Anasayfa » SAĞLIK » ASTIM NEDİR ve Belirtileri Nelerdir

ASTIM NEDİR ve Belirtileri Nelerdir

Astım bronşit belirtileri nelerdir, astım hastalığı nedir ,astım rahatsızlığı belirtileri,astım nedir sebebleri nedir,

Astım hastalığı hakkında bilgiler
Astım hastalığı hakkında bilgiler

ASTIM HASTALIĞI NEDİR ?

Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını etkileyerek nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalara yol açan bir hastalıktır.

Astım çocuklar ve genç erişkinlerde çok sık görülen kronik öksürük, hırıltı, çabuk yorulma ve tıkanma yapan kronik akciğer hastalığıdır.

Astım krizi, kısa veya uzun süreli olabilir. Hava yollarında hassasiyet zeminini hazırlayan genetik faktörler üzerine dış etkenlerin eklenmesiyle başladığı düşünülmektedir.
Bronş dediğimiz, ince uzun borucuklardan oluşmuş hava yollarında, zaman zaman daralma yaparak nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve öksürüğe neden olur. Doğru tanı konup tedavi edildiğinde uzun süre kontrol altına alınması mümkündür. Tedavi edilmezse büyüme geriliğine, günlük aktivitelerde kısıtlılığa, okul devamsızlıklarına, maddi ve manevi kayıp sebebi olur.

Astımın kabaca alerjik (atopik) ve alerjik olmayan (nonatopik) iki şekli vardır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, tüm dünyada alerjik hastalıkların ve astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Toplumda her 5 çocuktan birinde alerjik hastalıklar, her 10 çocuktan birinde ise astım görülmektedir.

1-Alerjik (atopik): Dış tesirler karşısında meydana gelir. Allerjiktir. Bu kişilerde genellikle ailevi olarak astıma bir meyil vardır. Astım daha çok allerjik hastalıklara meyli olan kişilerde görülür.

2-Alerjik olmayan (nonatopik): Allerji ve ailevi özellikler bahis konusu değildir. Daha çok 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Ortaya çıkış sebebi belli değidir, bünyevi özellik olup, hastanın vücudunda meydana gelen bir takım maddelere karşı, tepki göstermesi sonucu ortaya çıkar.

Astıma sebep olan allerjenlerin çoğu organik maddelerdir. Bunların başında çiçek tozları ve ev tozları gelir. Psikolojik gerilimler de astım nöbetine sebep olabilmektedir.

Astım belirtileri; sık tekrarlayan öksürük, hışıltı (Hırıltı) ve nefes sıkışması en önemlileridir. Oyun oynadıktan sonra, koştuktan sonra, egzersiz yaptıktan sonra nefes sıkışması,Solunum daralır ve hışırtılı bir ses çıkar kriz çok ağır olursa hastada morarma görülebilir.

veya kuru inatçı öksürük olması da astımın önemli bir belirtileridir. Ancak bu belirtiler kendi kendine düzelen bir durum olabildiği gibi astımın ve diğer bazı önemli hastalıkların belirtileri de olabilir.

Astım Nasıl Geçer ?

Astım hastalığının tedavi yöntemleri:
1.Rahatlatıcılar : Astım belirtilerinin hemen giderilmesi sağlanır.

2.Önleyiciler : Solunum yollarındaki duyarlılığı ortadan kaldıran, uzun süreli kullanımda hastalığı tedavi eden ilaçlar.

3.Kurtarıcı ya da Acil ilaçlar: Kötüye giden astım tedavisinde ya da bir nöbet sırasında belirtileri acilen kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar.

  • İlaçları reçetede yazıldığı gibi düzenli alınız. Astımlı çocukların aileleri için bu, ilacın alınmasını denetleme ve doğru alınmasını sağlama anlamına gelir,
  • Sigara dumanı dahil başlatıcı etkenlerden korunma,
  • Astım kronik bir hastalık olduğundan, düzenli aralıklarla doktorunuza görünün, sizinle düzenli ilgilenen ve durumunuzu bilen aynı doktora görünmenizde önemlidir.
  • Tedavi esnasında şikayetlerinizde astım olursa, doktorunuza planlanandan önce başvurunuz,