Anasayfa » FİDANCILIK » Ağaç Nezaman Budanır

Ağaç Nezaman Budanır

Ağaç budama zamanı Nezaman 

Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar yaralan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır.

 

  1. Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiklerinden budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz ayları hatta Ağustos’a kadar budanabilir…

 

  1. Oya Ağacı gibi türlerde ise budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz.

  1. BUDAMA SONRASI İŞLEMLER NELER

 

Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler.

Budama eğer tepe tacında yapılmış ise budama sonrası bakım önlemleri 2-3 yıl sürmelidir. Koruyucu macunlar 3-4 yıl boyunca yara yüzenini korumaktadır. Ancak su ve kök sürgünleri devamlı suretle kontrol edilmelidir.

 

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

 

Budama yapılmayan ağaçlarda;

 

  1. fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

 

  1. sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

 

  1. periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

 

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

 

  1. Ağaçlara istenilen şekli vermek.

 

  1. Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

 

  1. Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

 

  1. Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Yorum yapın