Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Hakkında Bilgiler

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Hakkında Bilgiler

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları, Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları nedir, Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları hakkında bilgiler, Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları özellikler, Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları yaşam alanları, Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları beslenmesi

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Nedir

Ak sırtlı kuyrukkakan, önceden karatavukgiller familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller familyasına yerleştirilmiştir. 15-16 santimetre büyüklüğündeki bu kuş yarı-çöl ve taşlı tepelerde görülür, Türkiye’den doğuda Afganistan’a kadar yayılış gösterir.

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Hakkında Bilgiler

Önceleri Karatavukgiller ( Turdidae ) familyasının bir üyesi olan Küçük Ötücü Kuşlar’ın bir alt türü olarak sınıflandırılırken, şimdi Sinekkapangiller ( Muscicapidae ) familyasına yerleştirilmiştir. Adını Alman naturalist Otto Finsch’ten almıştır. Açık arazide yaşayan ve yerde dik duran, 14 – 16 cm. boyunda, 22 – 25 gr. ağırlığında ve kanat açıklığı 25 – 27 cm. olan, küçük ya da orta büyüklükte ötücülerdir. Ayırt etmede, beyaz kuyruk sokumu ve kuyruğundaki ters şeklindeki siyah desen en önemli etmendir. Erkekleri çoğunlukla birbirinden rahatça ayırt edilebilirken, dişileri birbirine çok benzerler. Gençlerinde bulunan açık benekler onların belirgin özellikleridir. Yazın cinsiyetleri kolay ayırt edilirken, baharda zor, kışın ise daha zordur.

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Özellikleri

15-16 santimetre büyüklüğündeki bu kuş yarı-çöl ve taşlı tepelerde görülür, Türkiye’den doğuda Afganistan’a kadar yayılış gösterir. Kısa mesafeli göçler yaparlar. Kışı Mısır ve Orta Doğu’da geçirirler. Sık sık Kıbrıstada dolaşırlar. Yuva, bir kaya çatlağında inşa edilir ve bir seferde 4-5 yumurta bırakırlar. Böceklerle beslenirler.

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Yaşam Alanları

Bitki örtüsü bakımından fakir arazilerde, taşlı kurak tepelerdeki tarlalarda, kayalık yamaçlarda, alçak dağların yanındaki dere yataklarındaki kümelenmiş taşların bulunduğu yerlerde, kuru / ılıman iklimin hüküm sürdüğü bölgeler ile yarı çöllerde yaşarlar. 1500 metre seviyesindeki yükseklikler yaşamı ve üremeleri için ideal ise de, 2000 metreye kadar rakımlarda da üreyebilirler.

Ak Sırtlı Kuyrukkakan Kuşları Beslenmesi

Böcekler en tercih ettikleri besin türüdür. Gerektiğinde tohumlar ve diğer bitki türleri ile de beslenirler.

Yorum yapın