Anasayfa » Genel » Zeki İnsanlar Neden Yalnızken Daha Mutlu?

Zeki İnsanlar Neden Yalnızken Daha Mutlu?

Zeki İnsanlar Neden Yalnızken Daha Mutlu?” Sorusunu Bilim Yanıtlamış *:

Gerçekten Çok Zeki Bir İnsansanız, Kalabalıklar Sizin İçin Cehennemin Diğer Adıdır.

Geçtiğimiz Ay British Journal Of Psychology’de Yayınlanan Oldukça İlginç Araştırmadan Çıkan Özet, Bu. The Washington Post’a Haber Olan Araştırmanın Detayını Sizler İçin Derledik.

1. Aslında Araştırma, İnsanlık Tarihi Kadar Eski Bir Soru Ekseninde Başlamış; “İnsanı Ne Mutlu Eder?”

Yakın Zamana Kadar Genellikle Felsefe, Din Ve Edebiyat Ekseninde İncelenen Bu Soru, Epeydir Araştırmacıların, Ekonomistlerin, Biyologların Ve Tüm Diğer Bilim İnsanlarının Da Üzerinde Çalıştığı Bir Konu Haline Geldi.

2. Araştırmacılar Bu Sorunun Cevabını, Zeka, Nüfus Yoğunluğu Ve Arkadaşlıkların Mutluluğu Nasıl Etkilediği Çerçevesinde İncelemiş.

London School Of Economics’ten Satoshi Kanazawa Ve Singapore Management University’den Norman Li Bunun İçin, Yaşları 18 İle 28 Arasında Değişen Tam 15.000 Yetişkinle Çalışma Yapmışlar.

3. Ortaya Çıkan İlk Bulgu, Genel Olarak Yoğun Nüfustan Hoşlanmadığımız Yönünde.

Nüfusun Yoğun Olduğu Yerlerde Yaşayan İnsanların Ezici Bir Çoğunluğu, Hayattan Daha Az Tatmin Olduklarını Ve Daha Az Mutlu Hissettiklerini Belirtmişler.

Esasen Buna Urban-Rural Happiness Gradient (Merkez-Taşra Mutluluk Değişimi) Ekseninde Yürütülen Pek Çok Başka Bilimsel Araştırmada Da Şahit Olmuştuk. Genele Bakıldığında, Yaşadığımız Bölgede Nüfus Arttıkça, Mutluluk Endeksimiz Düşüyor; Azaldıkça İse Yükseliyor.

4. Diğer Yandan, İnsan Sosyal Bir Varlık.

Araştırmaya Katılan Kişilerin Önemli Bir Kısmı, Yakın Arkadaş Çevreleriyle Sosyalleştiklerinde Kendilerini Daha Mutlu Ve Tatmin Olmuş Hissettiklerini Belirtmişler; Bu Da Elbette Aidiyet İhtiyacının Giderilmesinin En Doğal Tezahürü.

5. Ancak Bir İstisnayla: Yüksek Iq’lu Kişilere Gelindiğinde, Sosyalleşmenin Mutlu Ettiği Bulgusu Tamamen Tersine Dönmüş.

Yüksek Iq’lu İnsanlar, Sosyalleşmeye Ayırdıkları Vakit Arttıkça Hayattan Aldıkları Tatmin Hissinin Azaldığını, Hatta Mutsuz Hissettiklerini Rapor Etmişler.

6. Daha Zeki Ve Bu Zekasını Kullanma Kapasitesine Sahip Kişiler, Sosyalleşmeye Daha Az Vakit Ayırmaya Meylediyorlar.

En Yakın Arkadaşları Ve Hatta Aileleriyle Dahi Sosyalleştiklerinde, Yüksek Iq’lu Kişilerin Mutluluk Ve Hayattan Aldıkları Tatmin Seviyelerinde Belirgin Düşüşler Gözlemlenebiliyor.

7. Peki Zeki İnsanlar Neden En Yakınları İle Beraberken Bile Mutsuzluk Hissi Yaşıyor?

Washington Post Bu Soruyu, Mutluluk Ekonomisi Üzerine Çalışmalar Yapan Carol Graham’a Sormuş. Graham Şu Cevabı Veriyor:

“Zeki Ve Zekasını Kullanma Kapasitesine Sahip Kişiler, Uzun Vadeli Amaçlara Odaklanmayı Tercih Ettiklerinden, Sosyalleşmeye Ayırdıkları Zamanı Azaltma Eğilimde Oluyorlar.”

8. Zeki İnsanlar Sosyalleşmeye Ayırdıkları Vakti Düşünsel Faaliyetlerle Geçirmeye Daha İstekli.

Çünkü Basitçe, Zeki İnsanlar Genellikle Kendi Entelektüel Hedeflerini Gerçekleştirmeye Odaklanmış Kişiler Oluyor Ve Bu Hedeflerden Uzaklaşmalarına Yol Açan Şeyler De Onları Mutsuz Ediyor.

9. Araştırmanın Bir Başka Dikkate Değer Bulgusu İse, Beyin Ve Bedenlerimizin Teknolojinin Hızına Adapte Olmakta Zorluk Çekmesi.

Araştırmacılar, Bu Anlamda Zihin Ve Bedenin Geçirdiği Evrimin Günümüzün Çok Hızlı Seyreden Yaşantısıyla Tam Olarak Denkleşemediğini Düşünüyor.

10. Son Olarak, “Teknolojik İnteraksiyonun” (Sosyal Medya Etkileşimleri) Zihni Bölen Etkisi De Çok Zeki İnsanları Mutsuz Ediyor.

Bu Nedenle, Mümkün Olduğu Kadar Fazla Vakti Kendi Kendilerine Geçirmeye Daha Meyilli Oluyorlar; Ve Dahi Bu Bilinçli Tercihten Dolayı Daha Mutlu Ve Tatminkar Hissediyorlar.

Yorum yapın