Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Yılan Kartalı Hakkında Bilgiler

Yılan Kartalı Hakkında Bilgiler

Yılan Kartalı, Yılan Kartalı nedir, Yılan Kartalı hakkında bilgiler, Yılan Kartalı özellikler, Yılan Kartalı bakımı, Yılan Kartalı beslenmesi, Yılan Kartalı yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Yılan Kartalı hakkında bahsetmek gerekirse Yılan Kartalı, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Yılan Kartalı Nedir

Yılan kartalı, atmacagiller familyasından orta büyüklükte bir kartal türü. Doğanlarlar, çaylaklar ve şahinler gibi gündüzcül bir kuştur.

Yılan Kartalı Hakkında Bilgiler

B: 64 – 73 cm K.A : 165 – 180 cm. Büyük, uzun kanatlı, üst tarafı grimsi-kahverengi ve altı açık renkli bir kartaldır. Baykuşa benzer yuvarlak çok iri başı, parlak sarı gözleri vardır. Kafasına oranla küçük gagası uzun çıplak ayakları vardır. Kuyruğu küt uçludur, kuyruğunda eşit aralıklarla dağılmış 3 koyu bant bulunur. Altı kirli beyaz üzerine değişken miktarda benekli ve enine çizgilidir,bazıları nerdeyse tamamen beyaz iken,bazıları koyu gri başı ve göğüs üstü kontrast oluşturur. Bileğinin altında koyu leke bulunmaz. Uçarken esnek bir şekilde yavaş yavaş kanat çırpar, dönerken kanatlarını düz yada hafifce yukarı kalkık tutar, sıkca havada asılı kalır.

Yılan Kartalı Özellikler

Tür, 63–68 cm boylarında ve 185–195 cm kanat açıklığındadır. 1,7-1,9 kg ağırlığındadırlar. Arazilerde, baskın olan beyaz alt kısımları ve grimsi-kahverengi olan üst taraflarıyla farkedilebilirler. Kuyrukta 3 ila 4 şerit bulunur. Baykuşa benzer yuvarlak başı, parlak sarı gözleri ve açık renk çizgili kanat altı banatlarıyla dikkat çekerler.
Yılan kartalları başarılı uçucudurlar ve diğer akrabalarına oranla havada daha çok zaman geçirirler. 500 metreye kadar yükselir ve süzülürler, avlanmalarını genelde bu şekildeyken, aşağı doğru keskin dalışlarla yaparlar.

Yılan Kartalı Yaşam Alanları

Eski dünya kuşlarındandır ve Akdeniz’den Rusya içelerine kadar olan Orta Asya, Asya, Pakistan, Hindistan ve bazı Endonezya adalarında yayılış gösterirler. Kuzeyde bulunanlar kışları sub-Afrika, kuzey ekvatora göç ederler. Orta Asya’da bulunanları ve uzak doğudakiler yerleşiktir.

Yılan Kartalı Beslenmesi

Beslenmesinde başlıca avı, adından da anlaşılacağı gibi yılanlardır. 150 cm ve daha yukarı boylarda zehirlilerinde birkaç türünü avlarlar. Kurbagalar, kertenkeleler, omurgasılar ve küçük kemirgenler ile yiyecek sıkıntısı çekmeleri halinde küçük kuşlarıda avlarlar.

Yorum yapın