Anasayfa » SON DAKİKA HABERLERİ » Yumurtalar ve Seri Numaralarının Anlamı

Yumurtalar ve Seri Numaralarının Anlamı

Marketten aldığınız yumurtaların üzerinde yazan barkod benzeri sayıların ne işe yaradığını biliyormusunuz bu kodların tarım bakanlığının bütün yumurta markalarında uygulanmasını zorunlu tuttuğu bu barkod sisteminin ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizin için yazdık.

 

efendim fark ettiğiniz üzere artık tavuk yumurtalarının üzerinde barkod benzeri sayılardan oluşan bir kod mevcut.
tarım bakanlığı bundan böyle yumurtayı 4 çeşide ayırdı ve bunu firmalara zorunlu kıldı. bu kodların başlangıcı 0-1-2-3 sayıları ile oluyor.
şimdi gelelim en mühim konuya.
0 ve 1 başlayanlar tüketilmesi gereken ama 2 ve özellikle 3 ile başlayanlar uzak durulması gereken yumurtalar.

özellikle gezen tavuk yazan paketlerini açıp bakın 2 ve 3 ile başlıyorlarsa direkt dolandırmaya yönelik hareketler.

bir şey olmaz demeyin, iki kuruş fazla verin bir yumurta eksik yiyin ama kendinizi ve ileride sizin eseriniz olacak bebişlerinizi ön görülemeyecek hastalıklara karşı korumaya alın.

numaraların detaylı açıklaması;
0 numaralı kod:
yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini işaret eder. tavuğa verilen yem organiktir ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. yumurtalar arasında en sağlıklı olanı ve de en pahalısıdır.

1 numaralı kod:
gezen tavuk yumurtası kodudur. tavuğun rahatça gezebileceği alanı mevcuttur. ama bu tavuklara gdo’suz yem kısıtlaması gibi bir durum söz konusu değildir.

2 numaralı kod:
kümes içinde dolaşan tavuktur. bu tavuklar için dar bir kümes alanı düşünmeyin. belirli bir alan içerisinde rahat hareket edebilirler. yine bu koda sahip olanların yem konusunda bir kısıtlamaları yoktur.

3 numaralı kod:
kafeste büyüyen tavuğun yumurtasıdır. en sağlıksız yumurta diyebiliriz.

tavuğun gezmesinin ve şartlarının iyi olması kullanılan yem kadar önemlidir. aşağıda ki bilimsel açıklamadan bunu görebilirsiniz.

“modern tavuk çiftliklerinde tavukçuluk, mümkün olan en düşük alanda, en fazla hayvanla, en az masrafı yaparak, azami üretimi gerçekleştirme ve maksimum kar elde etme şeklinde gerçekleşmektedir. bu yetiştirme şekli hayvan refahında olumsuz gelişmelere neden olmaktadır. hayvan refahında meydana gelen olumsuzluklar, tavuklarda kendini metabolizmada meydana gelen değişimler, fizyolojik değişiklikler (kalp atış hızı, solunum sayısı, hormonlarda değişim), büyümede gerileme, yumurtlamanın azalması veya durması, kanibalizm, kloak gagalama, polidipsia ve yumurta yeme gibi davranış bozukluklarının ortaya çıkması, ürün miktarında azalma ve ürün kalitesinde düşme, ileriki aşamalarda ölüm gibi etkilere neden olmaktadır.

Yorum yapın