Anasayfa » Dünya Ülkeleri » Avustralyada’ki Yangınların Sebebi Ne ? Yangınlar Neden Söndürelemiyor ?

Avustralyada’ki Yangınların Sebebi Ne ? Yangınlar Neden Söndürelemiyor ?

Avustralya, avustralya yangın, avustralyada yangınların sebebi, avustralyada yangınlar neden söndürelemiyor, avustralyada ki yangının yeri neresi, yangında son durum nedir

Son günlerde gündemi çalkalayan haberlerden birini sizlerle paylaşma gereği hissettik. Günlerdir devam eden, hatta haftalardır devam eden Avustralyada ki yangınlar geçtiğimiz günlerde etkisini arttırarak bir çok canlının ölümüne malesefki sebebiyet verdi.  Avustralyada çıkan yangınların nedeni araştırdık ve sizler için faydalı bir yazı yazma gereği hissettik.

Avustralyada’ki Yangınlar Nasıl Başladı ?

Otları tutuşturan yangınlar, gökgürültülü fırtınaların oluşmasına, bu da şimşeklerin meydana gelmesine ve daha fazla yangının ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu da bir volkan patlaması ya da atom bombası etkisi yaratarak, yangınların kendi fırtınalarını ortaya çıkarmasına yol açıyor.

Avustralyada’ki Yangınların Sebebi Nedir

Eylül ayından beri süren ve alevlerin yüksekliğinin kimi zaman 70 metreyi aştığı yangınlar sonucu en az 25 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kasaba boşaltıldı, milyonlarca hayvan öldü. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.
Bütün dünyanın Avustralya’ya odaklanmasına ve ünlü oyunculardan siyasetçilere çok sayıda kişinin düzenlenen kampanyalara destek çıkmasına sebep oldu. Avustralya’da Pazartesi günü itibarıyla yangından etkilenen yerlere yağmur yağdı ve sıcaklıkların düşmeye başladığı görüldü. Ancak yetkililer yangınların tekrar ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Avustralyada’ki Yangınlar Neden Söndürelmiyor ?

Şu anda Avustralya’da yaz mevsimi olduğu için sıcaklık çok yüksek. Sıcaklık yüksek olduğu için kurak geçen bir dönem yaşandı. Bir taraftan otların kurumuş olması, nemin çok düşmesi yangınlara sebep oldu. Neden bu kadar yayıldı sorusuna gelince: Aslında bunun sebebi yangının yeni bir yangını doğurması. Buna yangınların yangınlara sebep olması diyebiliriz.. Bunun iki sebebi var. Bunlardan birincisi küresel iklim değişikliğinden, küresel ısınmadan kaynaklanan bir şey. Bu yangınlarda ortaya çıkan karbonmonoksit gazı ve parçacıkların yanı sıra sera gazlarının da etkisiyle bir ısınma var. Nitekim Avustralya’da sıcaklık bir derece artmış ve bu sene rekor düzeyde bir ısı artışı söz konusu. Yangınların meydana gelmesi küresel ısınmaya etki ediyor. Küresel ısınma da yangınlara etki ediyor. Avustralya’daki yangınların bu kadar hızlı bir şekilde yayılmasının bir başka sebebi de rüzgarın etkisi. Yanan hayvanların hayatta kalmak için başka bölgelere kaçması da yangınların büyümesini tetikliyor. Ama en önemlisi atmosferdeki değişikliklerin bunlara neden olması.

Yangında Son Durum Nedir

Ülkenin doğu kıyısındaki Sydney’den Melbourne’a kadar çok sayıda şehre güçlü yağmurların etki ettiği görüldü. Ancak yetkililer Perşembe günü itibarıyla sıcaklıkların tekrar yükselmesini beklediklerini; bu yüzden de bugünün hasar tespitinin yapılması ve gerekli alanların boşaltılması için kullanılacağını söyledi. Kapalı yollar açılırken yüzlerce kişinin dumandan etkilenerek dışarı çıkamadığı görüldü. Avustralya Başbakanı Scott Morrison yangınların aylarca sürebileceği uyarısında bulunmuştu. Ülkenin başkenti Canberra ise Pazartesi günü yangınlardan ötürü dumanla kaplandı.Başkentte yer alan acil durum yönetim ofisi, Avustralya Ulusal Müzesi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi, yangınların oluşturduğu sisten ötürü kapalı olduklarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı gerekli olmadıkça çalışanlarının binaya gelmemesini salık verdi. Sağlık Bakanlığı da binaya gelinmemesi gerektiğini belirtti. Melbourne’daki görüş mesafesinin ise 1 kilometreden daha az olduğu açıklandı.

Yangınlarda Ölen Hayvanların Sayısı Ne Kadar

Avustralya genelinde eylülden bu yana süren yangınlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 24’e çıktığı, onlarca kişiden ise haber alınamadığı bildirildi. Ülkede yaklaşık 6 milyon hektar alanı yok eden yangınlarda, 2 bin civarında evin kül olduğu kaydediliyor. Yetkililer, Yeni Güney Galler eyaletinde 135 farklı noktada yangınların etkili olduğunu ve bunlardan yaklaşık 70’inin kontrol altına alınamadığını belirtti. Bugün nispeten azalan hava sıcaklıkları ve yağmur, yangınla mücadele çalışmalarını kısmen rahatlasa da yetkililer, mevcut yağışın büyük ve tehlikeli yangınları söndürmeyeceği uyarısında bulundu. Hafta sonu artan rüzgâr hızının yangınları daha da alevlendirdiği güneydoğu Avustralya’nın bazı kesimlerinde cumartesi günü hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken, Sydney kentinin batısındaki Penrith bölgesinde de 48,9 dereceye kadar ulaşmıştı. Ülke genelindeki yangınlarda, eylülden bu yana 480 milyon civarında hayvanın telef olduğu tahmin ediliyor.

Yangınlarda İklim Değişikliliğinin Alakası Var Mı ?

Avustralya’da yangınların bu kadar büyümesi ve kontrol altına alınamamasında yazların daha sıcak ve kuru geçmesinin etkisi var. Bilim dünyası uzun zamandır iklim değişikliğinin şiddetlenmeye başlamasıyla Avustralya’da daha uzun, sıcak ve kuru yazların yaşanacağı uyarısında bulunuyordu. Bu da tarımsal alanların daha kuru bir hale gelerek daha kolay tutuşmasına ve yangınların daha kolay yayılmasına neden oluyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin yangınların daha sık ve daha şiddetli görülmesine neden olacağını belirtmekteydi.

Yorum yapın