Anasayfa » Genel » Yerel Seçim Ve Genel Seçim nedir ?

Yerel Seçim Ve Genel Seçim nedir ?

Genel Seçim ne demektir, Yerel Seçim ne demek, Seçimler Kaça ayrılır, Genel ve Yerel Seçim nedir, kısa bilgi, genel seçim, yerel seçim, genel seçimler hakkında bilgiler, yerel seçimler hakkında bilgiler

Sevgili okurlar, sizlere ülkemizde olmakta olan; genel seçim ve yerel seçimler hakkında bilgiler vereceğiz. Peki genel ve yerel seçimler nedir, kaç yılda bir yapılır? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Seçimler

Vatandaşların düzenli aralıklarla yöneticilerini seçmek için oy kullanmalarıdır. Ülkemizde seçimler genel ve yerel olmak üzere ikiye ayrılır.

Genel seçim 

Genele seçim, Türkiye cumhuriyeti devlet yapısına uygun olarak, cumhuriyet ilkeleri gereğince demokratik bir şekilde halkın seçme ve seçilme hakkını kullanmasıdır. Halk kendini yöneteceği kişiyi oylar yardımı ile kendisi belirlemektedir. Genel kapsamda her partinin ve adaylarının değerlendirilme sürecinde olduğu ve Türkiye genelinde yapıldığı için genel seçim adını almıştır. Hükümet seçimi olarak da adlandırılabilir. Üniter devlet yapısına bağlı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde iki tür seçim meydana gelmektedir.

Bunlardan birincisi genel seçimler, ikincisi ise yerel seçimlerdir. Genel seçimler 4 yılda bir yapılır ve milletvekili seçimlerini kapsamaktadır. Yerel seçimler ise 5 yılda bir yapılarak yerel idare organlarını yönetecek kişilerin seçiminin yapılması durumudur. Genel seçimlerde, hükümet belirlenir. Belirlenen hükümet çerçevesinde milletvekilleri adayları da belirlenir. Hangi parti seçimi kaçıncı sırada kapattıysa o oranda meclise milletvekili dahil etme hakkına sahiptir. Meclisteki milletvekili adaylarını parti belirler. Halk da bu adayları tercih edip etmediğini sandık başında oy ile ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak o bölgeden kaç milletvekili çıkacağı ve mecliste hangi partiden kaç milletvekili olacağı halkın belirlemiş olduğu oyların sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Genel Seçim Kaç Yılda Bir Yapılır?

Türkiye’de milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne üye seçmek için, nisbi temsil sistemi ile yapılır.

Yerel seçim

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın bir biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiptirler. Yerel demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır.

Anayasa’nın 67. Maddesinde yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle iş başına geldikleri açıkça belirtilmiştir. Yerel seçim vatandaşların belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe veya ilinin yerel hizmetlerini yerine getirmesi için yöneticilerini seçmesi demektir. Örnek olarak belediye başkanı seçimi ve muhtar seçimi yerel seçimlerdendir.

Yerel Seçimler Kaç Yılda Bir Yapılır?

Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yerel yönetimleri belirlemek amacıyla yapılır.

Yorum yapın