Anasayfa » Genel » Yazım Kuralları ve Noktalama kuralları ile ilgili Kompozisyon Örnekleri

Yazım Kuralları ve Noktalama kuralları ile ilgili Kompozisyon Örnekleri

Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile ilgili 3 Tane Anlamlı Kompozisyon örneğini siz değerli öğrencilerimize örnek olarak hazırladık.

İnsan, ana dilinin bütün inceliklerini iyi bilmelidir. Örneğin biz Türkçe konuşuyoruz. Türkçemiz bizim ses bayrağımız olarak çok güzel bir dildir. Bu noktada bir yazı kaleme alırken yazım kurallarına ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımına özellikle dikkat etmek gerekir. Bir yazının etkili olmasının temel şartı yazım ve noktalamaya uymaktır. Buradan hareketle diyebiliriz ki, yazım kuralları ve noktalama işaretleri, yazıların düzenli olması ve etkili bir anlatıma sahip olması bakımından çok önemlidir.

Örneğin bir kitap okurken veya bir yazı gördüğümüzde hepsinde noktalama işaretleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda yazım kurallarına uyulmaktadır. Bunlar olmasa, o yazının etkileyiciliği kalmaz. Noktalama işaretleri, aslında duygularımızı yazıya aktarmanın kısa bir sembolüdür diyebiliriz. Çünkü yazıda duraksamalar, vurgular, seslenmeler, okurken dikkat edeceğimiz tonlamalar, noktalama işaretleriyle anlam kazanmaktadır. Bu sebeple noktalama işaretlerini doğru bir şekilde kullanmak gerekir.

Noktalama işareti olmadan bir yazı yazılsa, o yazıda bir sürü anlatım bozukluğu ortaya çıkar. Yani bir kompozisyon yazısının anlama dayalı olarak etkili olmasını sağlayan özellik noktalama işaretleridir. Bununla birlikte yazıya nasıl başlayacağız, nerede büyük harflerin yazımına dikkat edeceğiz, özel isimler var mı, hangi ekler kesme işaretiyle ayrılacak gibi sorulara uygun bir yazı yazdığımızda da yazım kurallarına uymuş olacağız.

Yazım kurallarının önemi, bir yazıda bütünlük oluşturmasından kaynaklanır. Yazım kurallarına uyulmuş, noktalama işaretleri doğru kullanılmış, anlam bütünlüğü içeren güzel bir yazıya kompozisyon denir. Dolayısıyla yazıda belli bir düzen oluşturmak için hem yazım kurallarına dikkat edeceğiz, hem de gereken yerlerde noktalama işaretlerini kullanacağız.

Yazım Kuralları ve Noktalama kuralları ile ilgili Kompozisyon Örnekleri

Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile ilgili 2. Kompozisyon Örnekleri

Noktalama işaretleri herhangi bir dilin önemli bir özelliğidir. Bir dizi rastgele kelimeyi anlamlı hale getirebilir. Noktalama kuralları doğru anlamı ifade etmek için gereklidir.

Noktalama işaretleri, kelimelerin konuşulduğunda nasıl ses çıkardıklarını gösterirken kelimelere bir ifade hissi verir. Heyecan, şok, sessizlik, tezahürat, tereddüt, vs. hissi, her şey doğru sembollerle ifade edilebilir. Ancak yanlış kullanılırsa, bir cümlenin tonunu bozar ve yanlış yorumlamaya yol açabilir. Kimse bunu istemez.

Dilin dinamik olduğu doğrudur, bu nedenle dil bilgisi ve noktalama işaretleri ile ilgili geleneksel kurallar her zaman değişir. Uzmanların kendi aralarında doğru yazım ve noktalama işaretleri konusunda genellikle aynı fikirde olmadıkları da doğrudur.

Bununla birlikte, öğrenci ödevlerinde bulunan hataların çoğu genellikle basittir. Öğrenciler bazı temel kuralları ihmal ettikleri için eleştirilebilir, hatta not kaybedebilir.

Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile ilgili 3. Kompozisyon Örnekleri

Yazım kuralları ve noktalama işaretleri, bir yazıya veya metne anlam katan en önemli unsurlardır. Bir metnin veya yazının noktalama işareti kullanılmadan yazıldığını düşünürsek, karman çorman bir şey olur. Bu yazıda bize tam olarak ne demek istediğini anlayamayız.

Örneğin “oku da baban gibi eşek olma”, “Oku da baban gibi, eşek olma.” Gördüğünüz bu yazı gibi birinci cümlede oku baban gibi sürünme anlamı taşımaktadır. İkinci cümlede ise baban gibi oku da sürünme anlamı taşımaktadır. Yani ortada bir anlam karışıklığı vardır.

Noktalama işaretleri ve yazım kuralları, yazının etkili ve anlamlı olmasını sağlar. Yani herhangi biri bu kuralları uyulan yazıyı okursa çok daha iyi anlayacaktır. Onun için biz de bir yazı yazarken noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına kesinlikle dikkat etmemiz gerekmektedir.

Okuduğumuz herhangi bir romanda bir noktalama işareti ve yazım kuralları uygulanmadığını düşünürsek, bu roman bize tamamen işkence olur ve ne demek istediğini kesinlikle anlayamayız. Tabii ki biraz anlam çıkarabiliriz ama bize orada ne demek istediğini kesinlikle tam olarak anlayamayız.

Kısaca özetlemek gerekirse, yazım kuralları ve noktalama işaretleri, çok önemli bir konudur. Bizler öğrenci olarak, bu konuları çok iyi öğrenmek zorundayız. Hatta girdiğimiz her sınavda, bunlarla ilgili birçok soru çıkıyor. O yüzden bu konuları öğrenirsek çok iyi bir iş yapmış oluruz. Hepinize kolaylıklar dilerim.

Noktalama İşaretleri Nedir?

Noktalama işaretleri, özellikle yazılı iletişimde, o cümledeki bölünmeyi veya duraklamaları belirtmek için belirli işaretleri bir cümle içine yerleştiren bir dizi kuraldır.

Noktalama İşaretleri Türleri:

Virgül,
Nokta
Noktalı virgül (;)
İki nokta üst üste (: )
Soru İşareti (? )
Ünlem İşareti (! )
Parantezler ( )
Kısa çizgi (-)
Tırnak İşaretleri (“”)

Noktalama işaretleri çok önemlidir ve en zor cümleler bile doğru noktalama işaretleri kullanılarak açıklanabilir. İyi bir yazar olmak için, dil bilgisi kurallarına ayak uydurun, sözleriniz doğru yere ulaşacaktır.

Yorum yapın