Anasayfa » A dan Z ye kadar » Asya Kobrası Hakkında Bilgiler

Asya Kobrası Hakkında Bilgiler

Asya kobrası, asya kobrası nedir, asya kobrası zehri, asya kobrası özellikleri, asya kobrası hakkında bilgiler, asya kobrası nerelerde yaşar

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Asya Kobrasından bahsetmek gerekirse; Asya Kobrası çok ölümcül olup zehirleri soktukları bir canlıyı dakikalar içinde öldürebilmektedir.

Asya Kobrası Nedir

Çok zehirli olup çenelerinin ön ucunda boyları kısa zehir dişleri vardır. Çeşitleri Asya kobrası, kral kobra, Mısır kobrası, tüküren kobra Ünlülarıdır.

Asya Kobrası Hakkında Bilgiler/Özellikleri

Sürüngenler sınıfının, kobragiller familyasından olan zehirli bir yılan. Kobraların boyları 1,6 ile 3 m arasında değişir. Üst çene kemiklerinin ön ucunda kısa iki zehir dişi vardır. Zehirlerinin etkisi sinir sistemi üzerinde görülür.Kobra ısırmasına maruz kalan canlının ölümü, kalb vuruşunu veya diaframın hareketini kontrol eden sinirlerin zehirden etkilenmesinden olur. Ölüm sebebi boğulma veya kalb yetmezliğidir. Zehirin vücudun diğer sistemleri üzerinde de aynı şekilde etkisi vardır. İnsan tarafından rahatsız edilen kobralar diğer yılanlar gibi çoğunlukla kaçmayı tercih ederler. Ancak sıkıştırıldıklarında savunma ve saldırıya geçerler. Kobraların kendilerine ait en tipik hususiyetleri, boyunlarını dikip yayvanlaştırdıkları zaman kandil şeklini almalarıdır. Bu durum, ön kaburga kemiklerinin bir şemsiye gibi yukarı ve öne doğru açılarak boynun alt kısmında kalan deriyi germesi ile meydana gelir. Boyun derilerini gererek genişletebilen bütün Asya ve Afrika yılanlarına da zamanımızda kobra denilmekle beraber, gerçek kobralar “Naja” cinsinden yılanlardır. Günümüzde Asya’nın güneydoğusunda 1, Ortadoğuda 2, Afrika’da 5 kobra türü bilinmektedir.

Besinleri, çoğunlukla kurbağa, kertenkele, fare, yumurta ve kuş yavrularıdır. Ayrıca bu ailenin bireyleri usta yılan avcılarıdır. Afrika’nın “Kap kobrası” çoğunlukla yılan avlayarak beslenir. Çok nadir olarak başka bir şey yer. Genelde kobralar gece aktiftir. Gündüzleri vakitlerinin çoğunu güneşlenerek geçirirler. Dişi kobra sayıları 12-15 arasında değişen yumurtalarını güneş ışığı gören emniyetli bir yere bırakır. Kuluçka devresi güneş ışığıyla gerçekleşir. Bazı türlerinin ilk 40-60 günlük kuluçka devresinde yumurtalar başında nöbet tuttuğu zannedilmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular 25-30 cm uzunluğunda olur. En Ünlü kobra türleri şunlardır:

Asya Kobrası Nerelerde Yaşar

Afrika, Güney Asya ve Hindistan gibi sıcak bölgelerde yaşar.

Yorum yapın