Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » 3600 Günü Dolduran İşçiye Tazminat Hakkı

3600 Günü Dolduran İşçiye Tazminat Hakkı

3600 Gün Kıdem Tazminatı Hakkı 

3600 gün prim ödeyen işçiye istifa ederek tazminat alma hakkı 1475 sayılı İş Kanunu’ nun 14. maddesine eklenen 5. bent ile verilmiştir. Buna göre işçi emeklilik için yaş hariç diğer çalışma süresi ve prim gün sayısı kriterlerini doldurmuşsa 3600 gün prim ödeyen işçiye istifa ederek tazminat alma hakkı vardır. Aşağıda 08.09.1999 öncesi SGK başlangıcı olan işçiler için bilgilendirme yapılmıştır.

3600 gün prim ödeyen işçiye istifa ederek tazminat alma hakkı

  • Sigortalılık süresini (15 yıl)  ve prim ödeme gün sayısını (3600 gün) tamamlayan işçi (buradaki rakamlar ilk işe giriş tarihine göre değişebilmektedir), yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanmamış olsa da işyerinden SGK yazısını ibraz ederek 3600 gün prim ödeyen işçiye istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.
  • Bunun için işçi; önce SGK’dan yaş dışındaki koşulları yani sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğunu gösteren bir yazı almalıdır. SGK, işçiye yaş dışında emeklilik koşullarını taşıdığını ve bu sebeple işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabileceğini hizmet dökümüne yazmaktadır.
  • İşçi bu yazıyla işverene (tercihen ıspat bakımından ) noter kanalıyla ihtarname ile başvurup iş sözleşmesini feshettiğini bildirmeli kıdem tazminatını talep etmelidir.
  • Yargıtay’a göre, İşçinin işyerinden ayrılmak için  ihbar süresini beklemesine gerek yoktur.
  • Hizmet süresi ve prim gün sayısı esas alınırken işçinin geçmiş yıllardaki Bağkur ya da SSK ‘lı çalışmasının önemi yoktur.
  • İşçinin 15 yılını son çalıştığı işyerinde geçirmesine gerek yoktur. 3600 gün prim ödeyen işçiye istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.

İşçinin işyerinden ayrılırken ve yeni bir işyerinde çalışmaya başlarken İş Hukuku alanında bilgili ve deneyimli bir avukattan hukuki yardım almalıdır. 

Yorum yapın