Anasayfa » Balıkçılık » ŞAMANDIRALI TAKIMLA GECE İSTAVRİT AVI YAPMA

ŞAMANDIRALI TAKIMLA GECE İSTAVRİT AVI YAPMA

 

Sevgili amatör olta avcıları;

İlk yazım ve ilk heyecanım. Bundan böyle şimdilik on beş günde, ilerleyen zamanlarda da her hafta sonu burada sizlerle beraber olacağız. Denizlerimizde gırgır ile balık avı yasağının başlaması ile birlikte tüm amatör olta avcıları gözlerini denizlere çevirirler. Havaların ısınması ile balıkların da havyarlarını dökmeye başlaması, balıkların da oltaya atlamasını beraberinde getirir. Ben bu günkü ilk yazımda denizlerimizde en çok bulunan ve avı en kolay olan balıklardan istavrit balığının avından bahsetmek istiyorum.

Öncelikli olarak gündüz balığa gidemeyen amatör oltacılar için gece yapılacak şamandıralı istavrit avından bahsedeceğim. Bu av makine – kamış ile yapılabileceği gibi yeldirme diye tabir ettiğimiz el oltası ile de yapılabilir. Zaten çok uzak atış yapmaya gerek yoktur.

Av için gerekli olan malzeme kafa lambası, bir adet tepe ışıklı şamandıra, 1 – 2 adet stoper, 2 – 3 iğneli tüysüz istavrit takımı, şamandıra ışığı (fosfor). Bu malzemelerin takılma ve kopma ihtimaline karşı yedeklerinin de bulundurulması yerinde olur. Yem olarak benim favorim boru kurdudur. İç midye, balık ve tavukgöğsü de kullanılabilir ancak istavritin en çok saldırdığı yem boru kurdudur. Tüm bu malzemeleri balık malzemeleri satan dükkânlardan temin edebilirsiniz.

Takımı hazırlamak için klipsli fırdöndümüzü kesip bir tane stoperi misinaya geçiriyoruz. Bundan sonra şamandıramızı misinaya takıp bir adet daha stoperi misinaya geçiriyoruz. İkinci stoperi ben güvenlik açısından takıyorum. Şayet takım takılır ve klipsten koparsa şamandıranın çıkıp gitmesini engelliyor. Bu şekilde stoper, şamandıra ve stoper üçlüsü misinaya geçirildikten sonra klipsli fırdöndümüzü bağlıyoruz. Fırdöndümüzün ucuna istavrit çaparimizi, onun ucuna da şamandıramıza uygun ağırlıkta bir kurşunu ve fosforu kırıp yerine taktıktan sonra takımımız kullanıma hazırdır. İğnelere yemi çok büyük takmayın ama miniminnacık da olmasın.

Oltanızı yakın ve uzak atarak veya makineye yakın olan stoperi uzatıp kısaltarak farklı derinliklerde avınızı arayabilirsiniz. Ancak istavrit gece vakti çok derinlerde değildir. Kurşun ile en üstteki stoper arası uzaklığın beş metre civarı olması yeterlidir. Ama meradan meraya bu mesafenin değişebileceği unutmamalı, balığı buluncaya kadar mesafeyi değiştirmeniz gerektiğini de aklınızdan çıkarmamalısınız.

Hepinize kısmeti bol avlar dilerim…

Yorum yapın