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın