Anasayfa » A dan Z ye kadar » Zürafalar Hakkında Bilgiler

Zürafalar Hakkında Bilgiler

Zürafa, zürafa nedir, zürafa hakkında bilgiler, zürafanın özellikleri, zürafa nerelerde yaşar, zürafa ne yer, zürafanın boyu

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Zürafalar hakkında bahsetmek gerekirse; Zürafalar, doğada bulunan en uzun hayvanlardan biridir. Üzerinde ki desenler leoparlar ile benzerlik gösterebilmektedir.


Zürafa Nedir

Zürafalar dünyanın en uzun memelileridir.Ve yeni doğan bir zürafa ortalama bir insandan daha uzundur. -Yeni doğmuş zürafalar yarım saat içinde ayağa kalkabilir.Ve Doğduktan yaklaşık olarak 10 saat sonra koşabilirler.

Zürafa Hakkında Bilgiler

Dünyanın en uzun hayvanlarından biridir. Erkeklerinin boyu 4.4 ve 5.5 metre boyunda olup 1.5 ton ağırlığındadır. Bügüne kadar kayıt edilmiş en büyük zürafa 5.87 m. olup 2 ton ağırlığındadır. Dilleri boynuzumsu yapıya sahiptir. Dişiler ise 1 2 feet gibi yüksekliğe sahiptir ve erkeklere göre daha hafiftir. Dişiler genellikle erkeklerine göre hafif ve daha kısa olurlar. Her iki cinsinde boynuzları vardır, dişilerin boynuzu daha kısadır. Boynuzları kemikleşmiş kıkırdaktan oluşmuştur ve erkekler yaşlandıkça kafasındaki boynuzlarıda kalsiyumun etkisiyle gelişir. Zürafaların derilerini kaplayan siyah noktalar bulunmaktadır. Karınları vücutlarında olmasına karşın ayrıktır. Bu noktalar zürafanın desenleridir. Zürafaların ses telleri yoktur. 35 cm uzunluğunda siyah bir dile sahiptirler.Boyunlarının uzun olması bakımından kafa kısmınada kan gitmesi için çok buyuk kalplere sahiplerdir.Bu büyük hayvanlar günlerinin ortalama 2 dakikasını uyuyarak geçirirler

Afrika çayırlarında sürüler halinde yaşayan en yüksek memeli hayvanlardır. Boynu ve ön ayakları çok uzundur. Erkek zürafanın başından yere kadar yüksekliği 5,5 metredir. Ağırlığı ise 2 ton kadardır. Sarımtrak vücudunda koyu lekeler vardır. Erkek ve dişilerin her ikisinde de kıllı deri ile örtülü kısa boynuzları, başından sırtına kadar uzanan kısa tüylü bir yelesi vardır. Kuyruk ucunda uzun bir püskül bulunur. Uzun kulakları oynaktır. Görme duyusu çok güçlüdür. Burun deliklerini istediği zaman kapatabilir. Tırnakları iki parçalı, geviş getiren, yaprak ve ağaç filizleriyle beslenen bir hayvandır. Nadir hallerde çalı ve ot da yer. Bu durumda ön ayaklarını bir pergel gibi açarak başını yere eğebilir. Su içerken de aynı hareketi yapar. Sert ve kıllı dudakları hareketlidir. 45-50 cm’ye kadar uzayabilen diliyle yaprak ve filizleri kavrayarak yer. Fazla su ihtiyacı duymaz. Bazan bir ay kadar su içmeyebilir. Su bulunan bölgelerde normal su içer. Dişiler 5 metre boyunda, 900 kg ağırlıktadır.

Zürafanın Özellikleri

  • Zürafalar dünyanın en uzun memelileridir.Ve yeni doğan bir zürafa ortalama bir insandan daha uzundur.
  • Yeni doğmuş zürafalar yarım saat içinde ayağa kalkabilir.Ve Doğduktan yaklaşık olarak 10 saat sonra koşabilirler.
  • Zürafalar hayatlarının büyük bir bölümünü ayakta geçirirler.Ayakta uyurlar.Ayakta doğum yaparlar.
  • Zürafalar günde 10 dakika ile 2 saat arasında uyuyarak en kısa uyku gereksinimine sahip olan memeliler arasındadır.
  • Zürafalar 5 aylık olana kadar annelerinin gözetiminde grup halinde oyun oynar ,dinlenirler.
  • Zürafalar sosyal ,barış canlısı hayvanlardır.Çok nadir kavga ederler.Bu kavga da boyunlarını birbirlerine vurarak olur.Ve çok nadir yaralanmayla sonuçlanır.
  • Zürafalarda ki benek dizinimi insanlardaki parmak izi gibidir.Hiçbirininki birbirine benzemez.
  • Zürafaların dilleri 45 santimetre uzunluğundadır.Bu da onlara diğer hayvanların uzanamadığı dikenli ağaçlardan beslenme olanağı sağlar.
  • Yeni çağda zürafa sezgi ve esneklik sembolüdür.”Giraffe camelopardalis” leopar gibi benekli deve anlamına gelmektedir.

Zürafa Nerelerde Yaşar

Zürafalar Afrika’da kuzeyde Çad ile güneyde Güney Afrika; batıda Nijer ile doğuda Somali arasındaki bölgede yaşarlar. Güney Afrika ve Kuzey Afrika en çok bulundukları bölgelerdir. Genelde savanlarda otlaklarda ve açık ormanlarda yaşamlarını sürdürürler.

Zürafalar Ne Yer

Zürafalar genellikle ağaçların tepesindeki yaprakları yer. Bu yapraklar Akasya ağaçlarının üst kısımları ana besin kaynaklarıdır.

Zürafanın Boyları Neden Uzun

Zürafaların uzun boyunlu olmasının sebebini diğer otoburların ulaşamadığı yerlerdeki besinlere ulaşmasını sağlamak için geliştiğini düşünüyor.
Fransız zoolog Jean Baptiste Lamarck, bu iddiayı ortaya atan ilk kişi olarak biliniyor. Zooloji Felsefesi adlı kitabına 1809’da şunları yazıyordu Lamarck: “Zürafa toprağın hemen her zaman kurak olduğu bölgelerde yaşadığı için ağaçların üst dallarındaki yapraklara ulaşmak için sürekli çaba göstermesi gerekiyordu. Bu alışkanlığı kuşaklar boyunca sürdüren zürafanın ön bacakları arkadakilerden daha da uzadığı gibi boynu da uzadı.” Kısacası zürafanın uzun boynu kuşaklar boyunca sürekli boynunu uzatma ve kalıtım etkisiyle ortaya çıkmıştı. (TAHMİNİ)

Yorum yapın