Anasayfa » SAĞLIK » Su Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgiler

Su Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgiler

Su Çiçeği, Su Çiçeği nedir, Su Çiçeği hakkında bilgiler, Su Çiçeği özellikleri, Su Çiçeği belirtileri, Su Çiçeği tedavisi, Su Çiçeği nedenleri, Su Çiçeği bulaşıcı mı, Su Çiçeği ölümcül ?

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Su Çiçeği Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Su Çiçeği Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Su Çiçeği Hastalığı

Su Çiçeği Nedir

Suçiçeği sıklıkla çocukluk yaşlarında görülen, Varicella Zoster virüsünün (VZV) yol açtığı ve döküntülere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Su Çiçeği Hakkında Bilgiler

Hava ve temas yoluyla çok kolay bulaşabildiği için koruyucu olarak aşılama büyük önem taşır. Aşı olmamış ve hastalığı geçirmemiş yetişkinler de risk altındadır. Suçiçeği mikrobu bağışıklık sistemini en çok baskılayan virüslerden biridir. Genelde hafif geçirilen bir hastalık olmakla beraber bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve yetişkinlerde şiddetli olabilir. Ensefalit (beyin dokusunda iltihap) ve zatürreye sebebiyet verebilir. Suçiçeği aynı zamanda hamileler için de risk taşır. Zira doğacak bebekte doğumsal bozukluklara neden olabilir. Suçiçeği bulaşından 2-3 hafta sonra ateş ve halsizlik gibi ön belirtiler başlar. Sonrasında kaşıntılı döküntüler oluşur. Hastalık bir süre sonra kendiliğinden geçer ya da doktor önerisiyle antiviral ilaçlarla kontrol altına alınır. Ancak deride iz kalmaması için yaraların kaşınmaması ve mikrop kapmaması gerekir.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır ?

Çok bulaşıcı olan bu hastalığın tek enfeksiyon kaynağı insandır. Hastalık, virüs ile enfekte kişiden, solunum yoluyla ya da derideki vezikül denilen kabarcıkların içindeki sıvıyla temas sonucu bulaşabilmektedir. Hastalığın bulaşıcılığı döküntüler ortaya çıkmadan 1-2 gün öncesi başlar ve tüm döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Ev içi temaslarda bulaşıcılık oranı %80-90’dır.

Su Çiçeği Belirtileri Nedir ?

Hastalığın tipik bulgusu içi su dolu döküntülerdir. Döküntüler başlangıçta berrak, daha sonra bulanık bir hâl alır. Döküntüler kaşıntılıdır ve gövdeden başlayarak yüz ve saçlı deriye ulaşır. Ağız içinde de döküntü görülebilir.

Su Çiçeği Hakkında Bilgiler

Su Çiçeği Tedavisi Nedir ?

Genelde antibiyotik kullanılmaz. Suçiçeği hastalığı geçiren çocuklar sıcak yerlerde tutulmaz. Terleme oldukça kaşıntı hızla artar. Çocuğa yaptırabilirseniz hafif ılık su ile banyo yaptırılabilir. Yaklaşık 7 gün süren hastalık, 3 gün kadar ateş yapmaktadır. Daha ağır olan vakalarda hastaneye başvurulmalıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetli ise yalnızca kaşıntı ve bakteri ile enfeksiyon olmasın diye losyon ve kremler kullanılır. Fakat suçiçeği yanında ağır ateş, halsizlik varsa hap kullanımına gidilir. Ateş düşürücü haplar kullanılır. Bu tedavi esnasında asla aspirin kullanılmaz. Aspirin,suçiçeği virüsü ile birleşince koma durumu yaşanabilir hatta ölümcül sonuçlar oluşabilir. Bu durumlarda hemen bir hekime başvurmak gereklidir. Çocukların tırnaklarını kesmek ve sabunlu su ile yıkamak enfeksiyonların önüne geçer. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsü kapan kişi, hastalanmadan önce hastalığı yaymaya başlar. Genelde oluşan kabuklar ile temas bulaşmaya yeterlidir. Özellikle ilkbaharda ve yaz başında suçiçeğine sıklıkla rastlanır. Genelde aşı yaptırılması doktorlar tarafından tavsiye edilir. Suçiçeği aşısı bu hastalıkta çok etkili bir yöntemdir. Çocuğunuz suçiçeği geçiren bir çocuk ile temasta kaldıysa ilk 72 saat içinde aşı onu bu hastalıktan koruyacaktır.

Yorum yapın